Ideeën voor een tuinverbouwing

Net als het interieur van je woning is ook de inrichting een weerspiegeling van jezelf.

Gepubliceerd: 06 januari 2017

Wil je de woonkamer eens helemaal anders, dan gooi je heel makkelijk de boel een keer om. In de tuin gaat dat niet. Je kan hoogstens wat spelen met eenjarige zaaibloemen en potterie. Grote elementen als bomen, struiken, vijvers of een terrasoverkapping kan je later niets meer mee. Voordat je een tuin gaat aanleggen, gaat renoveren of grootscheeps gaat verbouwen, doe je er verstandig aan voor jezelf goed na te gaan wat je wel en niet wil.

Constructieve elementen

Hoe groot wil je het terras hebben en waar ligt deze het beste ten opzichte van de zon en het gebruiksgemak? Het terras is de plaats waar je het meest zal vertoeven. Ga daarom niet over een nacht ijs bij de keuze van het materiaal. Betonnen en natuurstenen tegels hebben heel andere eigenschappen dan keramiek. Op eerstgenoemden kan je, zonder schade toe te brengen, nog eens een karweitje doen. Denk aan de motor poetsen of een timmerklus. Op keramische tegels of een houten vlonderterras zal je dat zo gauw niet doen.

Een bebouwing of aanbouw in de tuin kan een tuinhuis, terrasoverkapping of tuinkamer zijn, zoals van Tuinmaximaal. Aan de ene kant maakt een constructie de tuin optisch kleiner, aan de andere kant win je er gebruiksruimte mee. Terrasoverkappingen en tuinkamers maken je tuin gezelliger en nodigen uit tot langer en vaker buiten zitten. Voor een tuinhuis moet je de ruimte hebben, anders wordt het al gauw een rommelhok waarna het zijn esthetische waarde verliest.

Beplanting

Bomen zijn mooi, maar heb je er ook de ruimte voor? Wat gaan de wortels doen in de loop der jaren? In tuinen die niet al te groot zijn zal je meer plezier hebben van struikachtigen. Ook deze kan je in de vorm van een boom(pje) laten groeien. Vind je hem op den duur te groot worden, dan snoei je hem makkelijker terug zonder dat er een rare stomp achterblijft. Let bij de plantenkeuze ook op de draai van de zon, het onderhoud en hoeveel tijd je er aan wil besteden. Zorg dat je voldoende variatie aanbrengt in de verschillende seizoensbloeiers. Wanneer je dat een beetje uitzoekt heb je een heel jaar kleurtjes in de tuin.

Ongetwijfeld heb je zelf al een flink aantal ideeën voor een tuinverbouwing. Toch raden we je aan ook bij anderen te kijken. Misschien geniet een houten terrasoverkapping je voorkeur. Het natuurlijke element van het hout sluit in je verbeelding misschien beter aan bij de rest van de tuin. Wanneer je de gebruikservaringen van anderen hoort, de zwaarte van de constructie met de bijkomende fundering, en het onderhoud later, kom je daar misschien van terug en ga je alsnog voor het lichtere onderhoudsvrije aluminium. Het is nergens voor nodig als je alles eerst zelf moet ervaren en het is bovendien zonde van je geld.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.