Appartement kopen met aankoopmakelaar. Waarom? Daarom!

Bij de aankoop van een appartement komt vaak net even wat meer kijken dan bij een ander huis.

Gepubliceerd: 16 maart 2020

Zo krijgt u te maken met zaken als gedeeld eigendom en met allerlei juridische aspecten. Zaken waar de meeste mensen geen weet van hebben, maar waar een aankoopmakelaar juist helemaal in thuis is. Met name in grotere steden is dit erg verstandig. Overweegt u dus bijvoorbeeld een appartement te kopen in Groningen, schakel dan zeker een aankoopmakelaar in.

Waar alle pluspunten in het verkooppraatje worden bejubeld, blijven de minpunten vaak ernstig onderbelicht. Met behulp van een aankoopmakelaar komt de onderste steen boven en worden alle aspecten van uw droomappartement in het juiste daglicht geplaatst. Wij onderzochten waar een aankoopmakelaar nou zoal op let. Hieronder zijn checklist. Met dank aan NAMACO.

- Is de VvE actief?

De VvE is wettelijk verplicht om een aantal zaken in een VvE actief te regelen. Zo moet er onder andere geld gereserveerd worden voor groot onderhoud en dient de VvE ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.

- Prettige woonomgeving?

Hoe gaan de bewoners met elkaar om? Is de sfeer prettig? Wat speelt er zoal onderling? Van al dat soort dingen heeft een aankoopmakelaar een redelijk beeld, dankzij recente vergaderingsverslagen die hij bestudeert.

- Financiën VvE

Als eigenaar betaalt u maandelijks een vaste bijdrage aan de VvE. De aankoopmakelaar checkt hoe de VvE er financieel voorstaat. Is er voldoende reserve voor het onderhoud? Wat is de maandelijkse bijdrage? De aankoopmakelaar vraagt alle benodigde financiële stukken op en kan zo controleren of de VvE financieel gezond is.
Sinds 2005 is elke VvE verplicht een reservefonds aan te leggen en in stand te houden om zo te sparen voor groot onderhoud. Voor u als koper is het van groot belang om voor de koop te weten hoe het ervoor staat met dit fonds.

- Splitsingsreglement, Splitsingsakte, Splitsingstekening

Het Splitsingsreglement en de Splitsingsakte bevatten veel belangrijke informatie omtrent het gebouw, de omschrijving van de afzonderlijke appartementen, hoe groot ieders aandeel in het hele complex is. In de Splitsingsakte staat precies omschreven wat uiteindelijk eigendom wordt van de toekomstige koper. Aan de hand hiervan wordt ook de bijdrage aan de VvE vastgesteld. Bij deze akte hoort de splitsingstekening, hierop zijn de exacte grenzen tussen de verschillende appartementen aangegeven. Op de tekening is precies te zien wat het eigendom per appartement is, maar ook wat daarbij hoort. Een zolder of berging kan bijvoorbeeld niet mee gesplitst zijn. Handig om vooraf te weten.

- Verzekeringen VvE

Wellicht niet iets waar u aan denkt voor de koop van een appartement. Toch is het belangrijk om te weten welke verzekeringen de VvE heeft afgesloten. Is er een gezamenlijke opstalverzekering? Dient u als eigenaar zelf ook nog zaken (extra) te verzekeren? Voor de meeste mensen is de wereld van de verzekeringen behoorlijk onoverzichtelijk, de aankoopmakelaar zet dit keurig voor u op een rijtje.

- Staat van het gebouw

Wat op het eerste gezicht een keurig onderhouden complex kan lijken, kan bij nadere inspectie heel anders uit de verf komen. De aankoopmakelaar kan op basis van zijn bevindingen adviseren een bouwkundige inspectie laten verrichten. Zo komt u later niet voor onaangename verrassingen te staan. Een appartementencomplex met veel achterstallig onderhoud brengt namelijk hoge kosten met zich mee.

- Onderhoudsplan

Hoe zit het met onderhoud? Welke maatregelen zijn er genomen, wat is het onderhoudsplan op lange termijn en welke financiële middelen zijn beschikbaar voor het onderhoud? Een goede VvE heeft deze zaken tot in de puntjes geregeld en op orde.

- Aanschrijving

De aankoopmakelaar controleert of er geen aanschrijving geldt voor het gebouw of appartement dat u wilt kopen. Een aanschrijving wil zeggen dat de gemeente de VvE en de eigenaren kan verplichten bepaald onderhoud uit te voeren.

- Energielabel

Het energielabel geeft duidelijkheid over de energiezuinigheid van het gebouw. Daarnaast geeft het inzicht in maatregelen die energie besparen. Wanneer het complex een laag energielabel heeft, kunt u er al vast rekening mee houden dat er renovatieplannen zijn, dit zou weer terug te vinden moeten zijn in het Meer Jaren OnderhoudsPlan (MJOP).

- Schulden vorige eigenaar

Indien de vorige eigenaar schulden heeft aan de VvE en deze schulden niet op de vorige eigenaar verhaald kunnen worden, bent u als nieuwe koper aansprakelijk!

- Huishoudelijk reglement

Hoewel een Huishoudelijk Reglement niet verplicht is, is het wel handig om te weten of een dergelijk reglement aanwezig is en zo ja, wat er in staat. Meestal zijn in dit reglement zaken opgenomen met betrekking tot geluidsoverlast, gebruik van de gemeenschappelijke ruimten en huisdieren.

- Waarde van het appartement

De aankoopmakelaar kan – wanneer hij alle gegevens bestudeerd heeft – advies verstrekken met betrekking tot de waarde van het appartement en voor u gaan onderhandelen.

Als je je bij de aankoop van een nieuwe woning laat begeleiden door een eigen makelaar dan spreek je van een aankoopmakelaar. Laat je de verkoop van je woning door een makelaar uitvoeren, dan spreek je van een verkoopmakelaar.
TIP: bespreek met uw aankoopmakelaar wat u van hem/haar verwacht. Hoe meer taken hij u uit handen neemt, des te hoger zal de vergoeding zijn.

Coöperatieve flatvereniging

Heeft u interesse in een appartement in een gebouw uit de jaren ’50, ’60 of ’70, dan kunt u te maken krijgen met de coöperatieve flatvereniging. In dit geval is er geen splitsingsakte of ‘tekening’. De rechten en plichten van de eigenaren zijn terug te vinden in de statuten en het huishoudelijke reglement van de coöperatieve flatvereniging.

TIP: in sommige gevallen kan het zijn dat u als koper te maken krijgt met een nieuwe splitsing. Dit is vaak het geval bij nieuwbouwappartementen, maar kan ook voorkomen wanneer een appartement in een bestaand pand nog moet worden gesplitst. In dat geval kunt u nog onderhandelen over de voorwaarden. Uw aankoopmakelaar kan u hierbij adviseren. Wijzigingen na bepaling van het splitsingsreglement kunnen pas doorgevoerd worden indien de andere eigenaren ermee instemmen.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.