Sfeervol vlammenspel; ook in uw appartement

Buiten is het guur, de wind waait om het complex, de regen tikt tegen de ramen; tijd om de haard aan te steken! Een haard? In een appartement? Jazeker! Wij zetten de mogelijkheden voor u op een rijtje.

Gepubliceerd: 21 februari 2018

Een belangrijke factor bij het bepalen van de haardkeuze is de afvoer van de rookgassen. Zomaar een schoorsteen door het dak of de zijgevel aan laten leggen zit er niet in. Welke haard het meest geschikt is, hangt dus onder andere af van de aanwezigheid of de mogelijkheid tot het aanleggen van een rookkanaal. Geen rookkanaal? Geen punt! Er zijn voldoende sfeervolle alternatieven waarbij een rookkanaal niet nodig en men toch kan genieten van een dansend vlammenspel tijdens gure avonden.

Open haarden

De haarden met een zogenaamd open verbrandingssysteem, zoals open haarden en open gashaarden laten we in dit artikel even buiten beschouwing. Het rendement van deze haarden is laag en de spelregels en voorwaarden streng, onder andere omdat er zuurstof uit de woonruimte wordt onttrokken. Voor veel appartementen zijn dit soort haarden niet geschikt.

Elektrische haard

- Alleen een stopcontact nodig
- Warmte
- Sfeervol door levensechte ‘vlammen’
Bij de hedendaagse elektrische haarden is het vlammenspel vrijwel niet van echt te onderscheiden. Speciale technieken en aparte houtblokken zorgen voor een realistisch ‘vuur’. Een ideale oplossing om zonder gedoe met rookkanalen toch te genieten van de charme van een haardvuur. Het enige dat nodig is om een elektrische haard te plaatsen is een stopcontact op de plek waar de haard geplaatst gaat worden.
Handig zijn de modellen waarbij de warme lucht door een ventilatiesysteem de kamer ingeblazen wordt. Dat maakt deze haarden niet alleen sfeervol, maar ook comfortabel. De warmte is door middel van een thermostaat te regelen.
De nieuwste modellen werken met de nieuwste technologieën. Een waterreservoir, halogeen- of ledlampen en een verdamper creëren levensechte ‘vlammen’.
Een heel fijn voordeel van het elektrische haardvuur op het echte vuur, is de mogelijkheid om de haard met een afstandsbediening te bedienen. Het vuur gaat aan en uit met één druk op de knop.

Bio-ethanol haard

- Overal te plaatsen
- Geen warmte
- Veel sfeer
- Schoon
Echt sfeervol klinkt het niet, een bio-ethanol haard. Toch zijn de haarden op deze brandstof sfeermakers bij uitstek en ideaal voor appartementen, er is namelijk geen rookkanaal nodig! Bio-ethanol is alcohol die uit bietsuiker of graanzetmeel gewonnen wordt. Een duurzame en schone brandstof, dus om ventilatie hoeft men zich geen zorgen te maken. Dit overigens in tegenstelling tot gel-haarden. Haarden op gel hebben de vervelende eigenschap te walmen. Een puntje van aandacht bij de aanschaf!
Een groot voordeel van dit soort haarden is dat ze dus overal te plaatsen zijn en er een ruime keus is uit diverse modellen. Dit soort haarden kan bijvoorbeeld prima dienst doen als room-devider. Een bio-ethanolhaard is een echte sfeerhaard, er komt nauwelijks warmte vrij.

Afvoerloze gashaard

- Makkelijk te plaatsen
- Sfeervol
- Warmte
Sfeervol, een hoog rendement en makkelijk te plaatsen: een afvoerloze gashaard. Het enige dat nodig is om zo’n haard te kunnen plaatsen is een gasleiding. De verbranding van dit soort haarden is volledig, vergelijkbaar met een gasfornuis. Dankzij een speciale katalysator en een zuurstofmeter, is de veiligheid gegarandeerd. En mocht het zuurstofgehalte onder een bepaald niveau komen, dan schakelt de haard automatisch uit. Voor elk interieur en elke woonstijl is wel een passende afvoerloze gashaard te vinden. En ook hier dient gemak weer de mens en is het vlammenspel vanuit de luie stoel met een afstandsbediening te regelen.

