BBQ-en op het balkon - zo braai je veilig en rookvrij

Zodra de zon gaat schijnen, gaat bij menig grillmaster het hart sneller kloppen: barbecuetijd! Maar waar vuur is, is rook. Arme buren… Hoe je walmen en pluimen voorkomt? Dat vroegen we 2 professionele ‘braaimeesters’.

Gepubliceerd: 02 maart 2019

beeld: Darty.com

Barbecueën is misschien wel de meest beoefende zomerhobby van Nederland. En hoewel het heel eenvoudig lijkt om een stukje vlees, vis of groente te grillen komt er nog best wel wat bij kijken. Helemaal om het rookvrij en veilig te doen. Daar weten Karel van Wanrooij, ex-deelnemer aan Grillmaster 2015 en Chefkok Jarno Boots alles van.

Maar eerst: de regelgeving

Er is geen officiële wet die bepaalt of barbecueën op het balkon verbiedt. Check daarom altijd eerst het huishoudelijk reglement van je VvE als je overweegt te barbecueën op het balkon. Veel VvE’s hebben hierin duidelijke regels en richtlijnen opgesteld en voor de goede verstandhouding met de buren is het wel zo slim je hieraan te houden.

Kolen of briketten, maakt dat wat uit?

Karel van Wanrooij: “Jazeker! Het type barbecue en de manier van grillen spelen een belangrijke rol bij de keuze kolen of briketten. Barbecue je op een open barbecue, dan is houtskool ideaal. Houtskool bestaat uit verkoolde stukken hout en verbrandt snel. Dat is tegelijk ook wel weer een nadeel, want daardoor gaan ze minder lang mee. Gelukkig kun je houtskool tijdens het barbecueën gewoon bijvullen, wat met briketten wordt afgeraden.
Gebruik je een barbecue die met een deksel afsluitbaar is, dan zijn briketten een aanrader. Briketten zijn gemaakt van gemalen houtskool en maïsmeel en bevatten een bindmiddel, dat is de reden dat je briketten niet zomaar kunt aanvullen. Je moet de briketten eerst verhitten, zodat het bindmiddel verdampt. Het voordeel is dat ze langer op temperatuur blijven en langer meegaan. Ideaal voor vlees dat langzaam moet garen of bij indirect grillen. Dan zijn er nog de grill-houtskoolbriketten. Deze bestaan uit geperste houtskool en dankzij een speciale substantie komt er weinig rook vrij. Je moet hiervoor wel naar een speciaalzaak en betaalt dan ook wat meer.”

Wij hoorden laatste iets over kokosbriketten?

“Ja, dat is een opkomende trend. Kokosbriketten zijn gemaakt van geperste kokosnootschillen en schijnen schoner te branden dan gewone briketten.”

Schoner? In welk opzicht?

Jarno Boots: “De meeste mensen kopen hun kolen en briketten bij de bouwmarkt, het tankstation of de supermarkt, dit is kwalitatief niet het beste spul om mee te werken. Aan de goedkope B- en C-keus briketten is vaak een chemisch bindmiddel toegevoegd, dit geeft een nare lucht en walm. Niet handig als je de overlast juist probeert te beperken en ook niet lekker om je vlees boven te grillen. Ik werk bij Sea You veel met een Big Green Egg en gebruik daarvoor A-keus houtskool. Deze zogenaamde restaurant-houtskool is ondanks de naam ook gewoon door particulieren te bestellen.”

Welke soort barbecue is het handigst?

Van Wanrooij: “Een stabiele, stevige barbecue mét deksel! Mochten er al vlammen ontstaan dan sluit je de barbecue door middel van de deksel eenvoudig af, waardoor de vlammen doven. Bovendien houdt de deksel rook en geurtjes tegen. Keramische barbecues, zoals de Big Green Egg zijn zwaar en daardoor stabiel, ze hebben als extra voordeel dat de buitenkant niet heet wordt. Het nadeel is dat ze vaak het budget van de gemiddelde hobby-barbecue-chef flink overschrijden. Dan zijn barbecues van bijvoorbeeld Weber een goed alternatief, ze zijn stabiel en stevig en hebben een deksel. Zorg trouwens altijd voor een stevige ondergrond, want je moet er niet aan denken dat de barbecue omvalt.”

Wat heb je nodig om de barbecue aan te steken?

Van Wanrooij: “Gebruik geen vloeibare brandstoffen, veel te veel riskant! Aanmaakblokjes dus, maar ook daar is wel het een en ander over te zeggen. Laat de witte aanmaakblokjes vooral links liggen, deze stinken en walmen, niet prettig voor jezelf én je omgeving! Kies voor parafine en petroleumvrije aanmaakblokjes. Ook handig om bij de hand te hebben is een tang om de kolen of briketten mee te verdelen en uiteraard heb je een aansteker nodig.”
Boots: “En geduld! Barbecueën is een kwestie van geduld, neem je tijd ervoor en geniet er van. Pak een lekker drankje in de tijd dat de kooltjes of briketten op temperatuur komen. Haast en barbecueën, gaan niet samen.”

Het moment suprême: het aansteken van de barbecue!

Boots: “Nou bijna dan, want het is wel zo prettig voor de directe buren dat ze de kans krijgen ramen en deuren te sluiten en eventueel de was binnen te halen. Maar zodra je de mensen ingelicht hebt, kan de barbecue aan.”
Van Wanrooij: “Maak een klein hoopje met wat kolen of briketten in het midden van de barbecue en doe hier 2 à 3 aanmaakblokjes lekker diep tussen en steek deze aan. Zorg dat de eventuele ventilatiegaten van de barbecue volledig open staan. Na zo’n 15 tot 20 minuten zouden de kooltjes het dichtst bij de aanmaakblokjes roodgloeiend van binnen zijn en een witte laag as aan de buitenkant hebben. Het moment om óf nog een laag met aanmaakblokjes toe te voegen en nog weer een tijdje te wachten, of om het vlees tevoorschijn te halen.”
Boots: “Er zijn ook zogenaamde barbecue-starters verkrijgbaar waar je de kolen of briketten in kunt voorverwarmen. Deze zijn heel handig, máár geven een flinke rookontwikkeling, niet de beste keuze voor op het balkon dus.”

Do’s en don’ts?

Boots: “Barbecueën is een gezellige manier om lekker eten te bereiden. Houd altijd je hoofd erbij en zorg dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue rondlopen. Sommige vleessoorten kun je beter overslaan. Speklapjes spetteren en braadworsten kunnen knappen. Je wilt dit hete vet niet op je huid krijgen, bovendien zorgt het voor vlammen en een flinke rookvorming. Let er op dat het vlees goed gaar is, tenzij je voor een lekkere steak gaat natuurlijk. En hoe lekker het zonnetje ook schijnt, ga niet met ontbloot bovenlijf staan barbecueën! Houd het veilig, dan houd je het ook gezellig!”
Van Wanrooij: “En als je de buren geen overlast wilt bezorgen, is het misschien een idee ze uit te nodigen om een hapje mee te eten.”

En na het barbecueën?

Van Wanrooij: “Dek na het barbecueën de asresten af met een laag zand. En zorg dat de resten goed afgekoeld zijn, voor je ze weggooit.”

Brandweer

Na telefonisch contact met de brandweer, werden we verwezen naar hun website waar alle tips op het gebied van barbecueën en brandveiligheid op een rijtje gezet zijn. De belangrijkste tips:
- Plaats de barbecue op een vlakke, niet-brandbare ondergrond.
- Houd rekening met de windrichting.
- Sluit ramen en deuren, zodat er geen vonken naar binnen kunnen waaien.
- Blus níet met water, dat geeft stoom. Blus met zand of sluit de barbecue af met een deksel.
www.brandweer.nl

Milieu

Barbecueën, ongeacht of je dit op gas, houtskool/briketten of elektriciteit doet zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. Ga verstandig om met deze brandstoffen. Kies voor een goede kwaliteit houtskool/briketten
Zorg dat vet en vocht van het vlees of de vis opgevangen wordt, de rook die ontstaat bij het lekken is niet goed voor het milieu
Barbecue je op gas? Zet dan de gastoevoer uit als iedereen eet en er niets op de barbecue ligt.
Gebruik je een elektrische barbecue? Dan kan je als deze op temperatuur is de temperatuur best lager zetten.

Alternatieven

En wat als barbecueën op het balkon nou écht niet mag? Niet op kolen en niet op gas? Dan is een elektrische grillplaat een minstens zo gezellig alternatief. Is er voldoende ruimte rondom het appartementencomplex, dan is het misschien ook een optie om hier een barbecue voor en met alle bewoners te organiseren.

Barbecue-cursussen

Wil je een echte grillmaster worden?
- www.grillacademy.nl/cursussen.php
www.beefensteak.nl/nl/butcher-boys-bootcamp.html
- www.grillsupport.nl
- www.librijesatelier.nl

Eerste hulp bij brandwonden

Op een balkon is het vaak krap. Stoot iemand toch per ongeluk tegen de BBQ, is dit wat je het beste kunt doen:
- Koel de brandwond ongeveer 10 minuten onder lauw zachtstromend water.
- Koel alleen de wond.
- Kijk uit met kleding verwijderen, verwijder alleen kleding die níet aan de wond kleeft.
- Smeer niets op de brandwond
- Waarschuw een arts bij blaren en/of een aangetaste huid.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.