Is het al mogelijk om een appartement te kopen met Bitcoins?

Nu cryptocurrency al zo snel in populariteit aan het winnen is, vragen veel mensen zich af of het al mogelijk is om een appartement te kopen in Bitcoins.

Gepubliceerd: 30 april 2022

Nu zoveel sectoren klaar zijn voor deze digitale munt zal de vastgoedsector toch niet achterblijven? Dat is ook zeker niet het geval. Het probleem is echter dat er ook nog andere sectoren bij een koop van een appartement betrokken zijn.

De snelle opkomst van cryptocurrency

De snelle opkomst van cryptocurrency zal niemand ontgaan zijn. We hoeven niet ver terug in de tijd dat het alleen mogelijk was om in Bitcoins te handelen via buitenlandse websites. Tegenwoordig zijn er ook de Nederlandse cryptocurrency markt (voor zover hiervan sprake is) zeer veel mogelijkheden om in digitale munteenheden te handelen. Een handelaar kan kiezen uit diverse exchanges of gebruik maken van initiatieven zoals Bitcoin Buyer waarbij er zelfs gebruik kan worden gemaakt van handelssoftware in vorm van een trading bot.

Is het mogelijk om voor een appartement te betalen in Bitcoins?

Het is uiteraard niet onmogelijk om voor een appartement te betalen in Bitcoins. Op het moment dat de verkoper en de koper onderling een overeenkomst sluiten om de financiële transactie in Bitcoins uit te voeren, zal dit voor niemand een probleem vormen. Dit struikelblok wordt wel gevonden op het moment dat er andere instanties bij de overeenkomst betrokken worden, iets wat in Nederland wettelijk gezien onvermijdelijk is. De notaris zal bijvoorbeeld de financiële kant van de constructie voor zijn of haar rekening nemen en gebruik maken van de diensten van een van de grotere Nederlandse (traditionele) banken. Deze financiële instellingen accepteren nog geen Bitcoins aangezien deze digitale munteenheid in Nederland nog geen wettig betaalmiddel is. Hetzelfde is van toepassing op de Belastingdienst. De overdrachtsbelasting en de eventueel af te dragen BTW moet immers in euro’s worden afgedragen.

Appartement indirect in Bitcoins betalen

Het bovenstaande wil niet zeggen dat het volledig onmogelijk is om Bitcoins te gebruiken om een appartement te betalen. Er moet dan echter gekozen worden voor een indirecte constructie. Het behoort immers nog altijd tot de mogelijkheden om het in Bitcoin opgebouwde vermogen om te laten zetten in Euro’s om met deze munteenheid de aankoop te kunnen doen. Tot slot is het goed te weten dat er kredietverstrekkers zijn die euro’s accepteren maar dit uiteraard wel tegen hun voorwaarden. Dit betekent dat de bekende cryptocurrency risico’s zeker niet bij deze instantie komen te liggen wat merkbaar is in de kosten van een dergelijke overeenkomst. Het kopen van een appartement met Bitcoins is dus al realiteit maar zal in de toekomst, bij een nog bredere acceptatie van cryptocurrency, nog veel aantrekkelijker worden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.