Nieuw type duurzame verwarming alternatief voor fossiele aardgas

Sinds eind septemer 2009 is Nederland een nieuw en veelbelovend type duurzame verwarming rijker. In Veenendaal werd op 26 september jl. namelijk het Oranjetoren-project opgeleverd waar 74 woningen worden verwarmd door zogenaamde houtpelletverbranding.

Gepubliceerd: 28 oktober 2013

Ondermeer door toepassing van de houtpelletinstallatie gaat het gebouw zeer efficiënt om met energie. Daardoor hebben de woningen een opvallend lage EPC* (van 0,38 waar 0,8 sinds 2006 verplicht is).
Houtpellets ontstaan door zaagsel of bijvoorbeeld houtsnippers onder hoge druk samen te persen tot kleine staafjes. Houtpelletverwarming heeft een aantal belangrijke voordelen. Voorop staat dat het een duurzame brandstof is, waardoor het gebruik van fossiele brandstof zoals aardgas of kolen omlaag kan. Daarnaast is het een CO2 neutrale brandstof. Ook is de energie die nodig is om houtpellets te maken, aanzienlijk lager dan de energie die het kost om olie of gas klaar te maken voor gebruik. Tot slot maakt houtpelletverwarming het mogelijk om een lokale onafhankelijke energievoorziening op te zetten, omdat houtpellets ook heel goed gemaakt kunnen worden uit lokaal snoei- en houtafval.

Onafhankelijk

In Veenendaal speelt Patrimonium woonstichting een voortrekkersrol. ‘We hebben hier een grote timmerfabriek die jaarlijks 900 ton afval produceert waarvan eenvoudig houtpellets gemaakt kunnen worden. Tot nog toe moest deze onderneming betalen om van het zaagsel af te komen. Nu kan het afval benut worden om zo’n 400 tot 500 woningen van warmte te voorzien. Naast de milieuvoordelen, ontstaat zo ook een gesloten zelfvoorzienend systeem dat niet afhankelijk is van grote gasleveranciers,’ aldus directeur Piet de Vrije. ‘Gas raakt ooit op, wij vinden het onze taak om vooruit te denken en te zoeken naar geschikte alternatieven voor de woningen van onze huurders. Houtpelletverwarming is wat ons betreft zo’n alternatief.’

Grondstof genoeg

‘Houtpelletverwarming is met name geschikt voor verwarming van grotere gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, appartementencomplexen, zorginstellingen, kassen, fabrieken, bedrijfspanden en zelfs kleine bedrijfsterreinen’, vertelt Gerard Werdmueller van Partner in Zaken, leverancier van de installatie. Werdmueller is al sinds 1995 actief in het ontwikkelen van toepassingen voor houtpelletverbranding in Nederland. Hij is de drijvende kracht achter meerdere grootschalige houtpelletprojecten die nu op stapel staan. ‘Het probleem is dat Nederland een gasland is, we zijn gasverslaafd. In de regelgeving is totaal geen rekening gehouden met deze nieuwe vorm van verwarmen. Dat levert een lange lijst met kwesties op die je moet oplossen voordat deze projecten van start kunnen. Denk aan eisen rond opslag, transport, ventilatie, brandveiligheid, duurzaamheid en milieu.’

Bewijs geleverd

Met de ingebruikname van Oranjetoren is het bewijs geleverd dat houtpelletverwarming toekomst heeft. ‘We hebben heel wat kwesties moeten oplossen’, bevestigt Patrimoniumdirecteur De Vrije, ‘maar op grond van onze ervaring kunnen we stellen dat implementatie van houtpelletverwarming op grotere schaal zeer goed mogelijk is.’

Meer informatie over houtpelletverbranding is te vinden op www.partners.nl. Op www.patrimonium-veenendaal.nl stelt Patrimonium alle relevante technische en juridische informatie ter beschikking aan derden die interesse hebben in dit project.

*) EPC – De Energie Prestatie Coëfficiënt is een index die aangeeft hoe efficiënt een nieuw gebouw omgaat met energie. De EPC wordt bepaald door berekeningen vastgelegd in NEN normen 2916 (utiliteitsbouw) en NEN 5128 (woningbouw). In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0.8.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.