Hier moet u op letten bij het kopen van een appartement

Een appartement kopen heeft veel voordelen. Een appartement is gelijkvloers en daardoor toekomstbestendig, overzichtelijk, snel en makkelijk schoon te maken en u hoeft niet te tuinieren.

Gepubliceerd: 25 maart 2022

Maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar u op moet letten bij het kopen van een appartement. We sommen ze hier voor u op.

Geen tuin maar een balkon

Als u niet echt groene vingers hebt, is het misschien juist fijn, maar bedenk van tevoren goed of u een eigen tuin gaat missen of niet. De meeste appartementen hebben wel een balkon, maar die zijn over het algemeen kleiner dan een tuin. U bent bij een balkon wel minder tijd kwijt aan onderhoud dan bij een tuin.

Denk aan dubbele lasten

Als u een nieuwbouwappartement koopt, krijgt u te maken met extra kosten. Als u al een koop- of huurhuis- of appartement hebt en niet direct in uw nieuwe appartement kunt intrekken, betaalt u namelijk dubbele lasten. Afhankelijk van de hoogte van de lasten en de duur van de bouw van uw nieuwe appartement, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen.

U wordt automatisch lid van de VvE

Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gehele appartementencomplex. Als nieuwe bewoner moet u dus ook bijdragen aan de kosten voor het onderhoud. U betaalt hier maandelijks servicekosten voor die bovenop uw hypotheeklasten komen.

Check of de VvE actief is

Kijk altijd eerst hoe hoog de servicekosten zijn. Hieruit kun u opmaken hoe actief de VvE bezig is met het onderhoud van het appartementencomplex. Als er nergens iets over de VvE en de servicekosten vermeld staat, vraag het dan aan de makelaar.

Als u weinig voor de VvE betaalt, wordt er waarschijnlijk weinig opgespaard voor groot onderhoud. Als de VvE niet actief is, is het vaak lastiger om een hypotheek te krijgen. Het is dus handig om dit vooraf te weten.

De VvE moet verplicht een opstalverzekering afsluiten. Hier hoeft dus niet zelf achteraan. Een andere woonverzekering die handig is om af te sluiten is de inboedelverzekering. Dan zijn uw spullen in huis verzekerd tegen schade en diefstal. Hebt u meer vragen over of advies nodig? Stel uw vraag dan aan de VvE Helpdesk van Appartement & Eigenaar

Ga na of alle servicekosten betaald zijn

U wilt natuurlijk niet tegen extra onvoorziene en ongewenste kosten aanlopen. Ga daarom voordat u het appartement koopt na, of de vorige eigenaar alle servicekosten heeft betaald. Anders komen deze namelijk op uw bordje. En u komt hier al meteen voor te staan bij de overdracht van het appartement. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Extra kosten bij nieuwbouwappartement

Bij een nieuwbouwappartement kan het voorkomen dat er alleen stelposten zijn voor een keuken en badkamer. Een stelpost is een voorlopig bedrag dat is opgenomen in de begroting van de bouw. Dit bedrag staat dus nog niet vast. Vaak zijn de kosten die u daadwerkelijk voor een keuken of badkamer maakt hoger dan het bedrag dat in de stelpost staat. Die komen dus voor eigen rekening.

Appartement kopen met goede voorbereiding

Er komt veel kijken bij het kopen van een appartement. Neem daarom bovenstaande punten in overweging voordat je een appartement koopt. Zo voorkomt u een miskoop en komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Veel succes bij het vinden en kopen van uw droomappartement!

Lees ook: Waar let je op bij het kopen van een appartement?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.