5 tips voor duurzame verlichting in huis

Duurzame verlichting voor buiten kennen we allemaal. Vrijwel iedereen die zich enigszins bezighoud met het besparen van energie en een schonere leefomgeving, heeft wel één of meerdere buitenlampen die op zonnecellen werken.

Gepubliceerd: 20 december 2016

Voor binnen zijn we echter aangewezen op elektriciteit. Ook hier kunnen we, eigenlijk op best wel een simpele manier en zonder dat je inboet op sfeer, ons energieverbruik terugdringen. Hieronder geven we je 5 tips hoe je, zonder dat je in een ongezellig kil licht komt te zitten, ook binnen over kan stappen op duurzame verlichting.

Tip 1

Je zal er misschien niet veel meer in huis hebben, maar vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Oude gloeilampen die het nog doen hoef je niet weg te gooien, maar kan je gebruiken in ruimtes waar de lamp niet zo lang achtereen brandt, bijvoorbeeld een trap- of kelderkast. Ondanks dat halogeenlampen tot de zuinigere lampen behoren, loont het toch ook deze te vervangen door bijvoorbeeld ledverlichting. Sylvania led lampen bevat een uitgebreide collectie sfeerlampen met een variatie aan pinvoeten. Ledlampen geven tegenwoordig ook een mooie ruime lichtcirkel en laten zich makkelijk dimmen.

Tip 2

Laat geen lampen branden in ruimten waar niemand is. Het klinkt misschien overbodig, maar wanneer je er even bij stilstaat, zal je tot de conclusie komen dat je vaker het licht in het toilet of de garage vergeet uit te doen dan je denkt. Mocht je over een huisautomatiseringssysteem beschikken, zou je kunnen overwegen de verlichting van bepaalde ruimten hierop aan te sluiten.

Tip 3

Benut zoveel mogelijk het daglicht in huis. Niet iets wat direct met verlichting te maken heeft, maar houd de kleur van de wanden en je raamdecoratie op kamers, die gelegen zijn op een noord- of oostkant, in lichte kleuren en transparant. Daardoor kan je optimaal van het daglicht profiteren en hoef je minder snel een lamp aan te doen.

Tip 4

Maak gebruik van dimmers. Hiermee reduceer je ten eerste het elektriciteitsverbruik en ten tweede belast je ook minder de lamp. Alle soorten Sylvania led lampen zijn geschikt voor armaturen met een dimmer. In sommige gevallen doe je er verstandig aan een productgebonden dimmer te gebruiken. Check dit even na voordat je overgaat op een andere lamp.

Tip 5

Kies de juiste kleur licht op de juiste plaats. Met een helder wit werklicht boven het aanrecht kan je toe met een veel zwakkere lamp als dat je het 'grote licht' achter je hebt. Voor de woonkamer kunnen enkele sfeerlampjes prima voldoen als je alleen maar tv zit te kijken. Een beetje gedempt licht is vaak nog rustgevender voor je ogen ook. Lees hier verder over de mogelijkheden van Led lampen.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.