Shroud beschermt vluchtpoorten

Met de Shroud lanceerde Locinox in september 2021 een veilige oplossing voor anti-panieksloten op vluchtpoorten. De afschermkap voorkomt toegang van buitenaf tot de klink aan de binnenkant.

Geplaatst door: Locinox

Locinox, een Belgische producent van poortsluiters, -sloten en scharnieren, bracht in september mechanische afschermingen voor vluchtpoorten op de markt. De Shroud is een kunststof afschermkap die aan de binnenkant van de vleugel om de kruk van een vluchtpoort wordt gemonteerd. De kap voorkomt dat indringers de klink aan de binnenkant van buitenaf kunnen bedienen.

“Als een poort als vluchtpoort wordt gebruikt, moet hij van binnenuit altijd te openen zijn,” legt Lieven Pieters van Locinox uit. “Dan kunnen mensen bij brand of ander dreigend gevaar altijd naar buiten, ook als ze geen sleutel hebben. Maar zo’n poort moet natuurlijk wel afsluitbaar zijn. Anders maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk. Je kunt een gewoon slot ombouwen tot een vluchtpoort, door aan de buitenkant een vaste knop te monteren, in plaats van een klink. Wie de poort dan van buiten wil openen, heeft een sleutel nodig om de dagpen te bewegen, terwijl de poort van binnen gewoon met de klink te bedienen is. Je moet er dan wel op letten dat niemand met de sleutel de nachtpen op slot draait, want dan kun je er van binnen niet meer uit.”

Anti-paniekslot

Om vluchtpoorten optimaal uit te rusten voegde Locinox ook een speciaal anti-paniekslot aan het programma toe, de LPKQ. “Dat slot beantwoordt aan de EN 179 normering”, licht Pieters toe. Het heeft van buiten een vaste knop, of een mechanisch codeklavier. Je kunt het gewoon op slot draaien, zodat de poort met een dag- en een nachtpen vergrendeld is. Als je van binnen de klink of een speciale vluchtknop bedient, ontgrendel je daar zowel de dag- als de nachtpen mee.”

Shroud voor standaardsloten

“Een paniekslot heeft echter alleen nut als je ook zorgt dat de klink aan de binnenkant, niet van buiten bediend kan worden”, gaat de sales director verder. “Als de vleugel niet met geperforeerde plaat of heel fijnmazige draadpanelen gevuld is, maar bijvoorbeeld met ronde spijlen, kan een inbreker gemakkelijk zijn hand tussen de spijlen door steken en zo de klink aan de binnenkant bedienen. In dat geval heb je bij een vluchtpoort ook nog een fysieke afscherming nodig. Dat kan een koker zijn, die om de klink gelast of geschroefd wordt, of een half ronde plaat, of allebei. Als bij het bestellen al duidelijk is dat de poort als vluchtpoort dient, en als de poort op bestelling gemaakt wordt, kun je daar tijdens de productie rekening mee houden. Dan wordt zo’n afschermkoker of -plaat in de fabriek al op of in de vleugel gelast.

Afschermonderdelen

“Het komt ook vaak voor, dat pas later duidelijk wordt dat de poort een paniekfunctie krijgt”, weet Pieters uit ervaring. “Dan moet een bestaande poort achteraf worden aangepast. Of het gaat om een haastklus, waardoor het handig wordt om een voorraadpoort tot een vluchtpoort om te bouwen. Voor die gevallen brengen we nu achteraf monteerbare afschermonderdelen op de markt. Deze producten passen perfect in het modulaire principe van Locinox. Onze klanten hoeven immers maar een beperkt aantal types poortvleugels te produceren die ze dan eenvoudig kunnen ombouwen naar de noden van de klant.”

Shroud voor mechanische codeklavieren

Er zijn twee Shroud afschermkappen: één voor sloten met het mechanische codeklavier en één voor de standaard opsteeksloten. Beide modellen worden gemaakt van zwart polyamide (nylon) en worden met een speciale lip op de kopse kant van de vleugel gemonteerd. De kappen zijn geschikt voor kopstijlen uit 40, 50 en 60 millimeter brede kokerprofielen. Bij de kappen kan een afschermplaat uit blank aluminium meebesteld worden, die de klant zelf in de kleur van de poort kan laten coaten, of gewoon blank kan monteren. “Als je de kap op een poort wilt monteren,” waarschuwt Pieters, “moet je wel opletten welke kruk je bestelt. We wilden de afmetingen klein houden, zodat de koker niet te diep hoeft te zijn. Daardoor is de Shroud alleen compatibel met 3006R2-, Kidlock-2-, 3006KR- en 3006PUSH-krukken.”

Voor meer informatie, klik hier

LOCINOX

Dankzij voortdurende innovatie, extreme duurzaamheid en een klantgerichte aanpak zijn wij erin geslaagd om de wereldleider in hekwerk- en poortbeslag te worden. Onze hoogwaardige oplossingen zijn eenvoudig te installeren, bieden gemoedsrust en worden binnen 24 uur na bestelling over de hele wereld verzonden.

Bedrijvengids Geplaatst door
Locinox

Locinox

Mannebeekstraat 21, 8790  Waregem

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Locinox
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.