VvE beheer, uitbesteden of zelf doen?

In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van beide opties om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Gepubliceerd: 04 augustus 2023

VvE beheer, uitbesteden of zelf doen?

Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Een goed beheer van de VvE is essentieel voor het behoud en de waarde van het appartementencomplex. Maar de vraag die vaak opkomt bij VvE-leden is: Moeten we het beheer zelf doen of uitbesteden aan een professioneel beheerkantoor? In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van beide opties om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Wat is VvE beheer?

VvE Beheer omvat alle taken en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het onderhoud en de exploitatie van een appartementencomplex. Dit omvat financieel beheer, administratie, technisch onderhoud, en algemene besluitvorming voor het welzijn van de VvE en haar leden.

Voordelen van VVvE beheer zelf doen

Het zelf doen van het VvE beheer heeft verschillende voordelen. Allereerst leidt het tot kostenbesparing, omdat er geen externe partij wordt ingeschakeld, wat initiële kosten kan besparen.

Daarnaast behoud je als VvE-lid volledige controle over het beheerproces en de genomen beslissingen. Dit geeft een gevoel van directe controle en zeggenschap over de gang van zaken binnen de VvE.

Een ander voordeel is dat het beheren van de VvE de betrokkenheid van leden kan vergroten. Door zelf actief betrokken te zijn bij het beheer, kunnen leden zich meer verbonden voelen met de VvE en een gevoel van gemeenschap creëren. Het stimuleert samenwerking en verantwoordelijkheid onder de leden, wat de algehele werking van de VvE ten goede kan komen.

Al met al biedt het zelf uitvoeren van het VvE beheer dus diverse voordelen die de waarde en het welzijn van het appartementencomplex kunnen versterken.

De voordelen op een rijtje:

 • Kostenbesparing: Het zelf uitvoeren van het beheer kan initiële kosten besparen, omdat er geen externe partij wordt ingeschakeld.
 • Directe controle: Als VvE-lid behoud je volledige controle over het beheerproces en de beslissingen.
 • Betrokkenheid: Het beheren van de VvE kan de betrokkenheid van leden vergroten en een gevoel van gemeenschap creëren.

Nadelen van VvE beheer zelf doen

Het zelf uitvoeren van het VvE beheer brengt ook enkele nadelen met zich mee.

Ten eerste is expertise vereist om het beheer efficiënt en effectief uit te voeren. Onvoldoende kennis en ervaring kunnen leiden tot fouten of onvolledig beheer, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de VvE.

Daarnaast is het beheer tijdsintensief en vergt het veel inspanning van VvE-leden, vooral als zij al andere verplichtingen hebben. Dit kan leiden tot een overbelasting van taken en een gebrek aan tijd voor andere belangrijke zaken.

Een ander nadeel is de aansprakelijkheid die VvE-leden dragen als er fouten worden gemaakt in het beheer. Als er financiële schade of problemen ontstaan door onjuist beheer, kunnen VvE-leden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Het is dus belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het besluit om het VvE beheer zelf te doen. De nadelen op een rijtje:

 • Expertise: Het vereist kennis en ervaring om het beheer efficiënt uit te voeren. Onvoldoende expertise kan leiden tot fouten of onvolledig beheer.
 • Tijdsintensief: Het beheer vergt veel tijd en inspanning van VvE-leden, vooral als ze andere verplichtingen hebben.
 • Aansprakelijkheid: Als er fouten worden gemaakt in het beheer, kunnen VvE-leden aansprakelijk worden gesteld.

Voordelen van het uitbesteden van VvE

Het VvE beheer uitbesteden brengt verschillende voordelen met zich mee. Een belangrijk voordeel is de professionele expertise die een beheerkantoor biedt. Deze professionele organisaties beschikken over de benodigde kennis en ervaring om het beheer van de VvE optimaal uit te voeren. Ze zijn op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving en kunnen efficiënt en effectief het beheer verzorgen.

Een ander voordeel van uitbesteden is de tijdsbesparing voor VvE-leden. Het beheer van een VvE kan behoorlijk tijdrovend zijn, vooral als leden ook andere verplichtingen hebben. Door het beheer uit te besteden, kunnen VvE-leden zich richten op hun eigen bezigheden, terwijl het beheerkantoor zorgdraagt voor alle beheertaken.

Daarnaast zorgt het uitbesteden voor verminderde aansprakelijkheid voor VvE-leden. Het beheerkantoor neemt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het beheer op zich. Als er fouten worden gemaakt in het beheer, zijn de VvE-leden niet persoonlijk aansprakelijk voor de gevolgen. Dit biedt gemoedsrust en zekerheid voor de VvE-leden.

Al met al biedt het uitbesteden van het VvE beheer dus diverse voordelen, waaronder professionele expertise, tijdsbesparing en verminderde aansprakelijkheid. Het kan een verstandige keuze zijn voor VvE's die op zoek zijn naar een efficiënt en professioneel beheer van hun appartementencomplex.

 • Professionele expertise: Een professioneel beheerkantoor beschikt over de benodigde kennis en ervaring om het beheer optimaal uit te voeren.
 • Tijdbesparing: Door uit te besteden kunnen VvE-leden zich richten op hun eigen bezigheden, terwijl het beheer in goede handen is.
 • Verminderde aansprakelijkheid: Het beheerkantoor neemt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het beheer op zich.

Nadelen van VvE beheer uitbesteden

Het uitbesteden van het VvE beheer heeft ook enkele nadelen. Een belangrijk nadeel zijn de kosten die gepaard gaan met het inhuren van een professioneel beheerkantoor. Dit kan een extra financiële last zijn voor de VvE.

Een ander nadeel is het mogelijke gebrek aan betrokkenheid van leden. Doordat het beheer wordt overgedragen aan een externe partij, kunnen leden zich minder betrokken voelen bij de besluitvorming en het reilen en zeilen van de VvE.

Het is dus belangrijk voor VvE's om zorgvuldig af te wegen of de voordelen van uitbesteding opwegen tegen de nadelen, en welke optie het beste past bij de behoeften en wensen van de VvE-leden.6.

De rol van professionele VvE beheerders

De rol van professionele VvE beheerders is van groot belang voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Deze beheerders kunnen een breed scala aan diensten aanbieden om het VvE beheer efficiënt en effectief te laten verlopen. Enkele belangrijke diensten die professionele VvE beheerders kunnen aanbieden zijn:

 • Financieel en administratief beheer: Het beheren van de financiën en administratieve taken van de VvE, waaronder het innen van bijdragen van leden, facturering, boekhouding en het opstellen van begrotingen.
 • Technisch en bouwkundig beheer: Het uitvoeren van technisch onderhoud en het beheren van bouwkundige zaken, zoals het opstellen en uitvoeren van onderhoudsplannen en het coördineren van reparaties en renovaties.
 • Bestuurlijk en algemeen beheer: Het ondersteunen en adviseren van het bestuur van de VvE, het voorbereiden en notuleren van vergaderingen en het informeren van leden over belangrijke zaken.
 • Opstarten en activeren van VvE's: Het begeleiden en ondersteunen van VvE's bij de oprichting en activering, inclusief het opstellen van de splitsingsakte en het regelen van verzekeringen.

Professionele VvE beheerders dragen bij aan een professioneel en goed georganiseerd beheer van het appartementencomplex, wat bijdraagt aan een prettige en veilige leefomgeving voor alle leden van de VvE.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.