Ventilatieprestatiekeuring geeft zekerheid aan bewoners

De fabrikanten van (woonhuis)ventilatiesystemen introduceren de ventilatieprestatiekeuring.

Gepubliceerd: 24 augustus 2009

Deze keuring geeft de bewoner zekerheid of zijn ventilatieinstallatie op een goede manier is ontworpen en geïnstalleerd en of de beloofde prestaties in de praktijk gehaald worden. De bewoner heeft immers recht op een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Volgens de VLA, de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten is het de hoogste tijd dat bewoners een instrument in handen krijgen waarmee zij een comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen afdwingen. In de praktijk worden er regelmatig fouten gemaakt in het ontwerp en de installatie van een ventilatiesysteem. Bovendien worden bewoners onvoldoende voorgelicht over een juist gebruik en onderhoud. 

Tijdens de ventilatieprestatiekeuring wordt gecontroleerd of het ontwerp voldoet aan de voorschriften, of er conform het ontwerp is geïnstalleerd en of de beoogde prestaties daadwerkelijk gehaald worden. Daarnaast wordt gecontroleerd of het systeem goed is te onderhouden en of de bewoners juist zijn geïnstrueerd. De ventilatieprestatiekeuring is in te zetten voor alle beschikbare ventilatiesystemen. Mocht er iets niet kloppen dan heeft de bewoner een objectief bewijs in handen waarmee hij zijn recht kan halen. De ventilatieprestatiekeuring kan worden uitgevoerd voor oplevering maar ook, indien gewenst, in bestaande bouw.

Bewoners maar ook woningbouwcorporaties of Verenigingen van Eigenaren kunnen voor de ventilatieprestatiekeuring terecht bij daarvoor gecertificeerde bedrijven.

Het initiatief voor de ventilatieprestatiekeuring wordt ondersteund door het ministerie van VROM en alle partijen in de bouw.

Publicatiedatum: 24 augustus 2009.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.