Verzilver de overwaarde op je huis

Veel woningen zijn de laatste jaren enorm in waarde gestegen. Grote kans dat jij overwaarde hebt op jouw woning! Is jouw huis nu meer waard dan het bedrag dat je nog aan hypotheek hebt openstaan?

Gepubliceerd: 28 november 2022

Dan is dit het geval! Helaas krijg je dit geld niet zomaar op je eigen rekening gestort, maar gelukkig zijn er toch manieren om een deel van het bedrag te kunnen verzilveren. Wil jij je overwaarde huis gebruiken? Daar gaat deze blogpost over!

Heeft jouw huis overwaarde?

Wil je weten of jouw woning overwaarde heeft? Dat kun je best gemakkelijk zelf uitrekenen. Hiervoor heb je twee dingen nodig; namelijk je je huidige woningwaarde en je hypotheekschuld. Hoe controleer je hoeveel je woning nu waard is? Je kunt een onafhankelijke taxateur je woningwaarde laten bepalen of je kunt de WOZ-waarde van je woning raadplegen. De WOZ-waarde vind je terug op de beschikking die je elk jaar opgestuurd krijgt van de gemeente. Ook kun je in veel gemeentes via een bepaalde website de WOZ-waarde van je huis terugvinden. Dit is geheel kosteloos. Je WOZ-waarde is van een jaar terug, dus houd er rekening mee dat de waarde niet per se overeenkomt met het bedrag dat je woning nu zou opleveren op de woningmarkt! Je resterende hypotheeksom vind je terug op je jaarlijkse hypotheekoverzicht. Ook kun je deze op elk gewenst moment opvragen bij je huidige hypotheekverstrekker.

Wat heb ik aan de overwaarde?

Met het bedrag aan overwaarde kun je niet zomaar alles doen. Wél kun je dit bedrag gebruiken om bijvoorbeeld een andere woning te kopen. Wanneer je naar een huurwoning verhuist, kun je de overwaarde ontvangen als een vrij te besteden bedrag, maar wel onder een aantal voorwaarden. Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact op met een professional zoals Van Bruggen Adviesgroep. Zij geven deskundig advies en kijken mee naar jouw persoonlijke situatie.

Is jouw woning nu meer waard dan toen je erin trok? Misschien heb je dan kans om je rente te verlagen. Dit komt omdat je hypotheek dan vaak in een lagere risicoklasse valt. Daarnaast mag je je overwaarde gebruiken om te verbouwen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om je huis eindelijk op te knappen of iets aan je tuin te laten doen. Daarnaast kun je je overwaarde inzetten voor het kopen van een tweede huisje. Dit kan ook een investering zijn wanneer je deze vervolgens weer gaat verhuren. Ook kan de overwaarde een aanvulling zijn op je pensioen en al laatste zijn er ook nog andere opties zoals een nieuwe auto, schulden aflossen of een mooie vakantie. Genoeg redenen om eens een gesprek in te plannen met je hypotheekadviseur!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.