De Slimste Woning van Nederland

Op 8 april 2009 is De Slimste Woning van Nederland officieel geopend; de demonstratie- en testwoning van Stichting Smart Homes. De woning is voorzien van veel intelligente en vooral hedendaagse technologie.

Gepubliceerd: 10 april 2009

De Slimste Woning van Nederland is slim dankzij de aangebrachte woningautomatisering (domotica), het duurzame materiaalgebruik, een optimaal leefklimaat en de energiebesparende maatregelen. Qua gebruiksgemak is rekening gehouden met de richtlijnen van WoonKeur. Zo kent een woning met WoonKeur een hoog niveau aan gebruikskwaliteit, inbraak- en sociale veiligheid, valveiligheid, toegankelijkheid en flexibiliteit.

Waarom De Slimste Woning van Nederland?

De woning is bedoeld om de bezoekers - in een zo natuurlijk en realistisch mogelijke woonomgeving - te laten beleven wat 'slim wonen' kan betekenen voor de kwaliteit van wonen, werken, leren en ontspannen. Door middel van educatie, demonstratie en voorlichting wordt onder meer getoond welke mogelijkheden er zijn om duurzaam te bouwen en wonen. Of hoe er voor gezorgd kan worden dat iemand met een zorgbehoefte, zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. En welke breedbanddiensten echt leuk zijn voor jong en oud. Een bezoek aan de woning is dus een 'must' voor zowel consumenten als professionals uit de bouw, de zorg, woningcorporaties en overheden!

Geen verre toekomstmuziek

Alles wat de deelnemende bedrijven hebben toegeleverd is nu te koop en leverbaar. De Slimste Woning van Nederland is dus geen huis van de toekomst, maar een huis van nu, waarin flexibele, intelligente, duurzame en toegankelijke oplossingen op een innovatieve manier onder een dak zijn gebracht. Begin 2009 is de woning volledige geupdatet. Ook zullen in de komende jaren nieuwe technieken en prototypes in de woning uitgetest worden. Zo werkt Smart Homes momenteel mee aan een project waarbij bekeken wordt hoe een robot (met hoge aaibaarheidsfactor) eraan kan bijdragen dat lichtdementerende ouderen langer zelfstandig en op aangename wijze in hun eigen leefomgeving kunnen blijven wonen

Het concept 'De Slimste Woning van Nederland' is gebaseerd op vier elkaar versterkende hoofdpijlers.

Te weten:
- Woningautomatisering (Domotica);
- Duurzaam Bouwen;
- IFD-bouwen (Industrieel Flexibel Demontabel bouwen);
- WoonKeur.

1e Pijler: Woningautomatisering ofwel domotica

Stichting Smart Homes verstaat onder domotica: de integratie van technologie en diensten binnen de woning, met het doel betere kwaliteit van wonen en leven.
In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven, die onderdelen of randapparatuur van een domoticasysteem verkochten, hun randapparatuur heel slim verbeterd en uitgebreid om hiermee in te kunnen spelen op de toenemende belangstelling voor domotica. Ook de grote aandacht die de vergrijzing en de sterk stijgende kosten in de zorg de laatste tijd krijgen, hebben steeds meer bedrijven ertoe gebracht om het ?wondermiddel? domotica aan te grijpen en ook met producten te komen. En ook al lijkt het tegenstrijdig, met een goed domoticasysteem is het mogelijk energie te besparen.
Smart Homes ziet domotica heel anders en breder dan veredelde stand-alone systemen.
In de woning zou het ook zo moeten gaan: de muren en technische ruimte (meterkast) zouden als vanzelfsprekend van bedrading, gateways en intelligentie moeten worden voorzien, zonder dat de consument daar om vraagt. Of zich er echt bewust van is.
Domotica werd ontwikkeld voor huizen, waarin senioren wonen, die kwetsbaar zijn en langer zelfstandig willen wonen. Die huizen zouden ondersteunend moeten zijn, en zo slim dat onveilige situaties automatisch opgemerkt worden en er automatisch acties volgen. Probleem is dat tot nu toe zich noch de woningcorporatie, de projectontwikkelaar, aannemer, installateur of architect zich geroepen voelden om een nieuwbouwwoning zo af te leveren. Daarom moeten we het nog vaak doen met voorzieningen in de woning, die al meer dan 40 jaar niet zijn veranderd.

