Hout op de vloer

Voor elke ruimte, voor elke smaak; een houten vloer in uw appartement

Gepubliceerd: 23 december 2014

Iedereen vindt het mooi, maar veel mensen zijn er ook een beetje huiverig voor: een houten vloer in een appartement. Het geluid, de naden… en hoe zit het met vloerverwarming? Zonde, want er kan heel veel.

De tijd dat houten vloeren in appartementen werd afgeraden ligt gelukkig achter ons. En wist u dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om de houten vloer te combineren met vloerverwarming en door te trekken naar keuken, slaapkamer en eventueel badkamer? Een prachtige vloer die naadloos doorloopt in alle ruimtes door de minimale werking van de vloerversterkt het gevoel van ruimtelijkheid en geeft rust aan het interieur. De vloer vormt de basis van de inrichting en sfeer in de woning. Een houten vloer is een sfeermaker bij uitstek en ideaal om in alle ruimtes door te laten lopen. Uiteraard zijn er per ruimte wel een aantal aandachtspunten. 

Eerst nog even dit

Geluidsoverlast staat met stip op nummer 1 als het gaat om ergernissen bij bewoners van appartementen. Om geluidsoverlast, veroorzaakt door houten vloeren, te voorkomen dient de VvE hier duidelijke regels en richtlijnen over op te nemen in het splitsings- en huishoudelijk reglement. Het vaststellen van de grenswaarde is hierbij een belangrijk punt. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft een minimale grens waarde vastgesteld van +10 DB, een norm welke de meeste rechters in Nederland ook hanteren. Laat u bij aanschaf en installeren van een houten vloer altijd goed informeren over de geluid isolerende werking van zowel de houten vloer als de ondervloer om problemen achteraf te voorkomen.

TIP: Vraag uw leverancier naar het Tüv certificaat behorend bij de geluid reducerende ondervloer.

De hal

De entree van uw appartement, de hal, is een goede start om na te denken over de diverse houten vloersoorten. Niet alleen u, maar ook uw bezoek betreedt hier de woning. Waar u zelf de schoenen wellicht direct uittrekt, zal het bezoek veelal met schoenen aan doorlopen naar de woonkamer. Een harde houtsoort met een twee componenten afwerking, goede mat om de voeten te vegen buiten de deur en een droogloopmat binnenshuis zijn hier geen overbodige luxe.

Het toilet

Een houten vloer in het toilet ligt misschien niet echt voor de hand. Toch is het mogelijk!
In verband met de hygiëne is een extra behandeling van de vloer met een componenten olie echt noodzakelijk. Door de vloer goed af te werken met deze olie is deze niet alleen eenvoudiger te reinigen, maar krijgt vuil geen kans om binnen te dringen.

De woonkamer

Het hart van het appartement, hier wordt geleefd en heeft de houten vloer het meest te verduren. De trend van het moment zijn vloeren die een ‘doorleefd’ uiterlijk hebben. Het voordeel van dergelijke vloeren is dat een kras of beschadiging niet opvalt.

Voor de woonkamer is het belangrijk een vloer te kiezen van een harde houtsoort en een goede afwerking. Eiken is bijvoorbeeld harder dan grenen of Amerikaans kersenhout.
Een vloer behandeld op basis van een componenten olie zal minder snel slijtageplekken vertonen. Om krassen zoveel mogelijk te voorkomen is het handig om de poten van het meubilair zoveel mogelijk van een (vilten) beschermlaagje te voorzien. Kijk uit met meubels op wieltjes, hoe harder de wieltjes, hoe groter de kans op beschadigingen.
Heeft u een kantoor aan huis, of een bureau met computer waar veel aan gewerkt wordt, leg dan eventueel een beschermmat onder het bureau en de bureaustoel. Dit voorkomt lokale slijtplekken en beschadigingen.

TIP: Zorg voor een goede klimaatbeheersing. Hout is een natuurlijk product dat uitzet en krimpt bij temperatuurs- en vochtverschillen. Met een zogenaamde hygrometer kunt u controleren hoe het met de luchtvochtigheid in de woning gesteld is.

