Gerelateerde suggesties:

Ventilatieprestatiekeuring geeft zekerheid aan bewoners

24 augustus 2009
De fabrikanten van (woonhuis)ventilatiesystemen introduceren de ventilatieprestatiekeuring.
LEES VERDER

Deze keuring geeft de bewoner zekerheid of zijn ventilatieinstallatie op een goede manier is ontworpen en geïnstalleerd en of de beloofde prestaties in de praktijk gehaald worden. De bewoner heeft immers recht op een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Volgens de VLA, de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten is het de hoogste tijd dat bewoners een instrument in handen krijgen waarmee zij een comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen afdwingen. In de praktijk worden er regelmatig fouten gemaakt in het ontwerp en de installatie van een ventilatiesysteem. Bovendien worden bewoners onvoldoende voorgelicht over een juist gebruik en onderhoud. 

Tijdens de ventilatieprestatiekeuring wordt gecontroleerd of het ontwerp voldoet aan de voorschriften, of er conform het ontwerp is geïnstalleerd en of de beoogde prestaties daadwerkelijk gehaald worden. Daarnaast wordt gecontroleerd of het systeem goed is te onderhouden en of de bewoners juist zijn geïnstrueerd. De ventilatieprestatiekeuring is in te zetten voor alle beschikbare ventilatiesystemen. Mocht er iets niet kloppen dan heeft de bewoner een objectief bewijs in handen waarmee hij zijn recht kan halen. De ventilatieprestatiekeuring kan worden uitgevoerd voor oplevering maar ook, indien gewenst, in bestaande bouw.

Bewoners maar ook woningbouwcorporaties of Verenigingen van Eigenaren kunnen voor de ventilatieprestatiekeuring terecht bij daarvoor gecertificeerde bedrijven.

Het initiatief voor de ventilatieprestatiekeuring wordt ondersteund door het ministerie van VROM en alle partijen in de bouw.

Publicatiedatum: 24 augustus 2009.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!