Energielabel kan nog simpeler... en veel goedkoper

Meer Met Minder pleit voor invoering Energielabel-light

Gepubliceerd: 13 juni 2012

Minister Spies heeft de nieuwe methode voor het berekenen van het Energielabel voor woningen afgeblazen. De oude methode 'EPA Vereenvoudigd' blijft dus van kracht. Meer Met Minder komt met een nog eenvoudigere variant: het Energielabel-light dat in meer dan 90 procent van de gevallen betrouwbaar is. De light-variant van het Energielabel is bovendien vele malen goedkoper.

Meer Met Minder ontwikkelde samen met Raak Software Applicaties b.v. een nieuwe methode waarmee het Energielabel kan wordt vastgesteld. De methode bestaat uit het samenvoegen van de circa 200 gegevens die een Energie Prestatie-adviseur (EPA) nu nog moet invoeren tot twaalf woningkenmerken die eenvoudig vast te stellen zijn. Door gebruik te maken van deze kenmerken en de bouwnormen toe te passen van het bouwjaar en de jaren waarin maatregelen zijn genomen in de bestaande EPA-software, is het resultaat in 90 procent van de gevallen binnen één labelstap betrouwbaar. De methode wordt al toegepast op www.woningdossier.nl en heet daar nog het 'indicatief' Energielabel.

Energielabel is een middel en geen doel op zich

'We moeten het Energielabel blijven zien als een middel en niet als doel', zo stelt Chris Bruijnes, directeur van de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder. Het Energielabel-light kan door de huiseigenaar zelf worden gemaakt of worden vastgesteld door makelaars, taxateurs, gemeenten etcetera. Meer Met Minder pleit ervoor iedere woning in Nederland te voorzien van een Energielabel. 'We kunnen vier miljoen particuliere woningen op deze manier in één jaar labellen, zodat iedereen weet hoe zijn woning ervoor staat. Ik verwacht veel effect van deze bewustwording. Bovendien is de prijs zo'n twintig keer lager dan het huidige label', aldus Bruijnes. Meer Met Minder ziet mogelijkheden om de light-variant te certificeren en dit te laten bestaan naast de door minister Spies gekozen variant van opname van het Energielabel. In sommige gevallen blijft een opname van de woning namelijk noodzakelijk. 

Over Meer Met Minder

Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande woningen en andere gebouwen. Het is een in 2009 gestart gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, woningcorporaties (Aedes), bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en energiebedrijven (Energie-Nederland). Doel van de aanpak is om bestaande woningen en gebouwen gemiddeld 20 tot 30% energiezuiniger te maken. Tot en met 2010 zijn er dankzij Meer Met Minder 314.000 extra woningen energiezuinig gemaakt.

Meer informatie: www.meermetminder.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.