Voordelig klussen met tweedehands materialen in je appartement

Ben je momenteel jouw appartement aan het bouwen of verbouwen? Dan heb je vast en zeker al gemerkt hoe duur bouwmaterialen tegenwoordig zijn.

Gepubliceerd: 12 december 2021

Gelukkig bestaat er ook een goedkoper alternatief: tweedehands bouwmaterialen. Ben je benieuwd wat het precies is, en wat de voordelen ervan zijn?

Onderaan het artikel zal ik bovendien nog twee leuke tips meegeven, die je vast en zeker zult kunnen gebruiken bij het kiezen van de materialen. Ik raad je dus vast en zeker aan om door te lezen tot het einde van dit artikel!

Wat zijn tweedehands bouwmaterialen?

Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, zijn tweedehands materialen eenvoudige bouwmaterialen die eerder al een keer werden gebruikt. Dit wil zeggen dat de onderdelen zorgvuldig zijn uitgebroken uit een bestaand appartement, en vervolgens opnieuw worden aangeboden.

Veel mensen verwarren tweedehands bouwmaterialen, met klus gereedschap zoals bijvoorbeeld een hamer en een boormachine. Natuurlijk kan je deze gereedschappen ook tweedehands kopen, maar dat heeft niets te maken met bouwmaterialen.

Tweedehands bouwmaterialen zijn echt de grote onderdelen die je in jouw appartement moet installeren. Het assortiment van tweedehands bouwmaterialen is veel breder dan je op het eerste zicht zou denken. Dit kan gaan van tweedehands schuifpui tot zelfs dakmaterialen en onderdelen voor de centrale verwarming.

Eigenlijk kan je dus bijna alles vinden wat je nodig hebt bij de verbouwing van een appartement. Van het grovere materiaal, tot de fijnere designstukken.

Wat zijn de voordelen van tweedehands materialen?

Het grootste voordeel van tweedehands bouwmaterialen, is de prijs. Wie gaat verbouwen, die heeft vast al gemerkt hoe duur het leven geworden is. Alle beetjes die je kunt besparen zijn dus zeker welkom. Maar op bouwmaterialen kan je vaak wel meer sparen dan een klein beetje. Het gaat immers steeds over grote bedragen.

Tweedehands bouwmaterialen zijn bovendien niet alleen een goedkoper alternatief voor wie zijn appartement gaat verbouwen, maar ze zijn ook nog eens beter voor het milieu. De CO2 uitstoot om ze te produceren wordt namelijk maar één keer veroorzaakt. Door gebruik te maken van dit soort tweedehands materialen, maak je jouw energiezuinige woning dus eigenlijk nog duurzamer.

Hoewel de meesten nog niet vertrouwd zijn met dit systeem, is het wel een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. We moeten de materialen die we in onze huizen gebruiken, kunnen houden voor het leven. Nadien mogen ze trouwens ook niet op de afvalberg terecht komen, maar moeten ze een nieuwe waardevolle bestemming krijgen. Jouw appartement zou daar wel eens de perfecte locatie voor kunnen zijn.

Tweedehands, da’s bijna nieuw

De term tweedehands heeft nog steeds een negatieve bijklank. Dit soort materialen wordt vaak gezien als nog net niet oud genoeg voor de sloop. Toch werkt het helemaal niet zo. Tweedehands bouwmaterialen worden zorgvuldig gescreend en ze worden aan een strenge controle onderworpen. Stukken waar veel beschadigingen op zitten, of die niet meer naar behoren functioneren, worden niet meer verkocht.

Mocht een bepaalde winkel toch stukken aanbieden die er niet meer als nieuw uitzien, dan zullen ze dit ook duidelijk afficheren. Meestal zie je dit ook terug aan de prijs, die nog veel lager is dan die voor soortgelijke onderdelen. Zo weet je als klant steeds wat je kunt verwachten.

In die zin zijn tweedehands bouwmaterialen vaak net zo goed als nieuwe. Ze worden meestal gerecycleerd uit appartementen of huizen die volledig worden afgebroken voor bijvoorbeeld projectontwikkeling. Deze woningen zijn meestal nog niet zo oud, terwijl de bouwmaterialen wel tientallen jaren kunnen meegaan. Volgens ons verdienen ze dan ook echt een tweede leven.

Extra tips: voor een modern modieus appartement

Wil je jouw appartement na de verbouwing ook gezellig inrichten? En wil je echt een keer iets anders hebben dan de rest? Dan kies je voor prachtige en stijlvolle steigerhout meubelen. De kleur straalt meteen rust uit en dankzij het hout haal je rechtstreeks de natuur in huis. Ik raad je zeker en vast aan om eens een kijkje te nemen.

Wat je ook kunt doen, is specifiek op zoek gaan naar vintage tweedehands materialen. Vintage is namelijk helemaal terug in! Bovendien kan je er makkelijker een unieke stijl mee creëren, aangezien je dit soort bouwmaterialen niet nieuw meer kunt kopen. Je kunt deze vintage lijn vervolgens ook makkelijk doortrekken bij de inrichting van het interieur van je appartement.

Conclusie

Zowel voor privé personen, als voor VvE’s kunnen tweedehands materialen nuttig zijn. Je kunt er makkelijk een nieuw appartement mee inrichten, of het oude renoveren. Ze bieden namelijk veel meer voordelen dan je eerst had gedacht. Daarenboven verkeren ze ook nog eens in een prima staat.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.