Leidingisolatie levert binnen jaar winst op

Snel geld besparen in het nieuwe jaar? Het aanbrengen van isolatiemateriaal om verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimten is de investering in energiebesparing met de kortste terugverdientijd.

Gepubliceerd: 16 januari 2011

Al na enkele maanden levert het geld op en draagt het bij aan verlaging van het gasverbruik en de CO2 uitstoot. Een gemiddelde woningeigenaar die PE isolatiebuizen aanbrengt van Thermaflex bespaart al snel 125 euro per jaar.

Veel mensen realiseren zich niet dat ongeïsoleerde warmteleidingen in koude plekken in hun woning, zoals kruipruimten, zolders of garages, onnodig veel warmte verliezen. Gemiddeld levert het isoleren van één meter buis, afhankelijk van de dikte van het polyethyleen schuim van de isolatiebuis, een besparing op van drie tot vier kuub gas per jaar.


Een rekenvoorbeeld van een gemiddelde woning: 30 meter isoleren van cv-leidingen met een diameter van 22 mm in onverwarmde ruimten, een stookseizoen van 220 dagen met 10 stookuren per dag en een gasprijs van ruim 60 eurocent per kuub:

Dikte isolatiemantel 9 mm
Minder warmteverlies 53%
Gasbesparing per jaar 190 m3
Geldbesparing per jaar 122 euro

Dikte isolatiemantel 13 mm
Minder warmteverlies 68%
Gasbesparing per jaar 212 m3
Geldbesparing per jaar 136 euro

Dikte isolatiemantel 25 mm
Minder warmteverlies 77%
Gasbesparing per jaar 221 m3
Geldbesparing per jaar 142 euro

Een toenemende dikte van het isolatiemateriaal leidt niet tot een evenredig grotere energiebesparing. In veel gevallen levert een polyethyleen isolatiemantel met een dikte van 13 mm naar verhouding het snelste rendement en laat zich bovendien gemakkelijk verwerken.

Een investering in dubbelglas of een hoogrendement cv-ketel draagt ook bij aan een lagere gasrekening, maar de terugverdientijd bedraagt door de hoge kosten tot wel 10 jaar. Leidingisolatie vergt slechts enkele tientallen euro's, is eenvoudig aan te brengen en is in enkele maanden terugverdiend. Vanaf dat omslagmoment levert leidingisolatie elke stookmaand pure winst op.

Thermaflex

Sinds 1976 ontwikkelt, produceert en levert Thermaflex innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen voor thermische isolatie en kunststof leidingsystemen. Hierbij staat het minimaliseren van energieverliezen voorop. Met haar oplossingen stimuleert Thermaflex het gebruik van duurzame energiebronnen. Thermaflex is actief in 40 landen.

Meer informatie: www.thermaflex.nl.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.