Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Verstopping.. en nu?

01 februari 2018
Dit artikel gaat over verschillende afvoeren in een complex, de problemen die hierin kunnen ontstaan en tips om deze problemen voor te zijn of te verhelpen.
LEES VERDER

O jee, een verstopping!

 

Belangrijk om te weten: een verstopping van de verticale afvoeren, standleiding en riool, zijn altijd voor rekening van de VvE! en een verstopping in de horizontale afvoeren van bijvoorbeeld de spoelbak naar de standleiding en van het toilet naar de rioolafvoer zijn voor rekening van de appartementseigenaar.

Omdat het vaak moeilijk te bewijzen is waar de verstopping zich bevindt is het verstandig om als VvE een collectief servicecontract af te sluiten voor alle verstoppingen. In flatgebouwen ontstaan helaas regelmatig problemen aan de standleidingen. Door het gebruik kunnen de afvoeren verstopt raken en kunnen ze overstromingen veroorzaken in appartementen. Het onderhoud of reparatie van deze leidingen is een kostbare zaak omdat veel VvE's onderhoud te lang uitstellen.

Vooral het rioolsysteem in veel na-oorlogse flatgebouwen heeft veel te verduren en stijgt het risico op dure schades omdat het rioolgebruik van bewoners in de loop van de jaren is veranderd en toeneemt.

Omdat de standleidingen zijn weggewerkt, staan we vaak niet stil bij de mogelijke problemen. Er is dan ook bij veel flatgebouwen sprake van achterstallig onderhoud of andere problemen. Een probleem met de riolering komt bijna altijd onverwacht. Het advies is om naast en servicecontract de standleiding 1x per 3 tot 5 jaar preventief te laten reinigen.

Weetjes over de afvoeren in een complex.

Het regenwater wordt meestal opgevangen door dakgoten en regenpijpen. Je hebt het dan over schoon water. Het vuilste water is water dat met fecaliën(poep)/vet of chemische middelen is gemengd. Hierbij heb je het over vuil water. Verder kan water heel warm zijn, zoals water uit de wasmachine of uit de gootsteen. Hier moet het rioleringsstelsel tegen bestand zijn.

Als het water de woning uit is, wordt het naar het openbaar rioleringssysteem afgevoerd. Via de rioolzuiveringsinstallatie komt het water weer terug in de natuurlijke kringloop.

Binnenrioleringssysteem in een flatgebouw: het binnenrioleringssysteem moet in staat zijn het vuilwater in een complex af te voeren. Onder de binnenriolering vallen meerdere afvoerleidingen zoals; aansluitleiding, verzamelleiding, grondleiding en standleiding. Een standleiding loopt verticaal vanaf het laagste punt in de grond van een flatgebouw tot het hoogste punt boven het dak. Leiding zijn over het algemeen van metaal of kunststof.

De liggende leidingen (grondleiding) van het gebouw en de overige aangekoppelde afvoeren van de verdiepingen staan in verbinding met de standleiding. Aangekoppelde rioolafvoeren zijn; toiletafvoer, afvoer van de fontein, wastafel, douche en/of bad, keuken (gootsteen)afvoer, vaatwasmachine afvoer, wasmachine-afvoer, condensafvoer en hemelwaterafvoer.

De standleiding. Een standleiding zorgt voor voldoende beluchting en ontluchting van de binnenriolering. Hij voert vuil water af van alle gebruikers per verdieping. Standleidingen zijn vaak weggewerkt in bijvoorbeeld wanden of muren van het gebouw. In de standleiding zijn twee stromingen, het vallende vuile water met de afvalstoffen en een stroming van lucht. De lucht in de standleiding wordt door het omlaag stromend water voor een deel naar beneden meegenomen. Als gevolg van deze stroming ontstaat er drukverschil in de standleiding. De standleiding neemt de druk in de afvoerbuizen van de riolering in een flatgebouw weg doordat hij is aangesloten op een ontspanningsleiding. Hiermee staat de binnenriolering in een open verbinding met de buitenlucht (via het dak).

Een verstopping van een standleiding bouwt zich vaak langzaam op totdat het vuilwater niet meer wegloopt of zelfs omhoog komt en in de woning kan stromen met alle gevolgen van dien. De verstopping ontstaat doordat de leiding langzaam dichtslibt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door vet, olie, voedselresten, haren, zeepresten, vochtige doekjes, maandverband en urinesteen. Maar ook door bladeren, kiezels en vogelnestjes van het dak. De opening in de standleidingen wordt door het afval kleiner en daardoor ook de afvoercapaciteit. De afvoer van bijvoorbeeld vetachtig materiaal veroorzaakt een vetaanslag in de leidingen en blijft aan de wanden van de buis hangen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Wat kun je zelf doen om verstopping te voorkomen:

Toiletafvoer; gebruik niet te veel toiletpapier, spoel altijd door met veel water. Gooi vochtig toiletpapier, luiers, tampons, maandverband, make-up remover doekjes, baby doekjes en schoonmaakdoekjes in een afvalemmer, niet doorspoelen! Spoel geen vet van een frituurpan door en geen resten van eten. Geen kattenbakgrind of overig afval van huisdieren.

