Gerelateerde suggesties:

Vijf tips om ruimte te besparen in een klein appartement

04 oktober 2016
Een klein appartement heeft zo zijn voor- en nadelen.
LEES VERDER

Ze zijn vaak middenin het centrum van een stad gelegen en ze zijn beter te betalen. Ten opzichte van een huis is er echter ook meestal minder ruimte. Daarom zal je slim om moeten gaan met de ruimte die je hebt. Hierbij enkele tips om de beschikbare ruimte in een klein appartement optimaal te benutten. Met inspiratie, kennis en creativiteit kan dit zelfs stijlvol!

Lichte kleuren laten een ruimte groter ogen

Een licht kleurenpalet geeft een ruimtelijker effect dan donkere kleuren. Het mooiste effect krijg je als je drie kleuren kiest voor het kleurenpalet. Twee hiervan bestaan uit een heldere lichte tint en beslaan het grootste gedeelte van de ruimte. Daarbij kun je dan een accentkleur kiezen die contrasteert. De contrasterende kleur hoeft zeker niet erg fel te zijn, het kan ook een sobere aardse tint bijvoorbeeld zijn.

Mocht je behoefte hebben aan wat meer gedurfde kleuren, verf dan wat meubelstukken in een dergelijke kleur en breng accenten aan met een tweede kleur. Beperk je echter wel tot een bepaald gedeelte in de ruimte, want anders krijg je een overkill aan kleuren en indrukken waardoor de ruimte zijn structuur verliest.

Gebruik de hoogte

In een klein appartement is de vloeroppervlakte beperkt. Om toch al je spullen kwijt te kunnen, is het dus verstandig de hoogte goed te gebruiken. De meningen verschillen over hoe je dit het best kan doen. Sommige mensen kiezen eerder voor smalle hoge opbergkasten omdat ze niet direct de hele muur in beslag nemen. Smalle hoge boekenkasten vind je bijvoorbeeld bij HomingXL.nl. Anderen kiezen er eerder voor een complete kastenwand met meerdere functies. Zo kun je niet alleen veel spullen opbergen, maar er ook een zithoekje in maken, kan een horizontaal neergeklapt kastdeurtje dienst doen als eettafel of bureau (secretaire) en functioneert het als tv-kast.

Plaats efficiënte multifunctionele meubels

De kast zoals hierboven genoemd is een goed voorbeeld van een multifunctioneel meubel dat de ruimte op een efficiënte manier gebruikt. Multifunctionele meubels met een mooi design hoeven heus niet de hoofdprijs te kosten. Zo zijn er goedkope hoekbanken die niet alleen als bank dienst doen, maar ook als slaapbank voor jezelf of voor logees. Op een hoekbank kunnen meestal zoveel mensen zitten dat je geen losse stoelen meer in de zithoek hoeft neer te zetten, zo houd je mooie vrije ruimte in je appartement.

Visueel afgescheiden ruimtes creëren ruimte

In een kleine ruimte ben je waarschijnlijk geneigd de ruimte zoveel mogelijk open te laten zonder scheidingswanden. Dit is logisch gedacht, maar een kleine ruimte oogt ook al héél snel rommelig. Als je geen scheidingswanden plaatst, gaan de verschillende elementen zoals slaapgedeelte, zitgedeelte en keuken visueel gezien erg blenden. Je kan een scheiding maken tussen de elementen met bijvoorbeeld kamerschermen (van minimaal een meter hoogte) of meubels. Een buffetkast tussen kook- en eetgedeelte is niet alleen scheidingswand, maar geeft ook opbergruimte, terwijl een hoekbank het zitgedeelte weer mooi apart houdt van het eetgedeelte. Planten accentueren juist weer de functionele overgangen in een ruimte.

Houd je appartement netjes en opgeruimd

Het is al eerder genoemd dat opbergruimte erg belangrijk is, niets maakt een klein appartement nog kleiner dan veel rondslingerende spullen. Wil je iets minder massiefs dan een dicht kast, dan zijn bijvoorbeeld mandjes op een plankensysteem ook al een goed idee. Om alles opgeruimd te houden scheelt het heel wat als je eenmaal per jaar een grote schoonmaak houdt en spullen weggooit, naar de kringloop brengt of verkoopt.

Heb jij nog aanvullende tips om ruimte te besparen in een klein appartement? Laat het ons weten!

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!