Valbeveiliging verplicht of niet
Volgens de Arbowet: Arbeidsomstandighedenbesluit 3.16, is het verplicht bij alle werkzaamheden waarbij valgevaar bestaat over een afstand van meer dan 2,5 meter, voorzieningen te nemen teneinde een val te voorkomen. Maar wie is er nou verantwoordelijk voor het aanbrengen van deze voorzieningen en voor de V.v.E. wellicht interessanter: Wie is kan er aansprakelijk worden gesteld mocht een ongeval plaatsvinden?
Bij de uitvoer van werkzaamheden zijn er in de meeste gevallen drie partijen betrokken:
• De gebouweigenaar (in de rol van opdrachtgever)
• De werkgever (in de rol van opdrachtnemer)
• De werknemer
Kort gezegd is de werkgever vanuit de arbeidsomstandighedenwet de hoofdverantwoordelijke voor zijn uitvoerend personeel. In eerste instantie speelt de gebouweigenaar hierin geen rol, tenzij de gebouweigenaar zelf (onderhouds)personeel in dienst heeft. Hij is in dat geval naast opdrachtgever dan tevens werkgever en dient zorg te dragen voor veilige arbeidsomstandigheden voor zijn personeel, bijvoorbeeld door het aanbrengen van (tijdelijke) dakrandbeveiliging, het plaatsen van een valbeveiligingssysteem of het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmiddelen de zogeheten PBM`s.
Indien de gebouweigenaar voor het uitvoeren van de werkzaamheden gebruik maakt van een derde partij, is het echter niet zeker hij 100% gevrijwaard is van een claim naar aanleiding van een ongeval. Voor een gebouweigenaar zijn namelijk ook wetten van toepassing.
Risico Inventarisatie & Evaluatie
Hoe met minimale kosten en inspanning, maximaal kan worden voldaan aan de eisen die aan de V.v.E. als gebouweigenaar worden gesteld, is iets wat DTNL voor u kan onderzoeken. Door het uitvoeren van een Risico Inventarisatie op het complex, brengen we de gevaren die werken op hoogte met zich meebrengen in kaart. Vervolgens worden de gegevens geëvalueerd en stellen we een rapportage op waarin duidelijk staat omschreven welke maatregelen dienen te worden genomen om werkveiligheid te garanderen.
Omdat DTNL niet gelieerd is aan fabrikanten en geen commercieel belang heeft bij de daadwerkelijke uitvoer, en daarmee de hoeveelheid veiligheidsvoorzieningen die worden afgenomen, zijn onze adviezen gegarandeerd objectief en onafhankelijk.
Kostenindicatie
Kostenindicatie
Een complete Risico Inventarisatie & Evaluatie kan al worden uitgevoerd vanaf 375,- euro* inclusief BTW.
Hiervoor krijgt u:
- Onderzoek op locatie omtrent de veiligheid m.b.t. werken op hoogte;
- Rapportage met waarnemingen en geadviseerde maatregelen;
- RIE plattegrond met positionering van de geadviseerde maatregelen;
- Fotorapportage van het uitgevoerde onderzoek;
- Kostenbegrotingen voor implementatie van de adviezen.
*Onder voorbehoud van vrije toegang en bereikbaarheid van het dak. Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met DTNL dakadvies.
Informatieblad
DTNL heeft een informatieblad bepubliceerd, waarin het onderwerp Risico Inventarisatie staat omschreven. Door op onderstaande link te klikken is deze in pdf te downloaden van de website van DTNL dakadvies.
Download hier het informatieblad "Risico Inventarisatie & Evaluatie"
Meer informatie of offerte aanvragen
Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan om de veiligheid op uw complex onafhankelijk en objectief te laten inventariseren door een deskundige van DTNL. Mail naar info@dtnl.nl of bel met 030 879 12 57
U kunt ook contact opnemen via het contactformulier op de website: www.dtnl.nl
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen