Een warme jas

Een bestaande gevel opnieuw isoleren en bekleden kan een flinke besparing opleveren en tegelijk de waarde van het pand verhogen.

Gepubliceerd: 28 oktober 2016

Nog niet zo lang geleden bestond gevelisolatie uit het volspuiten van spouwmuren met isolerend materiaal. De ontwikkelingen op het gebied van gevelisolatie staan echter niet stil. De nieuwste trend is om het appartementencomplex een jas aan te doen en te bekleden met materiaal dat de warmte binnen en de kou buiten houdt. Dit wordt ook wel het aanbrengen van ‘een schil’ genoemd. Zo’n jas houdt namelijk niet alleen de warmte binnen, maar geeft het hele complex een nieuwe frisse look.

Waarom gevelisolatie?

Veel bestaande appartementencomplexen zijn niet of niet goed geïsoleerd. Wellicht is er in het verleden ooit wat aan na-isolatie gedaan in de spouwmuur. Maar dit materiaal kan in de loop der tijd naar beneden zakken, waardoor de gevel lang niet zo goed is geïsoleerd als men wellicht denkt.
Gebouwen van voor 1920 en tot 1975 zijn vaak niet geïsoleerd. Van 1976 tot 1988 laat de isolatie in veel gevallen te wensen over. Is het gebouw van na 1989, dan wordt uitgegaan van een standaardisolatie. Een dubbelcheck op het gebied van gevelisolatie kan dus geen kwaad. Want hoe beter geïsoleerd, hoe lager de stookkosten, hoe lager de CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu.

Voordelen gevelisolatie buitenzijde

Waarom gevelisolatie aan de buitenzijde? Een groot voordeel van buitengevelisolatie is dat je hier als bewoners nauwelijks wat van merkt, de werkzaamheden vinden immers buiten plaats. Dat betekent dat je gewoon in het appartement kunt blijven en er geen rommel en gedoe is in de woning. Een ander voordeel is dat je geen vierkante meters inlevert op de woonruimte, wat voor de waarde van het appartement wel zo prettig is. Voor de afwerking kan men kiezen voor sierpleister of gevelbekleding. Voor de gevelbekleding zijn er diverse varianten van houten planken, tot kunststof platen en vezelcementplaten. Hoewel er goedkopere opties zijn om de gevel te isoleren, geeft gevelisolatie wel de meeste energiebesparing en loopt men het minste risico op het gebied van vochtproblemen.

Slank uiterlijk, dik voordeel

Opvallend is dat het isolatiemateriaal steeds dunner wordt, terwijl het net zo goed en zo niet beter isoleert dan de dikke materialen.
“Wij kijken wat een gevel doet met het comfort voor de gebruiker”, aldus Leon van Maurik van Kingspan. “Zo weten we ondertussen dat een slanke gevel met dezelfde isolatiewaarde als een dikke gevel veel comfortabeler is. Dat komt onder andere doordat de koudeval bij raamopeningen kleiner is bij slanke gevels. Koudeval is het verschijnsel dat warme lucht bij raampartijen afkoelt en vervolgens naar beneden ‘valt’ waardoor het voelt alsof er continu tocht over de vloer trekt. Bovendien laat een slanke gevel meer daglicht door. Met dit in het achterhoofd zijn we bezig onze producten significant te verbeteren: het moet nóg slanker en nóg beter isoleren. Het voordeel is een dikke plus voor de portemonnee en voor het milieu.”

Opbouw gevelisolatie

Bij buitengevelisolatie bestaat de standaard opbouw uit isolatieplaten die op de buitenzijde van de muur worden bevestigd. Daarop komt een cement/mortellaag en tot slot een afwerklaag.
Hoe de uiteindelijke opbouw van de isolatielaag eruit komt te zien, is mede afhankelijk van de afwerklaag. Bestaat de afwerking bijvoorbeeld uit een waterdoorlatend materiaal, zoals baksteen, dan moet er rekening worden gehouden met vocht. Hierdoor zal er een vochtbestendige laag tussen het isolatiemateriaal en de afwerking moeten worden aangebracht. Wil men een afwerking met mozaïekglas, dan is het noodzakelijk om te werken met onder andere pluggen, omdat er grotere schuifkrachten zijn.
In vrijwel alle gevallen bestaat de gevelisolatie uit een compleet systeem bestaande uit het isolatiemateriaal, de profielen, het bevestigingsmateriaal en de afwerking.

Gevelbekleding zorgt voor nieuwe uitstraling

Nadat de isolerende laag is aangebracht, kan er worden gekozen uit diverse afwerkingen. Tegenwoordig kan op dit gebied steeds meer. Materiaal, kleur, formaat, vorm en oppervlaktestructuur kunnen naar wens worden bepaald. Het is zelfs mogelijk om het appartementencomplex van ronde hoeken te voorzien. Op deze manier geef je het complex meteen een nieuw fris uiterlijk. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om de nieuwe afwerking als twee druppels water op de oude afwerking te laten lijken.

Vergunning

Wanneer je het appartementencomplex aan de buitenzijde laat isoleren, verandert het uiterlijk van het gebouw. Hierdoor is het noodzakelijk een vergunning bij de gemeente aan te vragen. In sommige gevallen moet ook de architect toestemming geven voor deze aanpassing.

Voorwerk

Als de keuze is gemaakt om de gevel aan de buitenzijde te isoleren, komt al snel de vraag: “Waarmee?”. Hoe bepaal je nu welke isolatiemethode en welk materiaal het beste is voor het appartementencomplex? Uiteraard gaat dit in samenspraak met de deskundige, maar enig voorwerk kan enorm helpen. De volgende zaken spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de isolatiemethode en het isolatiemateriaal:
- de gewenste energiebesparing
- materiaal en montagekosten, weegt de investering op tegen de levensduur en energiebesparing
- duurzaamheid (hoe lang gaat de nieuwe gevel mee)
- budget voor onderhoud na renovatie
- omgevings- en gemeentelijke vereisten

Ventilatie

Wanneer er geïsoleerd gaat worden, krijg je onherroepelijk te maken met het ventilatievraagstuk. Ventilatie is namelijk onlosmakelijk verbonden met isolatie. Bij oudere woningen met weinig isolatie wordt de isolatie als vanzelf geregeld door de kieren en naden in het pand. Wanneer je dit soort panden gaat na-isoleren verdwijnen deze kieren en verandert daardoor de vochtbalans in de woning. Voor een gezond binnenklimaat moet het appartement kunnen ‘ademen’. Frisse lucht moet de woning in kunnen en vervuilde lucht de woning uit. Gelukkig zijn er diverse mooie oplossingen. De simpelste manier is doormiddel van regelbare luchtroosters in de kozijnen. Daarnaast zijn er diverse mechanische oplossingen. Handig zijn de systemen waarbij uit de afgevoerde lucht warmte gewonnen wordt, om hier vervolgens de aangevoerde lucht mee te verwarmen.

Conclusie

Tegenwoordig is er dus heel veel mogelijk. Materialen zijn dunner geworden, maar isoleren minstens zo goed als het dikkere materiaal, zo niet beter. Voor de afwerking lijken de mogelijkheden onbeperkt, van traditioneel naar hypermodern en alles wat daartussen valt. Gevelisolatie anno nu is als een warme jas voor het appartementencomplex, lekker warm met een frisse uitstraling, goed voor portemonnee en milieu.

Is de gevel van je gebouw aan onderhoud toe of moet je gevel geïsoleerd worden? Laat je verrassen door de mogelijkheden! 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.