Buiten wordt binnen

Je hebt er als VvE van alles aan gedaan om het complex optimaal te isoleren, van dak tot gevel. Het warmtecomfort is gestegen, behalve op de galerij.

Gepubliceerd: 27 oktober 2016

Elke keer als de voordeur open gaat, waait er een koude wind door het appartement. Kan dat niet beter? Jazeker! Hoe? Door de galerij af te dichten.

Bij een open galerij hebben wind en regen vrij spel. Behalve dat het onaangenaam is voor degenen die over de galerij lopen, zorgt het ook voor kou en soms tocht in het appartement. Door de galerij af te dichten, wordt de buitenschil – de eigen voordeur – ineens een binnenschil. Dit vermindert het risico op valpartijen bij gladheid, het scheelt qua geluidsoverlast, maar misschien wel het allerbelangrijkst: het scheelt aanzienlijk op het gebied van warmteverlies.

Bouwkundige consequenties

De keuze voor het afsluiten van de galerij heeft bouwkundige consequenties. De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen een galerij die als ‘besloten’ ruimte geldt en een galerij die als ‘niet besloten’ wordt aangemerkt. Dit heeft vooral te maken met de brandveiligheidseisen en dan met name op het gebied van het rookvrij houden van de vluchtroute. Bewoners mogen in het geval van brand niet verder dan 30 meter in de rook te hoeven vluchten. In het geval van brand moet de rook dan ook zo snel mogelijk worden afgevoerd. Dit kan door bijvoorbeeld een rookmeldingsinstallatie te koppelen aan het lamellensysteem, zodat de lamellen automatisch openen bij rookontwikkeling.

Inspectie

Een galerij mag dus nooit zomaar met een willekeurig systeem worden afgedicht. Besluit een VvE om de galerij af te dichten, dan is een inspectie vooraf noodzakelijk. Op basis van de bevindingen die tijdens de inspectie naar voren komen, worden de nodige berekeningen gemaakt, die resulteren in een rapport. Dit rapport is noodzakelijk voor het aanvragen van de vergunning. Een van de berekeningen is een zogenaamde warmteoverschrijdingsberekening. Immers, als de galerij wordt afgedicht, dan wordt de ruimte erachter, in dit geval de galerij, een stuk warmer. Helemaal name als de zon volop schijnt. Ook de appartementen worden daardoor beïnvloed. Aan de hand van een warmteoverschrijdingsberekening kan worden bepaald welke eventuele maatregelen noodzakelijk zijn om een prettig binnenklimaat te houden. De uitkomst van deze berekening is dus mede bepalend voor het soort galerijafdichting.
Er zijn speciale bureaus die hiervoor kunnen worden ingeschakeld voor een inspectie, maar ook de leverancier van het beglazingssysteem kan de VvE hierbij helpen.

De mogelijkheden

Voor het afdichten van de galerij wordt vrijwel altijd gelaagd veiligheidsglas gebruikt. Dat blijft het mooist, laat voldoende licht door en is het meest duurzaam. Kunststof is niet zo sterk, het verweert door de weersinvloeden en trekt vuil aan. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Horizontale lamellensystemen

In de meeste gevallen worden horizontale lamellensystemen toegepast. Hierbij bestaat het onderste gedeelte meestal uit vast glas, dit is tevens de doorvalbeveiliging, waarop de lamellen gemonteerd. De horizontale lamellen worden tussen de verticale glasroeden bevestigd. Er zijn ook horizontale lamellen die vanaf de galerijvloer tot aan het ‘plafond’ lopen. In dat geval moet er een hekwerk worden geplaatst.
Door te kiezen voor bedrukt of gekleurd glas, werken de lamellen tevens zonwerend, wat op zomerse dagen een prettige bijkomstigheid is. In een gesloten positie laten de simpele lamellensystemen altijd lucht door. In enkele gevallen kunnen er, als het flink regent in combinatie met harde wind, wat regendruppels tussen de lamellen doorkomen.

Gevellamellen

Het is ook mogelijk om te kiezen voor gevellamellen. Deze lamellen lopen van onder tot boven over de hele gevel. Ze kunnen zowel vast als beweegbaar uitgevoerd worden. Bij de beweegbare delen worden de glazen panelen bevestigd op een elektrisch bedienbaar draaimechanisme, zodat de lamellen kunnen meedraaien met de stand van de zon.

Glaswand

Ook een glaswand, voorzien van ramen behoort tot de mogelijkheden. Deze glaswanden zijn op diverse manieren te openen, bijvoorbeeld middel van schuifpanelen of door ze uit te rusten met diverse raampjes die kunnen worden opengezet. Belangrijk hierbij is uiteraard dat bewoners nooit het risico lopen uit het raam te vallen.
Wanneer deze ramen ook onderdeel vormen van het rook- en warmte afvoersysteem, moeten ze automatisch worden aangestuurd, zodat ze openen bij rookontwikkeling.

Ventileren

Een compleet gesloten systeem om de galerij mee af te dichten is niet aan te bevelen. Belangrijk is dat er altijd mogelijkheden tot ventileren zijn, niet alleen op het gebied van rookafvoer, maar simpelweg omdat het anders veel te warm wordt op de galerij. Dit kan zowel handmatig als geautomatiseerd. Het risico bij handmatig is dat mensen vergeten om bijvoorbeeld een raam te sluiten. En in sommige gevallen ontstaan er onnodige discussies over wanneer een systeem wel of niet open, dan wel dicht hoort te zijn. Door te kiezen voor een geautomatiseerd systeem is er altijd voldoende frisse lucht op de galerij aanwezig, zonder discussies.

Plaatsen galerijafdichtingen

Galerijafdichtingen worden vrijwel altijd vanaf nul opgebouwd. Ondanks dat veel leveranciers over prefab delen beschikken is de uiteindelijke montage afhankelijk van de galerij in kwestie. Soms is het noodzakelijk de bestaande balustrade te verwijderen, maar het komt ook regelmatig voor dat de galerijafdichting voor de bestaande balustrade wordt geplaatst. Afhankelijk van de afmetingen gaat het plaatsen van de afdichtingen redelijk snel en zonder al te veel overlast voor de bewoners.

Kort samengevat:

- Kijk goed naar de eisen op het gebied van brandveiligheid
- Laat je goed informeren en adviseren over de diverse mogelijkheden
- Vraag een vergunning aan, hiervoor is een rapport noodzakelijk
- Houd rekening met de ventilatiemogelijkheden en laat een warmteoverschrijdingsberekening maken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.