Duurzaam renoveren, zo doe je dat

De grote stappen naar verduurzaming ken je wellicht wel. Het dak isoleren, zonnepanelen installeren of een warmtepomp.  

Gepubliceerd: 12 januari 2021

Stuk voor stuk kostbare oplossingen. Maar veel kleine stapjes worden ook grote. Neem bijvoorbeeld het vervangen van de lampen naar led of het aanbrengen van tochtstripjes. Hiermee wordt het wooncomfort verhoogd en het appartement steeds duurzamer.

Investeren = besparen

Alle investeringen die je doet op gebied van duurzaamheid brengen op den duur besparing mee. Een ledlamp verbruikt veel minder energie. En met die tochtstip hou je de kou buiten. Wat vaak vergeten wordt bij appartementen zijn de gemeenschappelijke ruimtes. Neem bijvoorbeeld de fietsenstalling. Gezellig licht hoeft daar niet, maar wist je dat er ook tl balken zijn met led-techniek? Deze verbruiken meer dan de helft minder energie dan een conventionele tl-lamp. Dat maakt de stap naar vervangen een stuk makkelijker.

Gedoseerd aanschaffen

Heb je een slimme thermostaat in je appartement, dan kun je volgens onderzoek vijftig euro op jaarbasis besparen. Kierdichters staan voor zestig euro en een waterbesparende douchekop levert je ook weer vijftig euro op. Dit zijn allemaal relatief kleine investeringen die je snel terugverdient. En investeer je gedoseerd, dan merk je er in de portemonnee niet veel van. Ook als je denkt dat je appartement wel in orde is, kun je verduurzamen. Zelfs als je een relatief nieuwe woning hebt. De markt op gebied van duurzaamheid ontwikkelt zich op dit moment enorm snel.

Hergebruik

Overigens kun je ook op andere manieren verduurzamen. Je kunt een nieuwe keuken kopen, maar je kunt hem ook duurzaam opknappen. Hetzelfde geldt voor het kastje in de hal of de lamp van oma. Hergebruik is hierbij een sleutelwoord. Een laagje verf doet soms al wonderen. Fijn als je budget niet zo groot is, maar ook als je simpelweg niet van weggooien houdt. Iedereen die op deze manier maar een steentje bijdraagt is duurzaam bezig!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.