Een eigen appartement kopen, wat komt erbij kijken

Grote kans dat uw eerste stap op de huizenmarkt het kopen van een appartement is. Ook als u graag wat kleiner wil gaan wonen bent u misschien op zoek naar een appartement.

Gepubliceerd: 17 maart 2022

Een appartement kopen is net iets ingewikkelder dan het kopen van een gewoon huis. U krijgt te maken met erfpacht, onderhoud van het appartementencomplex en de VvE. Daarom is het handig om te weten waar u rekening mee moet houden als u een appartement koopt.

De VvE

Koopt u een appartement dan krijgt u te maken met de VvE. De VvE is verantwoordelijk voor de onderhoud van het gebouw. De VvE heeft de verantwoordelijkheid om een financiële reserve op te bouwen waar iedere eigenaar van een appartement aan mee betaald. Dit worden de servicekosten genoemd. Deze worden niet meegenomen in uw hypotheekberekening. De VvE heeft een organisatiestructuur waar ook u een bepaalde rol in speelt. Het is belangrijk dat een VvE actief is, anders wordt door veel geldverstrekkers het onderpand niet gefinancierd.

Splitsingsakte

Koopt u een appartement dan krijgt u te maken met een splitsingsakte. Hierin staat de verdeling van de appartementen beschreven en welke verantwoordelijkheden daarbij horen. In het splitsingsreglement vindt u de rechten en plichten die u als eigenaar van een appartement hebt. Dat is handig om te weten, zo weet je waar je wel en niet zelf beslissingen over mag nemen.

Het meerjarenonderhoudsplan

Veel VvE’s stellen een meerjarenonderhoudsplan op. Dit is een rapport waarin wordt vastgelegd hoe het onderhoud is geregeld van alle gemeenschappelijke onderdelen van het appartementencomplex. Hierin staan ook de kosten opgenomen. Zo’n meerjarenonderhoudsplan is niet verplicht, maar wel erg handig en het wekt vertrouwen.

De vloeren

De vloer in een appartement moet meestal voldoen aan een bepaalde geluidsisolatiewaarde. Hier moet u rekening mee houden als u een vloer wilt laten plaatsen. Ook als er al een harde vloer zoals hout of laminaat ligt dan is het handig om te vragen of deze vloer voldoen aan de eisen op het gebied van geluidsisolatie die gesteld zijn door de VvE.

Locatie en de buurt

Ook de locatie en de buurt waarin het appartementencomplex zich bevindt zijn belangrijke aspecten. Het is belangrijk dat u zich thuis en veilig voelt in de buurt. Kijk ook of er genoeg parkeergelegenheid is, zijn de gewenste voorzieningen zoals openbaar vervoer of scholen voorhanden? Hoe zijn de buren. Loop voordat u het appartement koop een paar keer door de wijk om alles te verkennen.

Overlast

Als u een appartement koopt, hebt u veel te maken met andere bewoners. Als uw bovenburen elk weekend een feestje houden tot in de vroege uurtjes, kunt u daar veel last van hebben. Dat kan vervelend zijn als u ‘s ochtends vroeg uw bed uit moet. Informeer dus bij uw makelaar naar het soort mensen dat in het complex wonen en of er sprake is van overlast.

Inrichting

Bekijk bij de bezichtiging de woning kritisch. Hoe is de indeling van de woonkamer? Is er genoeg ruimte? In welke conditie zijn de muren en plafonds. Zijn de badkamer en de keuken in goede staat? In de meeste appartementen moet u spaarzaam met de ruimte omgaan. U kunt het appartement groter laten lijken door te kiezen voor niet teveel en niet te grote meubels. Kies bijvoorbeeld voor een hoekbank en een tvkast met daarop de televisie. Als uwilt genieten van beter geluid kunt u ook kiezen voor een sounbar. Een soundbar is compact en makkelijk te installeren. Bent u op zoek naar een soundbar? De beste soundbar vindt u hier op Huizelijk.

Elektra en apparatuur

Let ook goed op de installaties en apparatuur. Wat is de staat van de cv-ketel? Zijn er voldoende groepen in de meterkast. Hoe wordt het warm water geregeld en wat zijn de maandelijkse kosten voor gas, water en licht van de huidige bewoner. Vraag dit zo nodig na aan de makelaar.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een woning wordt steeds belangrijker. Let daarom op het energielabel. Kijk of het dak en de muren geïsoleerd zijn. Zijn de ramen voorzien van dubbelglas en zo ja, is het dubbel glas nog in goede staat? Heeft het appartementencomplex een groen dak? Is er in het appartementencomplex rekening gehouden met groene energie? Bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.