Ga de strijd aan met ongedierte

Ongedierte in huis bestrijden is binnenshuis alleen nodig als de beestjes schadelijk zijn voor uw woning of uw gezondheid. Bij langdurige overlast van ongedierte is echter een gedegen aanpak nodig.

Gepubliceerd: 12 december 2013

De omgeving waar mensen leven en werken heeft een bijzondere aantrekkingskracht op plaagdieren; voldoende beschutting en voedsel zijn in de bewoonde wereld immers altijd aanwezig. Door toename van klimaatveranderingen wordt de overlast van plaagdieren steeds groter. Wettelijke eisen, hygiëne en kwaliteitssystemen spelen daarom een toenemende belangrijke rol, met name als het gaat om het voorkomen van besmetting en schade door plaagdieren.

Schade

De waarde van vastgoed kan ernstige schade oplopen door ongedierte. Houtaantasters als de houtworm, spinthoutkever, huiszwam en schimmels kunnen voor problemen zorgen. Ratten en muizen kunnen niet alleen ziektes overbrengen, maar ook de constructie en fundering van gebouwen aantasten. En de uitwerpselen van duiven zijn zeer schadelijk voor buitenmuren en daken. Ze tasten niet alleen hout aan, maar ook pleisterlagen en geanodiseerd metaal. En duiventeken kunnen zich ook op mensen vastzuigen.

Verplicht

Argumenten genoeg dus voor corporaties en VvE's om actie te ondernemen en de waarde van hun panden te beschermen tegen ongedierte. Er zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van ongedierte. Complete huishoudens kunnen door ongedierte worden stilgelegd. Door vroegtijdig professionals in te schakelen kan erger voorkomen worden. Als u zich bovendien realiseert, dat VvE's justitieel vervolgd kunnen worden bij het in gebreke blijven bij bestrijding en voorkoming van ongedierte, dan lijkt de keuze voor het effectief aanpakken van ongedierte snel gemaakt.

Integrated Pest Management systeem

Een veelgebruikte aanpak is het Integrated Pest Management systeem, kortweg IPM. Dit is een internationaal systeem, gericht op het duurzaam beheersen van plaagdieren in ruimtes of onderdelen daarvan én het terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om een betrouwbare diagnose te stellen is het belangrijk dat de gehele keten wordt geanalyseerd en risico’s worden geïnventariseerd in uw omgeving. Hoe en waar kunnen plaagdieren binnendringen, wat zijn mogelijke schuilplaatsen, vormt gezondheid een risico, zijn er tekortkoming van bouwtechnische of hygiënische aard. De antwoorden op deze en andere vragen worden vertaald naar een advies. Dit advies is de basis voor een plan van aanpak. Met dit plan kan het ongedierte gericht bestreden worden.

Zelf ongedierte voorkomen

• Zorg dat uw woning ontoegankelijk is voor vliegend en kruipend ongedierte;
• Maak het een enkel beestje dat per ongeluk binnenkomt moeilijk om te overleven: zorg dat er geen eet-, drink- en nestgelegenheid is en verwijder het beestje uit huis;
• Vochtliefhebbers zoals zilvervisjes weert u als u goed ventileert en vochtproblemen aanpakt. Een lagere binnentemperatuur kan ook helpen;
• Blijf geen planten kopen die het niet goed doen: kies een soort die het beter doet, en bestand is tegen plagen zoals bladluis;
• Verwijder zieke plantendelen; dan kan een enkel beestje niet uitgroeien tot een plaag;
• Laat een professionele bestrijder langskomen, of waarschuw de VvE, als u last hebt van houtworm, kakkerlakken, faraomieren, of een grote muizen- of wespenplaag op een onbereikbare plek.



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.