Mogelijkheden om te trainen in een appartement

Wie in een appartement woont en wil trainen, trekt al snel naar de gym. Dat is heel begrijpelijk, maar natuurlijk heeft niet iedereen een sportschool in zijn omgeving.

Gepubliceerd: 16 april 2022

En bovendien is het soms gewoon fijn om thuis te kunnen trainen. Gelukkig zijn er ook voor de appartementsbewoner best wel een aantal mogelijkheden om thuis aan het lichaam te werken.

Men zegt wel eens dat de beschikbare oppervlakte in een appartement beperkter is dan in een woonhuis. Volgens de cijfers is dat inderdaad het geval, maar er zijn natuurlijk ook grote appartementen met wat meer ruimte. Als u geen kind hebt en wel een tweeslaapkamersappartement kunt u natuurlijk altijd de extra kamer als een fitnessruimte inrichten. Dan hebt u in principe alle plek voor fitnessapparatuur en kunt u bijvoorbeeld de beste loopband voor thuis in huis halen.

Trainen zonder apparaten

Als u minder ruimte hebt, moet u vooral creatief zijn. Er zijn verschillende manieren waarop u dat kan doen. Eerst en vooral doet u dat door het sporten naar de buitenwereld te verplaatsen. In plaats van te lopen op een loopband gaat u dus lopen in het park. Ook fietsenkunt u perfect buiten doen. Wilt u liever vanuit huis sporten? Dan zijn er heel wat oefeningen die zonder grote apparaten uit te voeren zijn. Bij onder meer push-ups, planken, lunges en squats hebt u geen apparaten nodig.

Slim omgaan met je appartement

Daarnaast kunt u gebruikmaken van de mogelijkheden die het appartement biedt. In de deuropening kunt u bijvoorbeeld een optrekstang monteren. Daarmee kunt u op een heel effectieve manier aan krachttraining doen. Er bestaan ook optrekstangen die u aan het plafond dient te monteren. Het voordeel is dat ze vaak wat steviger en veiliger zijn en meer gewicht kunnen dragen. Natuurlijk moet het plafond hier wel voor geschikt zijn. Bovendien hebt u als huurder de toestemming van de verhuurder nodig en mag u niet zomaar dergelijke optrekstangen aan het plafond monteren.

Werkt u vanuit huis? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van de bureauruimte en de bureautijd. Het gaat dan niet alleen om een stabureau en een zit-stastoel, keuzes die zeker aan te raden zijn, maar ook om bijvoorbeeld bureaufietsen, compacte crosstrainers en zelfs bureauloopbanden. Toegegeven: het is even wennen en niet alles lukt direct even goed – probeer vooral niet te bellen terwijl u aan het hijgen bent op je loopband –, maar plaatsefficiënt is het in ieder geval wel.

Opvouwbare fitnessapparaten

Een andere oplossing is kiezen voor compacte en opvouwbare fitnessapparaten die u na het trainen eenvoudig kan opbergen. Er zijn heel wat opklapbare fitnessapparaten op de markt. Vooral opvouwbare loopbanden zijn populair, maar er zijn bijvoorbeeld ook opvouwbare roeitrainers en hometrainers. Ga natuurlijk wel altijd de afmetingen na en controleer of je het eenvoudig een plaatsje kan geven in de opbergruimte. Het is bovendien aan te raden om uw apparaten op een geluiddempende mat of op fitnesstegels te plaatsen. Zo beschermt u uw vloer en voorkomt u geluidsoverlast. Daar zullen uw onderburen u dankbaar voor zijn.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.