Verstopping afvoer: is de VvE verantwoordelijk?

Er zijn verschillende afvoeren in een complex; de VvE is niet verantwoordelijk voor alle afvoeren. Voor welke wel en welke niet?

Gepubliceerd: 19 februari 2020

Belangrijk om te weten: een verstopping van de verticale afvoeren, standleiding en riool, zijn altijd voor rekening van de VvE. Een verstopping in de horizontale afvoeren van bijvoorbeeld de spoelbak naar de standleiding en van toiletten naar rioolafvoeren zijn voor rekening van de appartementseigenaar.

Omdat het vaak moeilijk te bewijzen is waar de verstopping zich bevindt is het verstandig om als VvE een collectief servicecontract af te sluiten voor alle verstoppingen. In flatgebouwen ontstaan helaas regelmatig problemen aan de standleidingen. Door het gebruik kunnen de afvoeren verstopt raken en kunnen ze overstromingen veroorzaken in appartementen. Het onderhoud of reparatie van deze leidingen is een kostbare zaak omdat veel VvE's onderhoud te lang uitstellen.

Vooral het rioolsysteem in veel na-oorlogse flatgebouwen heeft veel te verduren en stijgt het risico op dure schades omdat het rioolgebruik van bewoners in de loop van de jaren is veranderd en toeneemt.

Omdat de standleidingen zijn weggewerkt, staan we vaak niet stil bij de mogelijke problemen. Er is dan ook bij veel flatgebouwen sprake van achterstallig onderhoud of andere problemen. Een probleem met de riolering komt bijna altijd onverwacht. Het advies is om naast en servicecontract de standleiding 1x per 3 tot 5 jaar preventief te laten reinigen.

De afvoeren in een complex

Het regenwater wordt meestal opgevangen door dakgoten en regenpijpen. Je hebt het dan over schoon water. Het vuilste water is water dat met fecaliën(poep)/vet of chemische middelen is gemengd. Hierbij heb je het over vuil water. Verder kan water heel warm zijn, zoals water uit de wasmachine of uit de gootsteen. Hier moet het rioleringsstelsel tegen bestand zijn.

Als het water de woning uit is, wordt het naar het openbaar rioleringssysteem afgevoerd. Via de rioolzuiveringsinstallatie komt het water weer terug in de natuurlijke kringloop.

Binnenrioleringssysteem in een flatgebouw: het binnenrioleringssysteem moet in staat zijn het vuilwater in een complex af te voeren. Onder de binnenriolering vallen meerdere afvoerleidingen zoals; aansluitleiding, verzamelleiding, grondleiding en standleiding. Een standleiding loopt verticaal vanaf het laagste punt in de grond van een flatgebouw tot het hoogste punt boven het dak. Leiding zijn over het algemeen van metaal of kunststof.

De liggende leidingen (grondleiding) van het gebouw en de overige aangekoppelde afvoeren van de verdiepingen staan in verbinding met de standleiding. Aangekoppelde rioolafvoeren zijn; toiletafvoer, afvoer van de fontein, wastafel, douche en/of bad, keuken (gootsteen)afvoer, vaatwasmachine afvoer, wasmachine-afvoer, condensafvoer en hemelwaterafvoer.

De standleiding

Een standleiding zorgt voor voldoende beluchting en ontluchting van de binnenriolering. Hij voert vuil water af van alle gebruikers per verdieping. Standleidingen zijn vaak weggewerkt in bijvoorbeeld wanden of muren van het gebouw. In de standleiding zijn twee stromingen, het vallende vuile water met de afvalstoffen en een stroming van lucht. De lucht in de standleiding wordt door het omlaag stromend water voor een deel naar beneden meegenomen. Als gevolg van deze stroming ontstaat er drukverschil in de standleiding. De standleiding neemt de druk in de afvoerbuizen van de riolering in een flatgebouw weg doordat hij is aangesloten op een ontspanningsleiding. Hiermee staat de binnenriolering in een open verbinding met de buitenlucht (via het dak).

Een verstopping van een standleiding bouwt zich vaak langzaam op totdat het vuilwater niet meer wegloopt of zelfs omhoog komt en in de woning kan stromen met alle gevolgen van dien. De verstopping ontstaat doordat de leiding langzaam dichtslibt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door vet, olie, voedselresten, haren, zeepresten, vochtige doekjes, maandverband en urinesteen. Maar ook door bladeren, kiezels en vogelnestjes van het dak. De opening in de standleidingen wordt door het afval kleiner en daardoor ook de afvoercapaciteit. De afvoer van bijvoorbeeld vetachtig materiaal veroorzaakt een vetaanslag in de leidingen en blijft aan de wanden van de buis hangen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.