Vijf tips voor verlichting in een kleine woonkamer

Een knus appartement inrichten kan leuk zijn, maar ook lastig. Hoe zit het met het kiezen van de juiste verlichting bijvoorbeeld? Gelukkig kun je met verlichting je kamer wat groter doen lijken. Deze tips helpen je daarbij.

Gepubliceerd: 20 oktober 2016

1. Verstop je lampen

Wanneer je een kleine woonkamer hebt, wil je natuurlijk niet dat al je plaats wordt ingenomen door verlichting. Je kunt daarom kiezen voor bijvoorbeeld spotjes in een schap boven de bank, of in het plafond. Dat hoeft niet te betekenen dat je tl-verlichting in je kamer hebt hangen. Kies voor een warme kleur en zet er eventueel een dimmer op. Zo kun je zelf bepalen hoe sterk de lampen schijnen.

2. Kies voor bijpassende lampen

Het is logisch dat je bij een rode bank beter geen roze lampen kunt kiezen. Wel kun je subtiele lampenkappen kopen die passen bij de kleur van de rest van je meubelen. Probeer te kiezen voor lichte lampenkappen, zodat ze subtiel in de woonkamer aanwezig zijn en niet al te zeer opvallen.

3. Trek de aandacht naar één lamp

In plaats van je lampen naar de achtergrond te verplaatsen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om één lamp juist te laten opvallen. Heb je lichte muren en lichte meubelen? Dan is het leuk om bijvoorbeeld één donkere booglamp in de hoek van je kamer te plaatsen als echte eyecatcher. Er zijn genoeg subtiele lampen verkrijgbaar, die niet de helft van de kamer in beslag nemen en bijvoorbeeld leuk staan naast een bank.

4. Ga voor veel verlichting

Hoe meer je kamer verlicht wordt, hoe beter. Laat zoveel mogelijk daglicht naar binnen schijnen, kies voor lichte kleuren op de muren en plaats meerdere lampen. Denk aan sierlampjes op het dressoir, tot een mooie tafellamp en lamp voor in de hoek. Eén lamp in het midden van de woonkamer zal je maker alleen maar kleiner doen lijken. Let natuurlijk wel op het energielabel om de energiekosten zo laag mogelijk te houden.

5. Ga voor verschillende soorten verlichting

Hanglampen boven de tafel maken een ruimte ongezellig en kil. Daarom is het belangrijk dit te compenseren met andere soorten lampen. Om het plafond hoger te laten lijken, kun je kiezen voor lampen die richting het plafond schijnen. Let er wel op dat je niet alleen voor mooie verlichting en verschillende soorten lampen kiest, maar dat ze ook functioneel zijn. Een feller licht aan tafel zodat je ziet waarmee je bezig bent bijvoorbeeld, en een leeslampje bij de bank.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.