De keuken

In de keuken wordt een relatief klein stuk vloer, namelijk het deel bij het aanrecht, zeer intensief belopen. Dit is iets om rekening mee te houden. Bovendien is het rondom de vaatwasser en de spoelbak vaak wat vochtiger. Het is daarom van groot belang dat de houten vloer vochtbestendig is. Een afwerking op basis van een componenten olie biedt uitkomst. Het voordeel van olie is dat slijtageplekken plaatselijk bijgewerkt kunnen worden en met lak niet. Mocht de houten vloer nat worden, dan is het belangrijk deze zo snel mogelijk te drogen.
De vloer loopt in de keuken ook meer kans op beschadigingen door vallende pannen, bestek of servies, een klein voordeel is dat dankzij de veerkracht van het hout servies iets minder snel breekt dan op andere harde vloeren.

De slaapkamer

Mensen die gevoelig zijn voor stof hebben baat bij een harde vloersoort, in dit geval een houten vloer in de slaapkamer. De houten vloer is eenvoudig stofvrij te maken door regelmatig te stofzuigen of een vloerwisser te gebruiken. Omdat deze vloer in de meeste gevallen maar licht belast wordt, zal onderhoud minder frequent nodig zijn.

De badkamer

Goed nieuws voor de liefhebbers van houten vloeren, met de juiste voorzorgsmaatregelen kan ook de badkamer voorzien worden van zo’n prachtige houten vloer. Om te beginnen dient de ondervloer waterdicht te zijn. Vervolgens is het belangrijk is om te kiezen voor een duurzame en sterke houtsoort zoals massief eiken, teak of jatoba. Behandel de houten vloer met een componenten olie, dit mag royaal, het is de bedoeling dat het hout verzadigd raakt van de olie, zodat water geen kans krijgt.

Ook de groeven verdienen extra aandacht, een goede verlijming is met het oog op vocht noodzakelijk. De houten vloer dient als het ware ‘dicht geseald’ te zijn. Een optimale ventilatie van de badkamer is een ander belangrijk punt, zodat vochtige lucht zo snel mogelijk afgevoerd wordt.

Weetje

Wist u dat het mogelijk is om de houten vloer op het balkon te kleuren in de sfeer van de houten vloer binnen.

Vloerverwarming

Hoewel een houten vloer al een warme uitstraling van zichzelf heeft, is een beetje extra warmte best aangenaam. Wat te denken van vloerverwarming? Een houten vloer en vloerverwarming kunnen – mits gelegd door een vakman - prima gecombineerd worden. Laat u goed adviseren bij een vloerenspeciaalzaak over de mogelijkheden. Een vloer van eikenhout is de minst gevoelige houtsoort met betrekking tot temperatuurswisselingen en vochtgehaltes.

Onderhoud en afwerking

Er zijn diverse afwerkmethodes om de houten vloer te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Men kan kiezen uit lak, (componenten)olie of wax. Elk product heeft zowel voordelen als nadelen. Laat u altijd goed adviseren.

Lak:

Een gelakte vloer is goed beschermd tegen vocht en vraagt weinig onderhoud. Een nadeel is dat slijtage en krassen niet lokaal weggewerkt kunnen worden. De gehele vloer zal dan geschuurd moeten worden, waarna de laklaag opnieuw aangebracht wordt.

Twee Componenten Olie:

De vloer is makkelijk te onderhouden met een reiniging middel. De vloer krijgt een matte natuurlijke uitstraling en is in diverse kleuren af te werken. De olielaag zorgt voor een bescherming tegen vocht. Een slijtvaste met componenten olie behandelde vloer kan prima lokaal bijgewerkt worden. Een voordeel van een twee componenten olie is dat groot onderhoud sterk wordt gereduceerd naar eenmaal in de drie jaar.

Harde wax:

De harde wax zorgt – bij het juiste onderhoud – voor een goede bescherming tegen vocht. Hier schuilt tevens het nadeel, want om die bescherming te houden dient de vloer 1 à 2 maal per jaar behandeld te worden. Hard wax is ook lokaal bij te werken, al gaat dit minder eenvoudig dan bij de geoliede vloer.

Alle pluspunten op een rij

- Is mogelijk met vloerverwarming;
- Is mogelijk in natte ruimtes
- Is geluiddempend
- Heeft een warme natuurlijke uitstraling

Meer weten over de mogelijkheden met een laminaat of parketvloer in uw appartement? Kijk een bij Laminaatenpartket.nl.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.