Het maken van een zogenaamde voorzetwand

Wanneer je een muur niet mooi vindt, kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te maken.

Gepubliceerd: 12 maart 2018

Ook wanneer een muur niet vlak is, kun je ervoor kiezen om een wand te maken. Voorzetwanden worden vaak gemaakt van geschaafd vurenhout en kwalitatief goed plaatmateriaal (multiplex).

De multiplex platen zijn onder hogedruk verlijmd, en bestaan uit meerdere (Multi) lagen fineer. Tegenwoordig worden zelfs platen geproduceerd die geschikt zijn voor buitentoepassing! Deze platen noemt men ook wel exterieur platen. Voor het maken van een voorzetwand zijn exterieur platen natuurlijk overdreven aangezien de wanden niet buiten worden gebruikt. Interieur platen zijn dus voldoende!

Na het maken van de wand, ontstaat er een mooi vlak, welke afgewerkt kan worden met bijvoorbeeld een saus of verflaag. Deze laag kan uiteraard worden toegepast in diverse kleuren en verschillende structuren. Onderlinge schroefgaatjes en naden dienen gedicht te worden met een geschikte plamuur. Wanneer je ervan uit kunt gaan dat de te bekleden wand een goede droge tussenwand is, ga je als volgt aan het werk:

Het plaatsen van de houten regels

De regels plaats je verticaal aan de linkerzijde, verticaal op een boven en onder regel. Eigenlijk dus van vloer tot plafond, waterpas. Hetzelfde doe je aan de rechterkant van de wand. De overige houten regels plaats je ongeveer 61cm uit elkaar. Om deze exact in 1 vak te plaatsen, kun je ervoor kiezen om een draad te spannen. Als dit klaar is, is het mogelijk om isolatie tussen de regels te plaatsen. Wanneer dit klaar is, gaan we de platen bevestigen.

Plaatmateriaal kiezen

Bij het kiezen van de platen is het belangrijk om niet te zuinig te zijn met de dikte. Multiplex is tegenwoordig al wel verkrijgbaar vanaf 6 millimeter. Echter is een dikkere dikte zoals minimaal 12mm beter aangezien je dan ook spullen kunt bevestigen aan de wand. De plaatmaterialen zijn verkrijgbaar in diverse diktes en afmetingen. De meest populaire afmeting is de 122x244/250cm. Deze afmeting is handzaam en redelijk makkelijk te hendelen.
Deze multiplex platen zijn verkrijgbaar in blanke uitvoering, maar ook in een voorgegronde uitvoering. Wanneer je de wand wilt gaan verven, is het niet verkeerd om voor de voorgegronde plaat te kiezen aangezien deze direct klaar is voor de finale verflaag!
Naast houten platen kan er ook gekozen worden voor gipsplaten. Bekijk het gehele assortiment van de groothandel op de online webshop. Producten als kwalitatief betonplex, Underlayment, vurenhout en verduurzaamd hout zijn er tegen scherpe prijzen verkrijgbaar.

Meer informatie over producten? Neem een kijkje op DeHoutgroothandel.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.