Waarom een overlijdensverzekering verstandig is bij de aankoop van een appartement

De kans is groot dat u een hypotheek afsluit om een appartement te kunnen kopen. Dit is de normaalste zaak van de wereld.  

Gepubliceerd: 25 februari 2021

Maar wat gebeurt er met deze lasten wanneer u te overlijden komt? Juist: daar komt de overlijdensrisicoverzekering om de hoek kijken.

De overlijdensrisicoverzekering, ook wel de ORV genoemd, zorgt ervoor dat uw nabestaanden financieel ondersteund worden wanneer u komt te overlijden. Zo kunnen uw nabestaanden bijgestaan worden in de lasten van de hypotheek, maar de overlijdensrisicoverzekering wordt ook voor andere zaken ingezet.

1. Het afsluiten van een hypotheek

Uit onderzoek blijkt dat overlijdensverzekeringen in de meeste gevallen wordt afgesloten voor het afsluiten van een hypotheek. Sterker nog: bij een hypotheek wordt de overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht. Het deel van de hypotheek dat boven een bepaald percentage van de marktwaarde van de woning komt (gemiddeld tussen de 50 en 80 procent), moet verplicht gedekt worden met de overlijdensrisicodekking. Uit onderzoek blijkt dat een relatief hoog percentage van zo’n 31 procent voor deze verzekering kiest om het overlijdensrisico af te dekken.

2. De bestaande hypotheek

Ook wanneer er bij het afsluiten van een hypotheek geen overlijdensverzekering is gekozen, wordt deze vaak ná het afsluiten alsnog afgenomen. Zo worden nabestaanden bij overlijden van de hypotheekhouder financieel ondersteund.

3. Persoonlijke lening

Mogelijk sluit u ook een persoonlijke lening af om het appartement opnieuw in te richten, te renoveren of andere zaken te financieren. Ook in dit geval biedt de overlijdensverzekering dekking in geval van overlijden. Heeft u geen overlijdensverzekering afgesloten, dan kan de geldverstrekker de resterende schuld op nabestaanden verhalen.

4. Pensioenregeling

Bent u eigenaar van meerdere appartementen, maar heeft u niet voldoende mogelijkheden om financiën opzij te zetten voor een pensioen? Dan kan de ORV een welkome aanvulling zijn wanneer u zou komen te overlijden voordat u met pensioen gaat - of gedurende de pensioenperiode.

5. Zakelijke motivaties

Wellicht werkt u samen met een zakenpartner. Mocht uw bijdrage wegvallen door overlijden, dan heeft dit niet alleen gevolgen voor uw nabestaanden, maar ook voor uw bedrijf. Het verlies in omzet kan gedeeltelijk door de ORV worden opgevangen.

Heeft u nog geen overlijdensverzekering afgesloten, wilt u weten in welke gevallen de ORV dekking biedt of bent u benieuwd waar het afsluiten van de ORV mogelijk is? Bezoek dan vooral de websites van gespecialiseerde aanbieders zoals overlijdensrisicoverzekering.nl, om meer informatie op te vragen en eventueel direct een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.