Je appartement optisch vergroten? Zo pak je dat aan

vooral oude appartementen zijn opgedeeld in meerdere kleine ruimtes en dat voelt al snel hokkerig.

Gepubliceerd: 03 december 2022

Een voordeel van een appartement is dat de ruimtes soms een stuk knusser aanvoelen doen in bijvoorbeeld een eengezinswoning. Het nadeel kan zijn dat je minder ruimte hebt en een kamer al snel krap kan aanvoelen. Sommige, vooral oude appartementen zijn opgedeeld in meerdere kleine ruimtes en dat voelt al snel hokkerig. Gelukkig kun je daar op verschillende manieren iets aan doen en vaak al op een vrij eenvoudige wijze. Op die manier lijkt je appartement optisch een stuk groter en heb je een ruimer en frisser gevoel.

Voldoende daglicht

Een ruimte voelt als snel klein, donker en benauwd als er weinig daglicht naar binnenkomt. Maak optimaal gebruik van de ramen die je hebt en kies voor lichtdoorlatende gordijnen zodat er minder licht wordt geblokkeerd. In een appartement is het natuurlijk lastig om zomaar nieuwe ramen te laten plaatsen en ook een dakraam is meestal geen optie. Je kunt de lichtinval versterken door de omlijsting van je raampartijen een lichte kleur te geven. Ga bijvoorbeeld voor (gebroken) wit en geef ook de raamdecoratie een lichte kleur. Plaats geen meubels voor het raam en zet liever geen decoratie zoals platen in de vensterbank. Alles om ervoor te zorgen dat de lichtinval optimaal is.

Juiste balans in decoratie

Plaats de kamer niet te vol met decoratie, maar zoek daarin de juiste balans. Te veel accessoires kunnen ervoor zorgen dat het rommelig en dus krap oogt. Kies voor een statement wand, waar je mooie foto’s ophangt en ga voor een grote plant. Gooi de bank niet vol met kussens, maar houd het subtieler, zo zorg je voor meer luchtigheid. Hang decoratieve fotolijsten iets hoger aan de muur of hang ze in een lijn of groepje naar boven. Zo wordt je aandacht naar boven getrokken en lijkt de ruimte optisch hoger en dus groter. Een hoog (lijkend) plafond doet veel met hoe groot de ruimte voelt. Je kunt de kleur van de fotolijsten laten aansluiten bij de kleur op de muur voor een rustig geheel.

Lichte kleuren

Een klein ogende ruimte heeft dus veel licht nodig. Kun je met daglicht niet het optimale resultaat bereiken, dan kun je zelf altijd nog aan de slag met de juiste tinten verf. Hoewel een donkere kleur op de muur vaak zorgt voor meer knusheid, wil je in dit geval toch het liefste gaan voor lichte kleuren. Alles in het witte kleuren pallet of richting beige geeft die frisse uitstraling waar je naar op zoek bent. Dit geldt ook voor de meubels die je in je appartement plaats. Frisse, lichte kleuren reflecteren het licht en maken de ruimte zo optisch groter.

Grote meubels

Grote meubels in een klein appartement? Klinkt onlogisch, want je zou denken dat het dan al snel voelt alsof de ruimte vol staat. Toch kunnen grote meubelstukken juist voor meer lucht zorgen dan wanneer je kiest voor meerdere kleine meubelstukken. Daardoor voelt de kamer al snel alsof er geen ruimte meer over is. Met bijvoorbeeld een grote hoekbank geef je de ruimte een rustige uitstraling. Zorg er wel voor dat de bank, of ander meubelstuk goed in de ruimte past en dat je hem niet ergens in een hoek propt. Dan kun je beter voor een iets kleiner exemplaar gaan.

Grootst effect met de vloer

Met het legpatroon van je vloer kun je de ruimte optisch vergroten of verkleinen. Net als wanneer je een trui aan hebt met strepen in de breedte, waardoor je breder lijkt, geldt dat ook voor je vloer. Bij een smalle woonkamer leg je de vloer dus in de breedte om hem breder te laten ogen. Leg de vloer in de lengte als je meer lengte wilt creëren. Wil je liever gaan voor een hele andere look, dan kan een gietvloer er ook voor zorgen dat de ruimte groter lijkt door het ´gladde´ effect.

Meubels de lucht in

Meer lucht in de kamer? Zet je meubels op pootjes. Dit kan met heel veel meubels, zoals een bank, fauteuil, bed of kast. Zo ontstaat er meer ruimte en luchtigheid, waardoor de kamer een grootser effect krijgt. Ook nog eens ideaal met stofzuigen. Dit effect kun je ook creëren door een opbergsysteem zoals een tv-meubel of een dressoir aan de muur te bevestigen in plaats van op de grond te plaatsen. Een andere manier om meer lucht in het interieur te krijgen is door te kiezen voor meubels van glas, zoals een salontafel. Doordat je er doorheen kunt kijken geeft het een ruimtelijk effect en het weerkaatst ook nog eens het licht.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.