Ongediertebestrijding in appartementencomplex

Houd ongedierte buiten de deur! Ongedierte kan zowel financieel als materieel veel schade toebrengen aan een appartementencomplex.

Gepubliceerd: 02 juli 2018

Foto: Rentokil Pest Control

Houtworm, boktor, spinthoutkever, bonte knaagkever, huiszwam en schimmels kunnen voor grote problemen zorgen. Ratten en muizen kunnen niet alleen ziektes overbrengen, maar ook de constructie en fundering van gebouwen aantasten. De uitwerpselen van duiven zijn zeer schadelijk voor buitenmuren en daken. Bovendien kunnen duiventeken zich vastzuigen op mensen. Omdat VvE’s justitieel vervolgd kunnen worden bij het in gebreke blijven bij bestrijding en voorkoming van ongedierte, is een effectieve aanpak van ongediertepreventie noodzakelijk.

Integrated Pest Management systeem

Een veel gebruikte aanpak is het Integrated Pest Management systeem, kortweg IPM. Dit is een internationaal systeem, gericht op het duurzaam beheersen van plaagdieren in ruimtes of onderdelen daarvan én het terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Om een betrouwbare diagnose te stellen, is het belangrijk dat de gehele keten wordt geanalyseerd en risico’s worden geïnventariseerd in uw omgeving. Hoe en waar kunnen plaagdieren binnendringen, wat zijn mogelijke schuilplaatsen, vormt gezondheid een risico, zijn er tekortkomingen van bouwtechnische of hygiënische aard? De antwoorden op deze en andere vragen worden vertaald naar een advies. Dit advies is de basis voor een plan van aanpak. Met dit plan kan het ongedierte gericht bestreden worden.

Preventieve maatregelen

Geef spinnen, muizen, pissebedden en ander kruipend en vliegend ongedierte zo min mogelijk kans om binnen te komen en dicht zoveel mogelijk naden en kieren in muren en daken. Ratten, muizen en wespen houden van een rommelige omgeving, zorg daarom dat er zo min mogelijk rommel en afval rondom het appartement en het appartementencomplex is. Vochtliefhebbers zoals zilvervisjes weert u als u goed ventileert en vochtproblemen aanpakt. Een lagere binnentemperatuur kan ook helpen.

Milieuvriendelijk hulpmiddel

Een milieuvriendelijk hulpmiddel ter preventie van plaagdieren zijn apparaten die ultrasoon geluid verspreiden. Ultrasone golven zijn voor mensen niet hoorbaar en niet schadelijk, maar wel voor sommige dieren en insecten. Het geluid beïnvloedt hun centrale zenuwstelsel, waardoor plaagdieren zich snel uit de voeten maken bij het horen van dit geluid. Een nadeel van deze apparaten is dat de ultrasone golven ook voor andere huisdieren vervelend zijn. Het is voor mensen met huisdieren daarom een minder geschikt preventiemiddel.

Professionele dienstverleners

Helaas lukt het niet altijd om plaagdieren buiten de deur te houden. Belangrijk is dat bewoners dan zo snel mogelijk de VvE op de hoogte brengen, zodat professionele ongediertebestrijders ingeschakeld kunnen worden. Sinds 2012 is er een onafhankelijk keurmerk waaruit aantoonbaar blijkt dat er door de aangesloten ongediertebestrijders wordt gewerkt volgens het IPM. Stichting KPMB is in Nederland verantwoordelijk voor het beheer van dit keurmerk. Kijk voor een actueel overzicht van aangesloten bedrijven op www.kpmb.nl.

Tip

Laat het appartementencomplex regelmatig inspecteren. Tijdige signalering van aantastingen en gebreken voorkomt grote vervolgschade en geeft zekerheid dat uw bezit in goede conditie blijft.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.