Fietsenstalling appartementencomplex

Veel appartementen en kantoren raken uit de gratie door het ontbreken van individuele ruimtes voor berging en fietsenstalling.

Gepubliceerd: 11 juni 2018

Men verwacht goed afsluitbare ruimtes waarin fietsen en scootmobiels veilig gestald worden, die goed bereikbaar zijn en voorzien van elektriciteit. Daarom zijn er in het Bouwbesluit een aantal zaken aangepast.

Tot 2003 werden eisen gesteld aan de aanwezigheid van een berging bij elke woning en een buitenruimte bij appartementen. Die eisen zijn indertijd vervallen omdat verwacht werd dat de markt op dit terrein voldoende zelfregulerend zou zijn. In de praktijk bleek dat sindsdien het aantal gebouwde woningen en appartementen zonder buitenberging of buitenruimte gestaag is toegenomen, ondanks het feit dat uit diverse woningbehoefteonderzoeken is gebleken dat bewoners deze voorzieningen belangrijk vinden. Een buitenberging is vooral van belang om eenvoudig en veilig fietsen te bergen en daarmee uiteindelijk het fietsgebruik te stimuleren. Bovendien is in veel gevallen het achteraf realiseren van een buitenberging niet altijd mogelijk en een buitenruimte nauwelijks of niet te realiseren. Daarom is besloten om de bergruimte en de buitenruimte bij nieuwbouw van woningen opnieuw voor te schrijven.

Bouwbesluit 

In het Bouwbesluit zit een belangrijke bepaling opgesloten: elk appartement moet worden voorzien van een individuele berging. Voor de berging geldt een vaste minimum oppervlaktemaat per woning, ongeacht de omvang van die woning: een minimaal oppervlak van 5 m2. Deze berging mag alleen bereikbaar zijn via een gemeenschappelijke gang of via het aansluitende terrein. Appartementen kleiner dan 50 m2, mogen wel een gemeenschappelijke berging hebben.

Nadelen

Een gebrek aan berging brengt meer nadelen met zich mee dan alleen een lagere marktwaarde van appartementen. Bergingen worden vaak gebruikt om fietsen droog en veilig te stallen. Wie zijn fiets niet in of vlakbij de eigen woning kan zetten, zal hem minder vaak gebruiken en kiezen voor een minder gezonde wijze van vervoer, zoals de auto. Een goede opbergruimte (voor de fiets) kan daarom een belangrijke rol spelen voor een appartementencomplex.

Fietsenstalling

Een fiets kunt u kwijt in een fietsenstalling of in uw eigen berging. Wanneer u niet beschikt over een berging is het zaak dat u uw fiets buiten veilig en droog kwijt kunt. Er is een groot aanbod in fietsoverkappingen, bijvoorbeeld met lichtstraat of vlakke dakstructuur. Met wandsystemen in diverse houtsoorten, volkern of kunststofplaten, glas of gaas. En dat voor elke locatie en elk budget. De nieuwe generatie fietsenoverkappingen is steeds eenvoudiger te plaatsen en zijn eventueel ook uit te breiden. Daarnaast zijn de fietsoverkappingen zowel open als gesloten te maken. Er zijn dus vele mogelijkheden, ook voor appartementencomplexen die niet beschikken over een bergruimte.

Fietstrommel

Veel bewoners van appartementencomplexen hebben geen berging voor de fiets, of een gemeenschappelijke berging waarin niet altijd plek is voor nog een fiets. Het op straat stallen van uw fiets brengt risico's van diefstal en vandalisme met zich mee. De fietstrommel biedt een stallingsruimte voor een aantal fietsen (of scootmobielen) vlak voor de deur. Deze stalling kan door zijn formaat vrijwel overal geplaatst worden en zorgt ervoor dat u uw fiets eenvoudig en veilig kunt stallen.

Berging

Naast fietsoverkapping is er onder bewoners een grote vraag naar appartementencomplexen met grote binnen- en buitenboxen. De verandering in levensstijl van de consument vraagt om een individuele en beveiligde bergruimte. Naast de gebruikelijke spullen blijkt dat de consument zijn of haar duurdere gebruiksartikelen, zoals elektrische fietsen, scootmobiels, scooters en sportfietsen, in een veilige berging stalt. Persoonlijke eigendommen staan hierin gestald buiten het zicht en bereik van onbevoegden. Voordeel is bovendien dat u het oneigenlijk gebruik van openbare ruimtes zoals gangen en hallen en van bewoonbare vierkante meters die niet voor het plaatsen van fietsen bedoeld zijn, voorkomt.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.