Energie besparen met gemak

Eind februari is in het Museon in Den Haag het programma 'Energiebesparen met gemak' van start gegaan. Hiermee wil de stichting Meer Met Minder energiebesparing in bestaande woningen en gebouwen gemakkelijker en aantrekkelijker maken.

Gepubliceerd: 15 december 2013

Een nieuwe aanpak, waarmee woningcorporaties, installateurs en bouwbedrijven in samenwerking met de overheid een energiebesparing willen realiseren van 30% in 2020 in de gebouwde omgeving. Meer Met Minder levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de kabinetsdoelstelling om fors energie te besparen. In 2008 hebben de brancheorganisaties Aedes (woningcorporaties), EnergieNed en VME (energieleveranciers), UNETO-VNI (installateurs) en Bouwend Nederland (bouwbedrijven) met de overheid het convenant Meer Met Minder gesloten. En dat met zoveel mogelijk gemak voor de eigenaren. De overheid heeft toegezegd deze aanpak te ondersteunen, naast beleid met subsidies en publiekscampagnes.

Landelijke opschaling

Al in 2008 is op bescheiden schaal begonnen met Meer Met Minder. Vorig jaar is 30% energiebesparing gerealiseerd in 10.000 corporatiewoningen. Vanaf nu wordt doorgeschakeld met de landelijke opschaling. Het doel is om vanaf 2011 jaarlijks 200.000 tot 300.000 woningen en gebouwen energiezuiniger te maken.

Garantieregeling

Tijdens de 'housewarming' van Meer Met Minder in het Museon kondigde minister Van der Laan (WWI) aan het lenen voor energiebesparing aantrekkelijker te maken. 'Het kabinet komt alle eerdere beloften na in het kader van Meer Met Minder,' aldus Van der Laan. De honderden aanwezigen in het Museon hoorden de minister zeggen dat consumenten tegen een zeer lage premie een financiering kunnen krijgen voor een energiezuinige verbouwing. Binnenkort komt het kabinet met plannen om de economie een handje te helpen. Hoe dat er exact uit gaat zien, laat Van der Laan nog in het midden. Bekend is al wel dat de overheid garant wil staan voor leningen, die banken kunnen verstrekken.
Uitgangspunt is dat de consument lastenneutraal aan energiebesparing moet kunnen werken. Dit betekent dat de maandelijkse betaling aan rente en eventuele aflossing zoveel mogelijk moet worden gecompenseerd door een lagere energierekening. Wat dat betreft zei Van der Laan veel van EnergieNed en VME te verwachten. 'We hebben tenslotte dezelfde doelgroep'. Van der Laan: 'Laten we met elkaar inzetten op innovatie en duurzaamheid.' Verder zei de bewindsman er van uit te gaan dat de doelstelling van 30% energiebesparing in 500.000 woningen in 2011 wordt gehaald.

Meer informatie: www.meermetminder.nl

10.000 euro uitgereikt voor beste energiebesparende tip

Chris Bruijnes overhandigde 10.000 euro aan het echtpaar Bouwman uit Sliedrecht, om hun huis energiezuiniger te maken. De heer Bouwman won de prijsvraag op energielastenverlager.nl voor de beste energiebesparende tip. Daarmee is Bouwman de eerste huiseigenaar die gaat 'Meer Met Minderen': minstens 30 procent energie besparen door in huis besparende maatregelen te nemen. Mevrouw Bouwman zei desgevraagd niet op te zien tegen de verbouwing, omdat het huis er uiteindelijk beter van zou worden. Bouwmans winnende tip is: 'Zet de watertemperatuur van de HR-ketel op maximaal zeventig graden. De HR-ketel condenseert dan beter dan bij een hogere temperatuur en stookt zuiniger. Door goede woningisolatie is doorstoken tot negentig graden meestal niet nodig.'

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.