Alles over de aanschaf van zonnepanelen in appartementen

Wie denkt dat het alleen mogelijk is om zonnepanelen aan te schaffen als je in een koophuis woont, heeft het mis.

Gepubliceerd: 19 juli 2018

Ook wanneer je in een appartement woont kun je makkelijk zonnepanelen aanschaffen. Je hangt ze bijvoorbeeld aan een balkon of spreekt samen met de andere bewoners van het complex af om gezamenlijk te investeren in dit duurzame alternatief om energie op te wekken. Niet alleen gaan zo de energiekosten omlaag, maar je draagt ook bij het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Koopappartement

Woon je in een koopappartement, dan kun je besluiten zelf zonnepanelen op te hangen aan het balkon. Afhankelijk van de grootte van het balkon kun je waarschijnlijk 2 tot 4 panelen kwijt. Het voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de rest van het appartementencomplex en de Vereniging van Eigenaren (VvE) en dat je de zonnepanelen mee kunt nemen wanneer je gaat verhuizen. Je hoeft ze dan niet opnieuw aan te schaffen.

Zonnepaneel prijzen en rendement

De zonnepaneel prijzen en het rendement hangen af van een aantal zaken. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe hoger het rendement. Hierbij is het aantal zonuren natuurlijk ook van belang. Hoe westelijker je woont in Nederland, hoe meer zonuren er zijn per jaar. Ook de hellingshoek telt mee. Hoe kleiner die is, hoe meer kans op rendementsverlies. Het rendement verschilt per zonnepaneel, maar gemiddeld levert een paneel van een vierkante meter zo'n 120 kilowattuur aan stroom op per jaar. Als je er drie hebt, is dit 360 kWh per jaar. Als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden zo'n 3.500 kWh per jaar verbruikt, dan is de opbrengst van zonnepanelen op het balkon dus vrij marginaal. Verder verschillen de prijzen per fabrikant. Gemiddeld moet je rekenen op zeker 1.000 euro voor 3 panelen, exclusief omvormer en eventuele andere benodigdheden.

Zonnepanelen aanschaffen als VvE

Veel voordeliger is het om als VvE zonnepanelen aan te schaffen, de zonnepaneel prijzen gaan namelijk omlaag als het gaat over een veel groter oppervlak. Daarnaast kun je als collectief een prijs afspreken. Bovendien gaat het rendement omhoog, omdat er veel meer panelen kunnen worden geplaatst op het dak van het complex.
De opbrengst gaat ook omhoog vanwege de betere hellingshoek ten opzichte van de plaatsing op een balkon. Koop je als woningeigenaren in een appartementencomplex samen panelen, dan kan dit in de aanschaf soms duizenden euro's schelen. Belangrijk is wel dat je als VvE goede afspraken maakt over de financiering om de panelen aan te schaffen en de opbrengst.

Zonnepanelen en fiscale voordelen

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, er is ook belastingvoordeel. Je kunt als particulier namelijk de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Besluit je als VvE om zonnepanelen aan te schaffen, dan mag je als collectief de energiebelasting terugvragen via de zogenoemde Postcoderoosregeling, mits je aan de voorwaarden voldoet en de energieleverancier hieraan meewerkt.

Groener wonen

Duurzaam wonen gaat verder dan alleen zonnepanelen op het dak of balkon. Hier staan tal van tips en verhalen die je inspireren om nog groener te zijn. Ook lees je er het laatste nieuws over alle duurzame ontwikkelingen in Nederland.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.