Gesloten gashaarden

- Afvoersysteem noodzakelijk
- Veel warmte
- Sfeervol
Een gashaard met een gesloten systeem geeft een aangename warmte en is eenvoudig in het gebruik. Het vuur van de gesloten gashaarden wordt afgeschermd door een - speciaal voor dit doeleinde gecreëerde - glasplaat, dat maakt deze haarden extra veilig in vergelijk met open vuur. Een groot voordeel van het vuur achter het glas, is dat de haard veel warmer wordt dan een open systeem, waardoor er ook veel meer warmte afgegeven wordt. Uiteraard is dit soort haarden ook leverbaar met een afstandsbediening, zo handig die op afstand controleerbare vlammen. Let op, bij gashaarden met een gesloten verbrandingssysteem is geen schoorsteen nodig, maar wel een afvoerkanaal. Via dit kanaal wordt zowel de rookgasafvoer als de luchttoevoer geregeld. Deze haarden onttrekken geen lucht uit de woonkamer en het vuur brandt achter een ruit. Het afvoerkanaal kan via het dak of de gevel naar buiten.

Gesloten openhaarden

- Afvoersysteem noodzakelijk
- Echt hout
- Hoog rendement
- Sfeervol
De liefhebber van echt haardvuur kan een gesloten openhaard overwegen. Het verschil tussen de traditionele openhaard en de gesloten openhaard is het glas of de liftdeur voor de haard. De haard is luchtdicht afgesloten van de ruimte waarin hij staat. De verbrandingslucht wordt bij dit systeem van buiten aangezogen. Het rendement van deze haarden is hoog, tussen de 60 en 90 %. Juist doordat de vlammen van deze haard volledig afgeschermd zijn van de kamer waarin hij staat, kan je deze haard gerust laten uitbranden terwijl je naar bed gaat. De haard heeft een minimale uitstoot.

Houtkachel

- Afvoersysteem noodzakelijk
- Echt hout
- Veel warmte
- Sfeervol
Gaat er niets boven een echt vlammenspel, met hout als brandstof? Dan is de houtkachel een fijne optie. Deze kachel is afsluitbaar en over het algemeen voorzien van panoramische ruiten zodat men vrij zicht heeft op het vlammenspel. De schadelijke uitstoot van dit soort haarden is laag, terwijl het rendement hoog licht. Stook altijd op schoon en droog hout. De houtkachel is geen allesbrander!

Haardhout kun je tegenwoordig online kopen, bijvoorbeeld bij een webshop als Berdi.

Ventilatie

Hoewel bij de meeste haarden die hier genoemd zijn er geen extra ventilatie nodig is, is ventilatie an sich wel een punt van aandacht. En misschien met een haard toch net wat meer. Zorg dat de woning altijd goed geventileerd wordt, dit kan via de centrale afzuiging, middels roosters in ramen of door ramen op een kiertje te zetten. Verse schone lucht zorgt voor een aangenaam woonklimaat, zeker als de kachel brandt.

Slimme afvoer

Haardenproducent DRU heeft een handig systeem ontwikkeld: het PowerVent-systeem. Bij dit systeem is een diameter van 10 cm al voldoende voor de afvoer. Bovendien kan het systeem zowel horizontaal, verticaal als in diverse bochten aangelegd worden. De aan- en afvoer van rookgassen en verse lucht worden geregeld met behulp van de powerbox. Deze ‘box’ kan aan de buitenmuur of vlak onder het dak geïnstalleerd worden. Een kleine kanttekening: dit systeem werkt alleen met DRU haarden.

Heel veel informatie over de diverse haarden en leveranciers vindt u op www.sfeerverwarmingsgilde.nl.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.