8 tips om je appartement succesvol te verhuren aan expats

Heb je een eigen appartement waar je voor een periode geen gebruik van maakt? Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of vertrekt naar het buitenland voor werk of een lange reis?

Gepubliceerd: 11 januari 2018

Dan kun je ervoor kiezen je huis te verhuren aan expats. Groot voordeel hiervan is dat je je meubels kunt laten staan. Hieronder vind je handige tips die je helpen je gemeubileerde appartement succesvol te verhuren.

1 Een verzorgde, neutrale inrichting

Kies voor neutrale kleuren en een verzorgde basisinrichting. Zorg ervoor dat je appartement is uitgerust met alle benodigdheden, zoals schone handdoeken, een goed werkende stofzuiger, schoonmaakmiddelen, schoon/nieuw beddengoed, enz. Een goed onderhouden ruimte met neutrale kleuren is ‘turn-key’: de expat kan deze woning direct betrekken en naar eigen smaak verder inrichten. Ga bij voorkeur niet voor tapijt, dit heeft veel onderhoud nodig en is lastig schoon te krijgen. Kies eerder voor een praktische, makkelijk te onderhouden vloer. Bijvoorbeeld een laminaatvloer van Kwantum. Bovendien doet een verzorgde en neutrale inrichting het goed op foto’s. Handig als je je woning online aanbiedt!

2 Huisdieren wel of niet toestaan

Bedenk van tevoren of je huisdieren wel of niet toestaat. Dit is onder andere afhankelijk van de waarde van de spullen in huis en hoe gevoelig deze zijn voor schade van huisdieren. Als de bank bijvoorbeeld al door je eigen kat halen heeft, kun je overwegen huisdieren toe te staan. Je kunt er ook extra borg voor vragen.

3 Verhuur je huis inclusief

Maak het de expat zo makkelijk mogelijk en zorg dat zaken zoals GWL, internet en televisie al zijn geregeld. Verwerk de prijs hiervan in de huurprijs.

4 Koop een nieuw matras

Over het algemeen vindt niemand het prettig om op een matras van een ander te slapen. Vervang je matras door een goedkopere variant. Zo slaapt de expat op een schoon, nieuw matras en slaapt er geen vreemde op jouw matras. Breng je eigen matras ergens onder of, mits deze al ouder is, doe het weg en koop bij terugkomst een nieuw matras voor jezelf.

5 Laat de huurder zich verzekeren

Zorg ervoor dat je geen risico loopt bij eventuele schade. Het kan zijn dat je eigen verzekering bepaalde zaken niet dekt. Vraag de expat daarom om een ongeval- en inboedelverzekering af te sluiten. Neem dit als voorwaarde op in het contract.

6 Vraag om borg

Er kan altijd iets gebeuren in woning. Er wordt immers in geleefd en een ongeluk zit in een klein hoekje. Net zoals er bij jou iets stuk kan gaan, kan dit ook de expat gebeuren. Vraag daarom om minimaal 1 maand borg voor dit soort onverwachte kosten. Spreek van tevoren duidelijk af waarvoor jij en waarvoor de expat verantwoordelijk is.

7 Stel het contract zorgvuldig op

Zoek van tevoren goed uit welke aanvullende voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld of de expat huisdieren mag houden, schilderijen mag ophangen, wie waarvoor verantwoordelijk is bij eventuele schade, waar de borg voor gebruikt wordt en of het verplaatsen of verwijderen van spullen is toegestaan.

Tip: wil je liever niet dat de expat zelf gaatjes in de muur maakt om schilderijen op te hangen? Hang dan lege lijstjes op die de expat zelf kan vullen! Neem ook in het contract op dat hij zelf geen schilderijen of fotolijsten mag ophangen wanneer hij of zij daarvoor de muur dient te beschadigen.

 

8 Maak foto’s alvorens de expat de woning betrekt

Om eventuele misverstanden of discussies over de staat van het appartement en de spullen te voorkomen, is het raadzaam van tevoren foto’s te maken van alle ruimtes, inclusief detailfoto’s van het meubilair, de apparatuur en aankleding (vloeren, gordijnen, muren).

Zorg tenslotte dat alles goed geregeld is qua regelgeving. Er zijn verschillende adviseurs die je hierbij kunnen helpen. Desgewenst kun je zelfs het gehele verhuurtraject uit handen geven.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.