De voordelen van een onderhoudscontract

Het goed onderhouden van uw appartementencomplex is één van de belangrijkste taken die de VvE heeft.

Gepubliceerd: 01 juli 2020

Maar hoe doet u dat het handigst (en het voordeligst)? Een onderhoudscontract kan hierbij uitkomst bieden.

Het afsluiten van onderhoudscontracten biedt de VvE aardig wat voordelen. Omdat een onderhoudscontract namelijk vaak voor een langere tijd wordt aangegaan, kunt u als VvE een scherpe prijs bedingen. Voor de dienstverlener is het immers interessant dat ze voor 5 tot 10 jaar het onderhoud mogen uitvoeren. Bij onderhoudscontracten voor een langere looptijd is het wel raadzaam een vaste prijs af te spreken. Zo komt de VvE niet voor onnodige verrassingen te staan. Het verplicht de dienstverlenende partij ook om zorgvuldig te werk te gaan en kwaliteit af te leveren. Maak verder ook afspraken over de inflatiecorrectie. Mag deze bijvoorbeeld wel of niet jaarlijks automatisch worden doorgevoerd? Door te werken met vaste prijzen voor het onderhoud, blijven de kosten voor het onderhoud en het bijbehorende budget bovendien inzichtelijk. Achterstallig onderhoud behoort daarnaast tot het verleden omdat in het onderhoudscontract is opgenomen wanneer welk onderhoud gaat worden uitgevoerd. Zo weet u precies wanneer welke klus is ingepland.

Een ander pluspunt is de klachtenafhandeling. Niets is zo irritant als van het kastje naar de muur te worden gestuurd met vragen of klachten. En er kan - helaas - altijd ergens iets mis gaan. Vaste contracten bieden ook de garantie dat bij eventuele fouten alles kosteloos wordt hersteld. Over het algemeen geldt bovendien dat VvE’s met een vast onderhoudscontract ook een vast aanspreekpunt hebben. En bij storing met de lift of de verwarmingsinstallatie er zo snel mogelijk iemand bij u op de stoep staat om de storing te verhelpen. Om de kosten voor het meerjaren onderhoudsplan (MJOP) goed in kaart te brengen, is het niet alleen handig te weten wanneer welke onderhoudsklussen gepland staan, maar ook wat de kosten hiervan zijn. Onderhoudscontracten maken het kostenoverzicht een stuk duidelijker en verzekeren u er bovendien van dat het onderhoud ook uitgevoerd wordt volgens afspraak. Maar waar moet u concreet aan denken bij onderhoudscontracten? Er zijn verschillende voorbeelden. We lichten er hier twee uit.

Het GlansGarant onderhoudsplan

GlansGarant is een meerjarig onderhoudsplan voor schilderwerk aan de buitenzijde van uw appartementencomplex. Voor een vast bedrag per maand, meerdere jaren lang. Met een onderhoudsplan van GlansGarant betaalt de VvE de onderhoudskosten per maand. En dus niet per uitgevoerd werk. Heeft de VvE op dit moment niet voldoende financiële middelen om bepaalde werkzaamheden uit te laten voeren dan is een GlansGarant onderhoudsplan met een financiering de oplossing.
Uw complex staat in no time weer glanzend in de verf, terwijl de kosten geleidelijk over meerdere jaren verdeeld worden.

De voordelen

- Jarenlang ontzorging op onderhoudsgebied: nooit meer vergaderen over schilderwerk.
- Het schilderwerk altijd tip top in orde
- Vragen van bewoners via 1 centraal aanspreekpunt.
- Budgetzekerheid door betrouwbare en transparante onderhoudsbegroting.
- Achterstallig onderhoud wordt voorkomen.
- Betrouwbare onderhoudsbedrijven die hun afspraken nakomen.
- Lagere onderhoudskosten door regelmatige onderhoudscyclus.

Lift leasen

Liftenfabrikant Mitsubishi heeft een uniek concept ontwikkeld om liften te leasen. Evert Visser, algemeen directeur van Mitsubishi Elevator Europe: 'M-Use® is een innovatief concept waarmee hoogwaardige kwaliteit liften beschikbaar gesteld worden tegen een lage initiële investering en waarbij middels een vast ‘all inclusive’ bedrag per jaar gebruik gegarandeerd wordt op basis van duidelijk vastgelegde prestatie indicatoren. Inmiddels hebben diverse VvE's voor M-Use® gekozen als geschikte oplossing voor het vervangen van hun bestaande liften.’

Visser: ‘In de liftenbranche zien we dat liften steeds minder lang meegaan. Doordat een lift een dure aanschaf is, proberen veel liftleveranciers hun kosten te drukken. Dit
gaat ten koste van duurzame materiaalkeuzes. Ook gaat de kwaliteit en betrouwbaarheid sterk achteruit. Hierdoor heeft een lift veel onderhoud nodig’.

Visser: ‘Door te kiezen voor duurzame materialen en uitmuntende installaties is er minder onderhoud en zijn er minder storingen. Een lift van Mitsubishi staat gemiddeld 80% minder stil en is 63% minder storingsgevoelig dan een lift van een ander merk. Bovenop deze hoge basiskwaliteit liften, komt Mitsubishi nu met M-Use®. Voor een vast jaarbedrag is alles geregeld. Dus geen verschillende bedrijven die zichbezighouden met montage, onderhoud, reparaties en keuringen.’
Dit zijn uiteraard slechts twee van de mogelijkheden met een onderhoudscontract, er zijn er nog veel meer.

Checklist

Staat u op het punt een onderhoudscontract af te sluiten, dan zijn er een aantal zaken waar u moet letten.
- Wat is het doel van de overeenkomst?
- Welke werkzaamheden gaan er uitgevoerd worden?
- Wat is de prijs en het moment van facturering(betaalt u per maand of per jaar)?
- Hoe zit het met aansprakelijkheid en garanties?
- Voor hoe lang sluit een contract af?
- Op wat voorwaarden kunt u weer van het contract af?
- Heeft u een vast aanspreekpunt?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.