Appartement kopen: waar moet je op letten?

Bij een appartement kopen krijg je te maken met de Vereniging van Eigenaren.

Gepubliceerd: 12 oktober 2020

De VvE heb je niet voor het kiezen, daarom is het belangrijk om te weten hoe de vereniging ervoor staat voordat je het koopcontract tekent.

Appartementseigenaren zijn volgens de wet verplicht een Vereniging van Eigenaren (VvE) te vormen. Als nieuwe eigenaar van een appartement wordt je automatisch lid. De VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, echter is een inschrijving geen garantie dat de vereniging actief is. Actieve VvE’s vergaderen minimaal één keer per jaar, zorgt voor het onderhoud, heeft een collectieve opstalverzekering, een bestuurder en een onderhoudsfonds.

Wat moet je weten over de VvE?

Servicekosten

De servicekosten van een appartement zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven van de VvE, zoals bijvoorbeeld glazenwassen, schoonmaak, verzekeringen en verlichting van gemeenschappelijke ruimtes. Ook wordt een bedrag van de servicekosten gereserveerd voor groot onderhoud aan het gebouw. De hoogte van de servicekosten zijn afhankelijk van de staat van onderhoud, de voorzieningen en de leeftijd van het gebouw.


Verantwoordelijk voor onderhoud

Alle appartementseigenaren zijn gezamenlijk eigenaar van het gebouw en vormen ook de VvE. Alle appartementseigenaren zijn dan ook gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke onderdelen van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het dak, de gevel en de dragende muren. De delen van het onderhoud die de vereniging voor zijn rekening neemt staan in het splitsings- en/of modelreglement.

Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)

Een Vereniging van Eigenaren met een meerjarenonderhoudsplan, ook wel MJOP genoemd, wekt vertrouwen. Heeft de VvE geen meerjarenonderhoudsplan? Dan is het belangrijk om extra alert te zijn bij het kopen van een appartement. Daarnaast is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren bij het kopen van een appartement.

Huishoudelijk reglement

In het huishoudelijk reglement van de VvE staan alle regels voor het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet toestaan van huisdieren, of harder vloeren toegestaan zijn, waar fietsen geparkeerd mogen worden en of was buiten gedroogd mag worden. Lees daarom altijd het huishoudelijk reglement voordat je een appartement koopt.

Reservefonds

Voor groot onderhoud heeft een goede VvE een reservefonds. Dit is tegenwoordig zelfs verplicht. Toch is het raadzaam om te controleren of de vereniging daadwerkelijk een fonds heeft en in hoeverre deze gevuld is. Als nieuwe koper loop je anders het risico te moeten bijbetalen voor het achterstallige onderhoud.

Notulen jaarvergadering

Als VvE is het wettelijk verplicht om minimaal een keer per jaar te vergaderen met de leden. Wellicht is het mogelijk om notulen van recente vergaderingen en bijbehorende stukken in te zien via de huidige eigenaar of de verkopende makelaar.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.