Gootsteenafvoer, wastafel/fontein afvoer en spoelbak; gooi geen vet, jus, verfresten en potgrond in de afvoer. Het is beter om vetachtige vloeistoffen eerst te laten stollen en deze dan in de vuilnisbak te doen. Gebruik een zeefje om etensresten op te vangen. Schroef regelmatig de zwanenhals/sifon onder de gootsteen en wastafels los en maak ze schoon. Let op! plaats de rubbers weer goed terug. Spoel 1x per week de afvoer goed door, eventueel met soda en heet water. Soda heeft een ontvettende werking en zal de afvoer langer vrijhouden en verstoppingen voorkomen.

Douche- en badafvoer; haal regelmatig haren uit het doucheputje en spoel ook hier regelmatig een emmer met heet water en soda door de afvoer. Wees voorzichtig met kleine bad- of kinderspeeltjes, die kunnen door het putje gaan en blijven hangen in de afvoer.

De wasmachine-, vaatwasmachine- of wasdroger afvoeren; zeepresten kunnen snel aankoeken met het regelmatig wassen op lage tempraturen, draai daarom ook eens een kookwas tussen 60 – 90 graden met de wasmachine zodat alle zeepresten worden verwijdert. Hou er rekening mee dat vaatwastabletten niet helemaal oplossen bij een kort programma. Draai regelmatig een lang programma met de vaatwasmachine dan spoelen de leidingen goed schoon. Plaats geen vaat met etensresten in de vaatwasser.

Dakgoten en hemelwaterafvoeren; breng een beschermkap of rooster boven de ontspanningsleiding, het ontluchtingskanaal aan zodat vogels geen nest kunnen maken of er kiezels in de standleiding kunnen komen, haal twee keer per jaar bladeren en vuil van het dak en uit de dakgoot. Zorg dat er speciale roostertjes of bladvangers op de hemelwaterafvoeren van de balkons zitten, dan kan het blad er niet in.

Uitgedroogde sifons onder een wastafel veroorzaken stankoverlast omdat er een open verbinding met het riool ontstaat. Dit gebeurd vaak bij sifons die weinig gebruikt worden. Contoleer dit regelmatig en indien nodig even opnieuw vullen met water om stank te voorkomen. Giet slaolie in het doucheputje en/of de wasmachineafvoer als je langere tijd afwezig bent. Dit voorkomt verdamping en voorkomt stankoverlast.

 

dts advies en vastgoedstyling

Toch een verstopping….!

Tips waarmee je zelf een kleine verstoppingen kunt verhelpen.

Let op! schakel bij twijfel altijd de VvE in!

In bijna iedere bouwmarkt is een gootsteenontstopper, ook wel plopper genoemd, te koop, die geschikt is om een eenvoudige verstoppingen van een afvoer op te lossen. Ga voorzichtig te werk met ontstoppingsmiddelen zoals ontstoppingskorrels of chemische middelen. Deze middelen kunnen verstenen als ze achter blijven in de leidingen. Ontstoppen is dan niet meer mogelijk. Bovendien is het slecht voor het milieu. Vloeibare ontstoppers (chemische middelen) kunnen vreten aan het leidingwerk bij verkeerd gebruik. Het zijn vaak bijtende en ongezonde dampende middelen. De buis en de lijmverbindingen kunnen aangetast worden. Om een lichte verstopping zonder chemische middelen te reinigen is cola in de afvoer te gieten en deze een nacht te laten inwerken.

ontstopper dts advies

De beste tip is en blijft het periodiek reinigen van het rioleringsstelsel waardoor wordt voorkomen dat afvalstoffen zich ophopen. Ook het preventief door- en schoonspuiten van dakgoten en hemelwaterafvoeren is verstandig om goed functioneren te garanderen. Op tijd reinigen van het rioolstelsel voorkomt onverwachte verstoppingen. Daarnaast beperkt het de onderhoudskosten.

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

LOG IN OM EEN REACTIE TE PLAATSEN
Erik-Murman 4 jaar geleden

Op de stand pijp is een nieuw hangend toilet aangesloten, nu komt er van tijd tot tijd licht bruin water in het waterslot. de aansluiting op de standpi is haaks vervaardigd. het riool is gecontroleerd op verstopping dat was er niet. wie draagt de kosten van onderzoek en oplossing? De VvE of de bewoner?

DTS Advies
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES