Roofclix

Nederland, innovatieland: Van warmteverlies naar optimaal binnenklimaat

Gepubliceerd: 14 juli 2015

Wie: Ton van Ulden – directeur Sustainable Durable Systems B.V.
Wat: Roofclix, een multifunctioneel, innovatief concept dat een plat dak van een éénlaags dak verandert in een drielaags daksysteem met totaal nieuwe eigenschappen.
WAAROM: “Platte daken verbeteren en tegelijk iets tegen de warmte doen.”

“De basisgedachte achter de Roofclix was om iets te ontwikkelen ter verbetering van platte daken en tevens een bescherming tegen de hoge temperaturen in de zomer. Het resultaat, na jaren van testen en verbeteren, is een product dat toch wel uniek in zijn soort is, waardoor we lang hebben nagedacht over hoe we de werking nou zo goed mogelijk uit konden leggen. Gelukkig is dat inmiddels geen probleem meer, dus waarom werkt Roofclix zoals het werkt? Dat zal ik uitleggen. Het product bestaat uit volledig recyclebare cassettes die middels verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld worden en deze verbindingsstukken staan op een voetje. Dit voetje zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat tussen het dak en de Roofclix. Via de randen van het dak komt er lucht onder de cassettes waardoor er een kleine, constante luchtstroom is. Goed, even een stukje natuurkunde, waarom worden daken zo warm? Zodra zonnestralen ergens tegenaan komen, veranderen ze in warmte, deze warmte wordt opgenomen door het oppervlak. Dit is waarom het op platte daken zo enorm warm kan worden, temperaturen van 60 graden en hoger zijn in de zomer niet ongebruikelijk.
Door de cassettes wordt 80 procent van de straling gereflecteerd, daardoor kan deze niet meer omgezet worden in warmte. Van de 20 procent die wel omgezet wordt in warmte ‘zakt’ een klein gedeelte in de luchtspouw waar zoals gezegd een constante kleine luchtstroom is, waardoor de warme lucht weer afgevoerd wordt. Het resultaat is dat het dak dezelfde temperatuur heeft als de schaduwtemperatuur. Is het in de schaduw 23 graden, dan is het op het dak ook 23 graden.
Goed dat was de zomer, nu de winter. We nemen weer datzelfde slecht geïsoleerde dak. ‘s Winters verdwijnt hierdoor warmte naar buiten. Is het dak voorzien van Roofclix, dan komt deze warmte terecht in de luchtspouw, deze is niet in staat al deze warmte af te voeren omdat er nauwelijks uitwisseling is met de buitenlucht. Daardoor stijgt de buitentemperatuur op het dak en ligt deze dichter bij de binnentemperatuur dan bij een onbeschermd dak.
Roofclix lijkt een isolatielaag, echter het is géén isolatie. Wat het systeem doet, is de warmtetemperatuur op de daken conditioneren.
Kort samengevat, Roofclix is een multifunctioneel, innovatief concept dat een plat dak van een éénlaags dak verandert in een drielaags daksysteem met totaal nieuwe eigenschappen, waardoor het binnenklimaat vele malen aangenamer wordt. En dat merken VvE’s in hun portemonnee. Airco’s worden overbodig en hoge stookkosten behoren tot het verleden.”
www.sds-bv.nl

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.