Sfeervol vuurtje in uw appartement

Waar een haard vroeger vooral om praktische redenen gebruikt werd, daar staat hij tegenwoordig meer synoniem voor sfeer, warmte en gezelligheid. Een echte aanvulling voor uw woning, maar wat zijn de mogelijkheden in een appartement?

Gepubliceerd: 18 oktober 2013

In een appartement is geen rookkanaal aanwezig. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is van een gezellig vuurtje genieten. Sterker nog, u hebt misschien wel meer keuze zónder afvoer. Zo bent u niet gebonden aan een bepaalde plaats in huis, omdat het kanaal juist daar zit. Bovendien zijn deze 'losse' haarden vaak erg milieuvriendelijk. Tegenwoordig zijn er namelijk brandstoffen die zo'n schone verbranding hebben dat een rookkanaal helemaal niet nodig is. Milieuvriendelijk, goed voor uw gezondheid én ideaal voor appartementen. Daarnaast neemt u de meeste exemplaren bij een verhuizing gemakkelijk mee en zijn de ontwerpen vaak erg stijlvol.

Elektrische haard

Tegenwoordig hoeft u niet meer bang te zijn dat u met een elektrische haard direct door de mand valt met het stoken van nepvuur. Met het realistische vuur van nu zal iedereen wel twee keer moeten kijken. De enige manier waarop uw bezoek door zal hebben dat het niet om echte vlammen gaat is de snelheid waarmee het vuur aangemaakt is. Niets is namelijk zo gemakkelijk als elektrisch vuur. U steekt de stekker in het stopcontact en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar. Fabrikanten hebben er van alles aan gedaan om het zo echt mogelijk te maken. Achter het imitatievuur wordt meestal een zwart, spiegelend scherm geplaatst waardoor het licht wordt geprojecteerd. Installatie is zo gebeurd en kan in elke gewenste ruimte. Kies zelf de hoogte van de vlammen en de intensiteit van de warmte, de meeste modellen hebben namelijk zowel een sfeerstand als een warmtestand. Prettig, hoewel het niet geschikt is om complete ruimtes mee te verwarmen.

Bio-ethanol haard

Bio-ethanol is een veelvoudig gereinigde en gefilterde alcohol. Deze biologische alcohol is een restproduct van suikerbieten, dus een 100% natuurproduct. De verbranding gebeurt dusdanig schoon, dat de afzuiging niet via een schoorsteen hoeft te verlopen. Geen schadelijke reststoffen, geen slechte geur en geen onvolledige verbranding. Aan de alcohol zijn natuurlijke stoffen toegevoegd zodat de vlammen een warme, geelrode kleur krijgen. Een veelgehoorde opmerking van ontwerpers is dat vuurbronnen die branden op bio-ethanol meer ontwerpmogelijkheden bieden dan de reguliere exemplaren. Bij dit type haarden gaat de vormgeving dan ook een steeds grotere rol spelen. Voor iedere stijl is er wel een passende haard te vinden. Een sfeerhaard op bio-ethanol geeft bovendien een mooi vlammenspel.

Gashaarden zonder afvoer

Gas is veilig, gemakkelijk in onderhoud (geen as) en is snel aan te steken. Met een simpele druk op de knop is het vuur binnen no-time op volle sterkte. Of op een laag vlammetje, net wat u wilt, want met een afstandsbediening regelt u het niveau zelf. Gas verlaagt ook de drempel van het aanzetten van de haard of kachel, want met het grootste gemak zet u het sfeervolle vuur aan voor slechts een klein uurtje. Dankzij een revolutie in gasvuurtechnologie is het nu ook mogelijk om gashaarden te installeren in onder meer appartementen (dus op plaatsen zonder rookafvoer). Bij deze unieke verbrandingstechniek zet een katalysator schadelijke rookgassen om in reukloze, onschadelijke gassen. Houd wel rekening met een gastoevoer. De haard kan zonder noemenswaardige bouwkundige aanpassingen en met minimale installatiekosten geplaatst worden.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.