Uitfasering TL-buizen: LED alternatieven

Sinds september 2021 zijn er geen TL-buizen meer te koop. Deze worden uitgefaseerd. Er zijn immers goede alternatieven die veel energie besparen en minder schadelijke stoffen bevatten. In dit artikel zetten we de mogelijkheden en kansen op een rij.

Geplaatst door: Yellow Bee

Allereerst de uitfasering. Hoe zit dit? TL-buizen zijn nog heel veel in gebruik. Maar in Europa zijn afspraken gemaakt over uitfasering omdat er voor TL-buizen, ook de meer moderne varianten, alternatieven zijn die veel minder energie verbruiken en minder schadelijke stoffen bevatten. Naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer is gekozen TL te gaan uitfaseren. Sinds september 2021 zijn er geen TL buizen meer te koop. In een artikel op de YellowBee website bieden we nog wat meer info over de uitfasering in het artikel 'TL-buizen moeten uitgefaseerd worden: wat te doen?'. Onderaan dat artikel ook verwijzingen naar info van o.a. de overheid.

1-op-1 vervanging door LED?

De meest gestelde vraag is begrijpelijkerwijs: zijn er LED buizen die 1-op-1 in bestaande TL armaturen kunnen worden geplaatst?

Natuurlijk zouden we allemaal willen dat het antwoord op deze vraag eenvoudig is. Dat is niet helemaal het geval. Er zijn in ieder geval specifieke buizen te koop die altijd kunnen dienen ter vervanging van een TL buis en die in dezelfde armatuur kunnen worden gebruikt. Dit geldt in het assortiment van YellowBee bijvoorbeeld voor de zogenaamde OneTLED buis. Ook voor de 'dunne' T5 TL buis zijn er LED alternatieven die altijd zo in de bestaande armatuur kunnen worden gebruikt. De buizen die we bij YellowBee hiervoor veel verkopen zijn gemaakt in Duitsland en zoals we dat gewend zijn van onze oosterburen goed van kwaliteit.

Natuurlijk is het altijd belangrijk te kijken of de armatuur nog wel in orde is. De armaturen voor de T5 buizen zijn vaak nog niet zo oud omdat dit een technologie is die al een stuk moderner is dan de oude T8 buizen. Toch is het zaak kritisch te kijken. Want LED buizen hebben een lange levensduur dus als je kiest de armatuur te behouden moet deze idealiter nog een tijd meekunnen.

Voor LED buizen die niet speciaal ontwikkeld zijn om 1-op-1 een TL-buis te  vervangen is het antwoord op de hiervoor gestelde vraag helaas: dat hangt er vanaf... Soms moet er een aanpassing worden gedaan aan de armatuur. Het is verstandig een deskundige te laten kijken naar uw situatie.

Hoe zit het met T5 en T8 (en T9)?

Ook deze vraag wordt veel gesteld. Daarom hebben we over de vragen 

Wat is het verschil tussen een T5 en een T8 of T9 TL-buis? Zijn daar LED buizen voor? ook een vrij lang artikel geschreven met veel informatie. Het T5 slaat op de dikte van de buis, die is 5/8e inch. Maar de dunnere buizen zijn ook een modernere technologie gebaseerd. Ze zijn al een stuk zuiniger dan de vorige generatie TL-buizen en bevatten ook minder schadelijke stoffen. Toch zul je bij vervanging door LED altijd (veel) kunnen besparen op electriciteit.

Moet je een TL-buis altijd door een LED buis vervangen?

Het antwoord op deze vraag begint wel eenvoudig: nee, je hoeft een TL-buis niet altijd door een LED buis te vervangen.

Bij YellowBee zijn we gespecialiseerd in ombouwsets waarmee je bestaande armaturen kan ombouwen naar een LED lamp. Dan zitten er in de vernieuwde (omgebouwde) armatuur dus LEDjes, geen buis. Wij bouwen o.a. heel veel armaturen om met ronde TL-buizen. Die worden heel veel gebruikt in woongebouwen en ook nog in kantoren. De Philips Rotaris is een bekend armatuur waarvoor we ombouwsets ontwikkelden. In de loop van vele jaren hebben we voor veel meer armaturen geschikte ombouwoplossingen ontwikkeld. Het voordeel is dat je de armatuur kan behouden. Dat is duurzamer, het vervangen gaat efficiënt, er ontstaat geen schade die een stucadoor of schilder moet repareren en je kunt ook 'slimme dingen doen'. Dus bijvoorbeeld een bewegings sensor toevoegen of een accu, zodat je verlichting ook meteen noodverlichting wordt als de stroom uitvalt. Ook hierover is veel meer te zeggen, waarvoor we verwijzen naar een nogal lang artikel waarvan de naam hopelijk alles zegt: Bestaande armaturen ombouwen naar LED - Hoe werkt het?

Er zijn ook andere alternatieven die in woongebouwen het overwegen waard zijn. In parkeergarages en kelders hangen vaak ook nog veel TL buizen. Er is tegenwoordig ook lijnverlichting die betaalbaar, duurzaam en makkelijk te installeren is. Dit type verlichting is ook goed bestand tegen vocht.

Meer info nodig? Vragen?

We hopen al een paar nuttige dingen op een rij te hebben gezet door in dit artikel te delen wat veel VVE's, beheerders en gebouwbeheerders ons vragen n.a.v. de uitfasering van TL-verlichting. Natuurlijk is het goed mogelijk dat u nog meer specifieke vragen heeft of oplossingen zoekt. U bent van harte welkom om onze website bezoeken of om ons te bellen of mailen om ons vragen te stellen. We hebben een speciaal onderdeel van de website met cases die speciaal voor VVE's en beheerders interessant zijn. In het voorgaande hebben we ook al een paar keer verwezen naar artikelen uit onze LED vraagbaak. U kunt ook gebruik maken van thema's om te zoeken, bijvoorbeeld door onder thema's T5 of T8 in te typen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Yellow Bee

Yellow Bee

Amersfoortsestraat 61, 3769 AE  Soesterberg

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.