De daken op!

Normaal gesproken gaat het dak van een appartementencomplex een fink aantal jaren mee. Goed onderhoud is echter wel noodzakelijk. Een jaarlijkse dakinspectie zorgt ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Gepubliceerd: 18 december 2013

Om de levensduur van een dak intact te houden en zelfs te verlengen, is het zinvol om regelmatig onderhoud te plegen. Een gedegen controle van het dak van het complex verlengt de levensduur van uw dakbedekking. Wat begint als een klein gebrek kan uiteindelijk leiden tot een lekkage en dus een grote schade. Er bestaan diverse bedrijven die het totale dakonderhoud aanbieden voor Verenigingen van Eigenaren. In dat geval wordt het gehele onderhoud van het dak overgenomen. Zo hebt u als VvE hier geen omkijken meer naar. U hebt dan bovendien als voordeel dat de economische levensduur van het dak verlengd wordt. U weet wat de kosten zijn, u hebt garantie op waterdichtheid en u weet dat het dak te allen tijde in optimale conditie is.

Waterdichtheid

Daken zijn pas echt waterdicht, als ze perfect zijn uitgevoerd. Door het juiste dakdichtingssysteem en betrouwbare vakmensen. Ernstige waterschade brengt vaak hoge kosten met zich mee. Normaliter wordt de waterdichtheid van een dakbedekkingssysteem voor maximaal 10 jaar gegarandeerd. Indien u een schriftelijke garantie heeft, kunt u in voorkomende gevallen het dakbedekkingsbedrijf (of bij nieuwbouw de aannemer) inschakelen. Indien deze niet meer aanspreekbaar is, bijvoorbeeld vanwege faillisse-
ment, dan is een eventuele schriftelijke bedrijfsgarantie komen te vervallen.

Voorkom problemen

Goed preventief onderhoud zou bij een appartementencomplex in een boomrijke omgeving minstens twee keer per jaar moeten worden uitgevoerd, bij voorkeur net voor de winter en net voor de zomer. Als het appartementencomplex op een locatie met weinig bomen is gesitueerd, voldoet één keer per jaar, het liefst voor de winter. Op deze manier kan de verwachte levensduur van een dakbedekkingssysteem ook daadwerkelijk worden bereikt.

Soorten onderhoud

Onderhoud aan daken kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Het kan bestaan uit het schoonmaken, repareren of het slopen en vervangen van het dak. Welke vorm u kiest is afhankelijk van de opbouw en de staat van het betreffende dak en de eisen die de gebruiker stelt. Afhankelijk van het gewenste effect op de levensduur van het dakbedekkingssysteem kunnen de onderhoudshandelingen worden gesplitst in onderhoudshandelingen en dakrenovatie. Wij zullen hier verder ingaan op onderhoudshandelingen. Deze werkzaamheden zijn aan te merken als het noodzakelijke onderhoud om een normale levensduur te kunnen bereiken. Het achterwege laten van onderhoudshandelingen zal de levensduur van het dak aanzienlijk verminderen.

Werkzaamheden

Bij een dakinspectie wordt het dak niet alleen visueel geïnspecteerd, er worden ook direct verschillende werkzaamheden uitgevoerd met het oog op onderhoud. Bij daken die sterk vervuilen, kan de praktijk bijvoorbeeld uitwijzen dat meerdere malen per jaar de afvoeren of goten en gootzones moeten worden gereinigd. Elke dakinspectie wordt voorzien van een inspectierapport, waar alle bevindingen en werkzaamheden in worden beschreven. Voor het veilig werken en inspecteren van daken zijn het Arbobesluit en de Arbobeleidsregel 3.16 (voorkomen van valgevaar) van toepassing. Door de dakbedekkingswerkzaamheden uit te laten voeren door een gecertifceerd dakbedekkingsbedrijf heeft men de zekerheid dat het betreffende bedrijf werkt in een kwaliteitsomgeving. Naast deze bedrijven zijn er andere vormen van zekerheidsstelling van het vakmanschap zoals veilig werken, ervaring en branche-erkenning.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.