Koken als een chef in je appartement: 5 tips

Als er iets is dat we van de lockdowns tijdens de pandemie hebben geleerd dan is het wel dat we ook thuis de lekkerste chefwaardige gerechten klaar kunnen maken.

Gepubliceerd: 06 februari 2023

Ben jij sinds het begin van de coronacrisis ook flink in de weer in de keuken van je appartement?

Dan ben je zeker niet de enige. Talloze Nederlanders hebben zogeheten 'corona-hobby's' opgedaan ten tijde van de pandemie die ze nu nog nog steeds uitvoeren, waaronder dus koken. Om nóg beter thuis te koken, lees je in dit artikel enkele onmisbare tips.

1. Schaf écht goede keukenapparatuur aan

Wanneer je als amateurkok wil koken zoals een chefkok dan is in ieder geval één ding aan te raden: schaf écht goede keukenapparatuur aan. Denk aan apparaten die je ook in een restaurant of een lunchroom zou kunnen vinden. Een grote of meerdere kleine ovens komen bijvoorbeeld al gauw van pas wanneer je van koken houdt. Ook een grote bak- en grillplaat mag niet ontbreken in de keuken van je appartement; als dat past.

Ben je vooral veel bezig met bakken, zoals het bakken van taarten, cakes en andere zoetigheden? Dan kan een shockvriezer goed van pas komen, evenals een keukenmachine en een grote koelkast. Voor andere culinaire gerechten zijn pastamachines en snijmachines weer een handige toevoeging. Meer weten? Lees meer over goede keukenapparaten zodat je precies weet wat je moet hebben.

2. Diverse snijplanken voor verschillende doeleinden

Wat ook zeker niet mag ontbreken in de keuken van een kookliefhebber zijn verschillende soorten snijplanken. Wanneer je een kookprogramma op televisie kijkt, zie je al gauw dat ze daar vaak gebruik maken van verschillende kleuren snijplanken. De ene kleur wordt gebruikt voor het snijden van vis, terwijl de andere kleur juist gebruikt wordt voor het snijden van vlees of groente Zo is er voor ieder soort eten wel een kleur te vinden.

Het is aan te raden om hierbij voor dikkere planken te gaan voor extra stevigheid en meer grip tijdens het snijden. Je zult al gauw merken dat het snijden op verschillende planken niet alleen fijner werkt, maar dat het ook veel beter is qua hygiëne in de keuken van je appartement. Daarbij zijn dergelijke planken gemakkelijk op te bergen, omdat ze alsnog redelijk plat zijn.

3. Verschillende soorten bakblikken in je keuken

Hoewel de meeste appartementen in Nederland niet over extreem grote keukens beschikken, is het als amateurkok wel fijn om je keuken overzichtelijk te hebben ingericht. Bewaar één lade of kast bijvoorbeeld voor het bewaren van verschillende soorten en maten ovenschalen en bakblikken. Zo is het standaard rechthoekige bakblik een echte must voor het bakken van zowel zoete lekkernijen als smaakvolle maaltijden.

Ook ovenschalen in verschillende vormen en maten zijn ideaal, helemaal wanneer je over twee of meerdere oven beschikt. Als je de ruimte ervoor hebt, is het prettig om naast een grote oven een kleinere oven te hebben waarin je bijvoorbeeld brood of taart kunt bakken. Kijk goed naar je eigen wensen en manier van koken om te bepalen welke schalen en bakblikken je zoal nodig hebt.

4. Goede koksmessen om mee te snijden

Ook dit heb je vast wel eens op televisie bij een kookprogramma gezien: écht goede koksmessen die hartstikke scherp zijn. Een kijkje in een professionele keuken levert je ook al gauw zicht op dergelijke messen op. Wanneer je thuis wil koken als een chefkok is het tijd om te investeren in een kwalitatieve messenset. Deze set bestaat in ieder geval uit één of twee koksmessen.

Hoewel een chefkok gerust een koksmes met een lemmet van 26 centimeter gebruikt, is dit voor gebruik in je eigen keuken wellicht wat aan de grote kant. In dat geval voldoet een mes met een lemmet van 20 centimeter ook gewoon. Daarnaast bestaat een goede messenset vaak uit een paar schilmesjes, een fileermes, een uitbeenmes en tourneermesjes.

5. Investeer in een mooi servies voor op tafel

Uren in de keuken staan doe je waarschijnlijk negen van de tien keer voor jezelf én een ander. Daarom is er nog één onderdeel dat niet mag ontbreken in de keuken van een amateurkok die als een chefkok wil werken: mooi en bijpassend servies. Tegenwoordig kun je al bij de meest bekende woonwinkels stijlvolle borden en schalen aanschaffen. Ga eens voor vierkante of gekleurde borden in plaats van voor witte ronde exemplaren.

Om zulke mooie borden op te maken is het tot slot trouwens nog aan te raden om stekertjes aan te schaffen. Dat zijn als het ware een soort pasvormen waarin je het eten kunt presenteren op een bord. Na het toevoegen van een salade, een gratin of pasta haal je de steker weg en heb je het bord netjes opgemaakt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.