Aandachtspunten bij het klussen in je appartement

Bij kleine en grote klussen in een appartement zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden. Doe je voordeel met onderstaande tips!

Gepubliceerd: 05 oktober 2016

Waar kun je aan denken bij het interieur?

Het interieur van een appartement vraagt om een andere benadering dan die van een groot huis. Ten eerste is er de perceptie van de ruimte. In een appartement zijn vaak aan slechts twee kanten ramen aanwezig, waardoor het donker kan ogen. Lichte kleuren op de muren laten ruimtes echter visueel groter lijken, net zoals dit met behulp van accessoires zoals spiegels mogelijk is. Opbergruimte is erg belangrijk. Vooral in een klein appartement, aangezien veel losse spullen de ruimte nog kleiner doen ogen. Oplossing voor de beperkte hoeveelheid ruimte vind je in multifunctionele meubels. Bijvoorbeeld een op maat gemaakte plafondhoge kast met veel opbergruimte, een zithoekje, een horizontaal neergeklapt kastdeurtje dat als bureau of tafel dient en plaats voor de tv. Richt het appartement verder zo in dat je van elkaar gescheiden leefgedeeltes hebt, dit maakt minder rommelig.

Beperking van geluidsoverlast

Een appartement is vaak aan meerdere kanten omgeven door andere appartementen. De kans op geluidsoverlast tijdens de verbouwing is altijd aanwezig, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken. Moet je bijvoorbeeld gaten in muren boren, doe dit dan liever niet voor 09.00 uur ’s ochtends en na 20.00 uur ’s avonds. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld timmerwerkzaamheden.

Geluidsoverlast kan ook voorkomen als je eenmaal in het appartement woont, en is afhankelijk van de inrichting. Stel je eens voor hoe het zou klinken als je bovenburen een mooie houten vloer hebben, maar geen goede ondervloer. Bij de keuze van de materialen is het dus fijn voor iedereen als aan geluidsisolatie wordt gedacht. Een goede ondervloer of en ander materiaal voor de vloer dan hout beperken geluidsoverlast aanzienlijk, net zoals gordijnen dat doen.

Verbouwen voor de verhuizing

Heb je een appartement gekocht waaraan nog het nodige moet gebeuren? In het ideale geval heb je ruim de tijd voor kluswerkzaamheden voordat je er daadwerkelijk intrekt. Zeker bij het leggen van bijvoorbeeld een nieuwe vloer of de muur verven heb je goed de ruimte nodig en is het niet handig als je iedere keer spullen van de ene kamer naar de andere moet verplaatsen. Is je appartement klaar? In het geval van een appartement is het aan te raden een verhuisbedrijf in te huren voor de verhuizing, zeker als er geen lift aanwezig is.

Overleggen met de VvE

Als je gaat klussen in een appartement, dan is het goed vooraf de VvE hierover te informeren en goedkeuring te vragen. De rechten en plichten die appartementeneigenaren en VvE’s afzonderlijk hebben zijn namelijk niet altijd duidelijk en bekend, hoewel ze vast moeten liggen in een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Een appartementencomplex bestaat uit privéruimte van de eigenaren en gezamenlijke ruimtes, maar niet altijd is helder welke onderdelen van een gebouw tot welke van deze twee categorieën behoren en wie ervoor verantwoordelijk is. Over het dak, vochtbestrijding in geval van vochtige muren, het buitenschilderwerk en de entree kun je gemakkelijk zeggen dat het een gezamenlijk onderdeel is van het gebouw en door de VvE aangepakt dient te worden.

Maar hoe zit het bijvoorbeeld met kozijnen en ramen? Kozijnen en ramen in een gemeenschappelijk gedeelte vallen vanzelfsprekend onder de verantwoordelijkheid van de VvE. Dit geldt echter ook voor kozijnen en ramen in buitengevels en deuren die een afscheiding vormen tussen het gezamenlijke deel en privégedeelte. Laat je zonder toestemming van de VvE aanpassingen verrichten aan onderdelen van gezamenlijke ruimtes, dan kan de VvE opdragen deze ongedaan te maken.

Houd je rekening met deze aandachtspunten, dan is klussen in je appartement geen probleem en kun je er helemaal je eigen fijne plek van maken!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.