Gegarandeerde gevelkwaliteit

Gegarandeerde gevelkwaliteit begint bij het bestek

Gepubliceerd: 08 mei 2015


Gegarandeerde gevelkwaliteit begint bij het bestek
Per 1 oktober 2014 zijn de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen® 2015 voor de metalen gevelbranche gepubliceerd op de website www.vmrgkwaliteitseisen.nl. De eisen zijn per 1 januari 2015 van kracht, maar kunnen in onderling overleg eerder van toepassing verklaard worden. Deze website is voor iedereen vrij en gratis toegankelijk.
Een kwaliteitsgevel begint bij een juiste omschrijving in het bestek. Dit betekent dat in het bestek niet alleen een verwijzing moet staan naar de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen, maar ook als eis gesteld moet worden dat het project uitgevoerd wordt door een gevelbouwbedrijf met een geldig VMRG-keurmerk certificaat. Alleen deze bedrijven worden namelijk regelmatig zowel in de fabriek als op de bouwplaats gecontroleerd of zij inderdaad conform de VMRG-Kwaliteitseisen leveren. Voor architecten en investeerders biedt het VMRG-Keurmerk certificaat garantie voor een kwaliteitsgevel en -gevelelementen.


VMRG-Keurmerk
In Nederland moeten elk bouwwerk en de onderdelen van het bouwwerk voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld zijn in het Bouwbesluit. Gevelbouwbedrijven die aangesloten zijn bij de VMRG beschikken over het VMRG-Keurmerk. Zij leveren gegarandeerd conform de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen. Het niveau van kwaliteit dat geleverd wordt, is daarmee hoger dan de wettelijke (minimum)eisen. Jaarlijks worden de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen herzien om sowieso te voldoen aan de wettelijke eisen. De overige wijzigingen in de eisen, om het onderscheidend vermogen van de VMRG aangesloten bedrijven te kunnen garanderen, worden in een Technische Commissie bepaald. Deze commissie bestaat uit deskundigen op elk gebied dat betrekking heeft op gevels en gevelelementen.


Wijzigingen
Ten opzichte van de versie van 2014 zijn er voor 2015 enkele wijzigingen gedaan aan de delen Aluminium en Staal. Dit zijn enerzijds veranderingen in wettelijke voorschriften (normen en bouwbesluit), en anderzijds wijzigingen van redactionele aard. De meeste wettelijke wijzigingen zijn dit jaar te vinden in de onderwerpen luchtdoorlatendheid, inbraakwerendheid en milieuaspecten. De belangrijkste redactionele wijzigingen zijn doorgevoerd in het hoofdstuk over Technisch en Esthetisch onderhoud, wat voorheen Reiniging en Onderhoud was. Dit hoofdstuk heeft een nieuwe en heldere opzet gekregen. Nieuw in de Kwaliteitseisen is het deel Toelevering. Hierin is het al bestaande deel Zonwering ongewijzigd opgenomen. Verder is hier een nieuw deel te vinden over Niet-Zelfdragende Panelen.
Het streven is om halverwege 2015 nog een toevoeging van Zelfdragende Panelen en een toevoeging van Composiet door te voeren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.