Lekker in de zon: BBQ op balkon

Waarom niet alvast wat voorpret bij het nadenken over een nieuwe BBQ? Terwijl we geduldig wachten op de eerste zonnestralen op ons balkon of dakterras.

Gepubliceerd: 26 januari 2017

Het is hartje winter en de kou is ons dit jaar niet bepaald bespaard gebleven. Langzaam maar zeker komt de lente dichterbij en kijkt iedereen alweer reikhalzend uit naar warmere tijden. Eén van de beste dingen aan de warmere seizoenen is lekker barbecueën in het avondzonnetje.

Een barbeque is niet alleen weggelegd voor mensen met een grote tuin. Ook een appartement met balkon is perfect voor een goede barbecue. Misschien past een enorme grill niet direct, maar ook met een iets kleiner formaat is hetmogelijk om de ultieme barbecue-avond te organiseren.
Om hierbij te helpen geven wij tips om van de barbecue op balkon of dakterras een daverend succes te maken.

Het beste type barbecue?

Er bestaan verschillende soorten barbecues waarmee gegrilld kan worden. De klassieke methode is met een houtskoolbarbecue, waarbij houtskool wordt aangestoken om het eten mee te grillen. Een BBQ op basis van elektriciteit of gas wint echter ook sterk aan populariteit.

Hout barbecue

Deze BBQ is zonder twijfel het meest authentiek en zorgt bovendien voor een karakteristieke houtsmaak van het vlees, wat voor velen niet mag ontbreken bij een goede BBQ. Een nadeel is dat het behoorlijk lang duurt voordat de blokjes goed warm zijn en er dus gegrilld kan worden. Met aanmaakblokjes kan het proces versneld worden, maar meestal is het nodig om flink wat tijd te besteden aan het opwarmproces.

Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om de kooltjes snel mee aan te steken. Dit veroorzaakt een steekvlam en kan levensgevaarlijk zijn. Jaarlijks komen tientallen mensen de eerste hulp binnen met ernstige brandwonden als gevolg van spiritus op de BBQ. Neem liever ruim de tijd om de BBQ langzaam op temperatuur te krijgen.

Gas barbecue

Een BBQ die werkt op basis van gas is een stuk makkelijker warm te krijgen, zonder dat het veel zorg nodig heeft. De meeste gas barbecues maken gebruik van butaan of propaan. Een ander voordeel van de gasbarbecue is dat ze meestal een afvoer hebben waar overtollig vet uit wegloopt.

Bij een BBQ met houtskool valt het vet tussen de kooltjes, wat een vervelende geur kan veroorzaken. Heb je een barbecue op het balkon, dan kan die geur snel het huis intrekken.

Een nadeel van de gasbarbecue is dat de authentieke houtsmaak ontbreekt, die er wel is bij de houtbarbecue. Bij sommige barbecues kan dit alsnog gecreëerd worden met behulp van speciale geurpakketjes.

Elektrische barbecue

Een elektrische BBQ is waarschijnlijk de meest gebruiksvriendelijke BBQ die er is. Je steekt het apparaat in het stopcontact en na een paar minuten is de bakplaat al warm genoeg om te starten met grillen.

Tegelijkertijd ontbreekt het authentieke BBQ-gevoel voor veel mensen en is het een soort veredelde manier van bakken in een pan. De afweging voor een elektrische BBQ is er dan ook één tussen gebruiksgemak en ervaring.

Pellet barbecue

De pellet barbecue combineert het beste van de houtbarbecue en elektrische BBQ. Het apparaat werkt volledig elektrisch, maar stookt wel houtpellets. Hierdoor creëer je nog altijd de authentieke houtsmaak, maar is het opwarmproces een stuk eenvoudiger dan bij de houten variant.

Ook worden vetten en andere sappen opgevangen in een reservoir, zodat er geen scherpe geur vrijkomt van verbrand vet. Tenslotte is het moeilijker om het eten aan te laten branden. Tijdens een gezellige BBQ is het natuurlijk niet ondenkbaar dat het vlees even vergeten wordt, waarbij de pellet barbecue uitkomst biedt.

Kruiden zoals het hoort

Hoewel de BBQ zelf al vaak een bijzondere smaak aan het vlees geeft, is het niet verstandig om geen enkele vorm van kruiden of marinade te gebruiken voor het vlees. De smaak wordt hierdoor te neutraal, wat zonde is met alle mogelijkheden die er bestaan bij een BBQ.

Het vlees kan direct gekruid worden, maar ook smaak gegeven worden door de kruiden tussen de houtskooltjes te plaatsen. De smaak van de kruiden wordt hierdoor subtieler en geeft een andere beleving dan bij het direct kruiden van het vlees.

Kruiden die perfect tussen de hout kooltjes gelegd kunnen worden zijn onder meer basilicum, venkel, rozemarijn en tijm. Experimenteer door de BBQ in drie vlakken te verdelen met elk andere kruidenmengsels tussen de kooltjes.

Voor het beste resultaat

Vertrouwde stukken vlees die gegrild worden op een BBQ zijn worstje en satéstokjes, maar waarom geen grotere stukken vlees op het rooster? Ook flinke stukken vlees kunnen prima gebraden worden. Een biefstuk is heerlijk van het rooster, zeker wanneer er gegrild wordt met houtskooltjes.

Om het ultieme stuk vlees te grillen is het belangrijk om het rooster eerst in te vetten, zodat het niet vastbakt aan het rooster. Gebruik daarnaast het vet van ander vlees, bijvoorbeeld Spaanse ham, om het vlees een extra lekkere smaak te geven. Het vet kan simpelweg bovenop het vlees gelegd worden en smelt vanzelf.

Kruiden mogen niet ontbreken: op de bovengenoemde manier of bij een elektrische of gas BBQ direct op het vlees. Maak het echter niet te gek, want de smaak van het vlees zelf moet de boventoon blijven voeren. Bak het vlees niet volledig gaar bij rundvlees, maar behoud een rode kern. Het vlees is op deze manier malser en smaakvoller.

Heeft u eerder vis gebakken op het rooster, probeer het rooster dan even schoon te maken om smaakvermenging te voorkomen. Citroensap leent zich hier prima voor. Soms is het ook voldoende om wat groente te grillen tussendoor, dat een deel van de eerdere smaken opneemt.

Praktische tips voor de BBQ

Niets is frustrerender dan een BBQ die (deels) mislukt om simpele praktische zaken. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een goede vork en het liefst twee lange tangen. Zo kan het vlees stevig vastgepakt worden en kunt u voorkomen dat uw zorgvuldig gegrilde stukje vlees op de grond valt.

Zorg er daarnaast voor dat alles klaar staat: van het vlees zelf tot de kruiden, benodigdheden, sausjes en borden. Dat zorgt voor een groter gemak, waardoor u alleen bezig hoeft te zijn met het barbecueën en niets anders.

Tenslotte volgt nog een beknopte checklist van basisbenodigdheden voor de ultieme BBQ-ervaring:
- Tang
- Ovenwanten
- Schort
- Vet voor rooster
- Diverse kruiden
- Emmer water voor veiligheid
- Aluminiumfolie (vooral voor groente en vis)
- Citroen (voor smaak en reiniging rooster tussendoor)
- Diverse sausjes
- Tortilla chips als tussendoortje
- Stokbrood en kruidenboter
- Aanmaakblokjes
- Houtskool
- Servetten
- Borden, bestek, schalen en kommen, eventueel wegwerp
- Afdekzeil (zodat de bbq na gebruik gewoon buiten kan blijven staan)

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.