Huis verbouwen? Vergeet je lichtplan niet!

Stel: je bent een nieuw huis aan het bouwen of je bent een oude woning aan het verbouwen. Je denkt aan van alles: vloeren, muren, ramen, deuren, inrichting... Maar niet aan de verlichting!

Gepubliceerd: 16 februari 2016

Dit is een punt dat vaak vergeten wordt tijdens verbouwingen en pas later wordt toegevoegd. Je kunt echter ontzettend veel tijd en geld besparen, wanneer je al van tevoren een lichtplan maakt. Lampenonline.com legt je uit waarom dit het geval is.

Waarom een lichtplan?

De reden waarom een lichtplan zo voordelig is, is dat alle elektrische leidingen al op de juiste plaatsen komen te liggen. Dit voorkomt dat er later weer kabels moeten worden weggewerkt. Er is dus minimaal een basis-lichtplan nodig om in te kunnen schatten waar de verlichting moet worden geïnstalleerd en wat daarvoor nodig is.

Basisverlichting

De standaard basisverlichting zorgt ervoor dat alle ruimtes in huis goed verlicht worden. Per ruimte kan het verschillen waar je de verlichting wilt hebben. Dit is onder andere afhankelijk van de positie van de ramen, want als er veel licht invalt heb je de verlichting liever geïnstalleerd op plekken die wat donkerder blijven.

Stel: je bent een nieuw huis aan het bouwen of je bent een oude woning aan het verbouwen. Je denkt aan van alles: vloeren, muren, ramen, deuren, inrichting... Maar niet aan de verlichting!

Functie van de ruimtes

De functie van de ruimte waar het licht in wordt geïnstalleerd is van groot belang. Je wilt bijvoorbeeld graag hanglampen in de woonkamer, of plafondlampen in de badkamer. De functie van de ruimte bepaalt voor een groot deel welk type verlichting je ophangt. Ook moet je van tevoren al nadenken over de vraag of de verlichting dimbaar moet zijn. Dit is over het algemeen in de badkamer onnodig, maar in de woonkamer of slaapkamer kan het zeker gewenst zijn.

Sfeerbepaling

Onder andere accentverlichting kan heel belangrijk zijn bij de sfeerbepaling van de ruimte. Denk er goed over na waar je nadruk op wilt leggen of wat een mooie eyecatcher zou zijn. Stel je altijd voor hoe het eruit zou zien in de donkere wintermaanden. Je kunt het bijvoorbeeld mooi vinden om wandlampen te installeren langs een lange wand, of speciale verlichting te richten op een nis met een mooie vaas.

De afronding van het plan

Het is nog niet nodig dat je al weet welke lamp je precies wilt gaan ophangen. Pas wanneer je plan bouwtechnisch gereed is, ga je onderzoek doen in winkels en webshops naar de lampen die jij het mooist vindt. Een afgerond lichtplan bevat genoeg informatie voor de mensen die (ver)bouwen om te zien waar alle stroomkabels en in- en uitgangen moeten worden aangelegd.

Conclusie

Een goed lichtplan voorkomt dat er later nog veel werk nodig is om de verlichting netjes weg te werken. Vaak lukt het ook niet meer om dat nog helemaal netjes te doen, tenzij een professional wordt ingehuurd. Daarom kan het behoorlijk duur zijn om lichtpunten of schakelaars te vergeten tijdens de (ver)bouw van de woning. Met een lichtplan ben je van tevoren al ervan verzekerd dat alle verlichting komt op de plaats die je zelf hebt uitgekozen.

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.