Appartement gekocht? 6 zaken om aan te denken

Net een nieuw appartement gekocht? Gefeliciteerd! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een eigen plekje om helemaal naar eigen smaak in te richten.

Gepubliceerd: 17 mei 2018

Maar voordat het leuke decoreren mag beginnen, zijn er nog een aantal zaken om aan te denken.

1. Woonverzekeringen afsluiten

Of je nu verhuisd of voor het eerst op jezelf gaat wonen; het afsluiten van een inboedelverzekering is altijd verstandig. Loop alle aanbieders even na en probeer waar mogelijk meerdere verzekeringen bij dezelfde partij af te sluiten. Met de Woonverzekering van Centraal Beheer kun je bijvoorbeeld je inboedel, opstal en aansprakelijkheid verzekeren.

2. Afsluiten van contracten

Ook de energiecontracten moeten natuurlijk opnieuw afgesloten worden. Overweeg ook de mogelijkheid tot het huren van zonnepanelen. Dit kan je in de toekomst veel profijt opleveren!

3. Adreswijziging doorgeven

Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan is het belangrijk om je adreswijziging door te geven bij afhankelijke partijen. Denk hierbij aan de overheidsdiensten, maar ook aan bijvoorbeeld sportschool of werkgever.

4. Toeslagen vaststellen

Zodra je in een zelfstandige woning gaat wonen, heb je in sommige gevallen recht op toeslagen. Neem dan ook even contact op met overheidsinstanties om te kijken waar je recht op hebt. Krijg je al toeslagen? Geef dan meteen even je nieuwe situatie door. De huurtoeslag komt bijvoorbeeld te vervallen. Wanneer je dit niet op tijd aangeeft, moet je alles wat je teveel ontvangen hebt gewoon terug betalen.

5. Het eigenwoningforfait

Wanneer je een woning koopt, heeft dat gevolgen voor je inkomstenbelasting. Je moet namelijk een bedrag bij je inkomen optellen: het eigenwoningforfait. De rente van bepaalde kosten mag wel weer afgetrokken worden. Dit kun je maandelijks door een voorlopige aanslag doen. Of aan het einde van het jaar via de aangifte van de inkomstenbelasting.

6. Je appartement energiezuinig maken

In het geval je jouw appartement energiezuinig wil maken, mag je in het totaal €25.000,- extra lenen. Maar ook voor energiebesparende maatregelen mag je een bedrag aan je lening toevoegen. Niet alleen vermeerderd dit de waarde van je appartement, het zorgt ook voor een lagere energierekening.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.