2e Pijler: Duurzaam Bouwen

Waarom zouden we eigenlijk duurzaam bouwen? Waar het bij duurzaam bouwen om draait is dat wij zodanig bouwen dat anderen daar in de toekomst geen hinder van ondervinden. Belangrijk aandachtpunt bij duurzaam bouwen is het klimaat. De uitstoot van CO2 is wereldwijd een sterk toenemend probleem. Deze CO2 uitstoot wordt voor ongeveer een derde veroorzaakt in het verwarmen van woningen. Daarnaast wil het kabinet van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Bij zowel de bouw van woningen als bij verbouwingen, speelt duurzaamheid dus een steeds grotere rol. De Slimste Woning van Nederland wil daarom burgers, instellingen en bedrijven kennis laten maken met moderne en slimme vormen van duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen vraagt om een nieuwe manier van denken, die nieuwe inzichten en daarmee soms ook heel verfrissende perspectieven biedt die we hiervoor niet kenden. Daarvoor is het wel nodig durf te hebben om te investeren in tijd, in geld, in mensen, in technieken of nieuwe processen. Vandaar dat de woning zo veel mogelijk mensen wil inspireren en kennis wil laten maken met facetten als zuinig watergebruik, duurzame energiebronnen (zonnepanelen, zonneboilercombi, etcetera), en energiebesparende maatregelen zoals lage temperatuursverwarming, tapwatersystemen, lichtregelsystemen en een duurzaam koelsysteem. En omdat de woning flexibel en demontabel gebouwd is, is betere recyclage en scheiding bij afbraak mogelijk.

3e pijler: IFD Bouwen (Industrieel Flexibel Demontabel bouwen)

Mensen in allerlei omstandigheden moeten een woning zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken. Bij De Slimste Woning van Nederland kan dat, omdat deze is opgebouwd uit units, ofwel bouwsystemen die industrieel vervaardigd worden. Hierdoor is snelle en flexibele huisvesting mogelijk. Uitbreiden of inkrimpen is geen probleem. En omdat de systemen demontabel zijn, is verplaatsing naar een andere locatie mogelijk.
Demontabel Indien nieuwe bekabeling wenselijk is worden plafonds en wanden vaak gesloopt of doorboord. Met alle bijkomstige overlast. Bij IFD is dit niet het geval. Zo zijn muren in delen eenvoudig weg te klikken. De werkzaamheden zijn snel, simpel en schoon uit te voeren.
Flexibiliteit komt in de woning ook tot uiting in het feit dat veel apparatuur geschakeld kan worden in de meterkast. Alles kan naar behoefte in- en uitgeschakeld worden of opnieuw geprogrammeerd. Bijzonder flexibel zijn de aanraakschermen in de diverse vertrekken en het draadloze touchscreen in de woonkamer. Die kunnen geheel naar de wens en mogelijkheden van de bewoner worden ingesteld en geprogrammeerd: met of zonder geluid, grotere karakters en andere kleuren.

4e pijler: WoonKeur

De woning is gebouwd volgens de eisen van WoonKeur. Dit houdt onder meer in dat er bij de bouw rekening is gehouden met toegankelijkheid en bewoonbaarheid voor iedereen, ongeacht zijn of haar lichamelijke mogelijkheden en gezondheidstoestand.
WoonKeur is het keurmerk voor nieuwbouwwoningen die voldoen aan een bepaalde kwaliteit: een hoog niveau van gebruikskwaliteit, inbraakbeveiliging, sociale veiligheid, valveiligheid, toegankelijkheid en flexibiliteit. Een WoonKeur-woning heeft geen ontwerpfouten die de consument nu of in de toekomst ongemakken opleveren. De woning kan gemakkelijk worden aangepast wanneer de bewoners een andere indeling of een ander gebruik wensen of wanneer zij moeilijker ter been worden. Deze aanpasbaarheid biedt ook latere bewoners een flexibeler en beter bruikbare woning.
WoonKeur is samengesteld uit de basiseisen van het Seniorenlabel, het Politiekeurmerk Veilig Wonen, de VAC-kwaliteitswijzer en het Handboek voor Toegankelijkheid. WoonKeur bestaat uit een verplicht basispakket met eisen voor de directe woonomgeving, het woongebouw en de woning zelf. WoonKeur is bedoeld om voor bewoners, corporaties en gemeenten bij nieuwbouw op aantrekkelijke wijze integratie en afstemming van wensenlijsten te bereiken.

Bezoeken?

Dankzij financiële bijdragen van de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven en Veldhoven, de SRE en participerende bedrijven staat De Slimste Woning van Nederland nu in de tuin van het Evoluon te Eindhoven, in het hart van Brainport. Iedereen is welkom. Ook worden in en rondom De Slimste Woning de komende drie jaar congressen, workshops en projecten georganiseerd. De Slimste Woning is alleen op afspraak te bezoeken. Meer informatie: www.deslimstewoning.nl



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.