Parkeren geen probleem

Naast het fileprobleem is het tekort aan parkeerplaatsen de grootste ergernis van de automobilist. Ook bij appartementencomplexen klinkt de roep om extra parkeergelegenheid steeds vaker.

Gepubliceerd: 21 oktober 2013

Op dit moment rijden er meer dan zeven miljoen auto’s in Nederland. Hier komen dagelijks 200 auto’s bij. Hierdoor neemt niet alleen de drukte op de wegen toe, ook wordt het steeds lastiger om een parkeerplaats te vinden. Wat tegenwoordig bij een appartementencomplex als veelgebruikte oplossing voor dit probleem wordt gehanteerd is het parkeerdak. Vooral in dichtbevolkte gebieden zien we dit steeds vaker voorkomen. Naast parkeerdaken zijn ook ondergrondse parkeergarages een welkome oplossing voor parkeerproblemen in binnensteden. Voor beide oplossingen geldt dat onderhoud van vitaal belang is. Anders wordt datgene dat als oplossing bedoeld is juist een slepend probleem.

Parkeerdaken

Aan een parkeerdak worden hoge eisen gesteld. Met name het afdichtingssysteem moet in orde zijn, vooral om lekkage naar onderliggende ruimten te voorkomen. Daarnaast moet u kunnen vertrouwen op een optimale berijdbaarheid en is een goede drukverdeling en duurzame coating van belang. Parkeerdaken hebben namelijk behoorlijk wat te verduren. Hierbij hebben we het niet alleen over de belasting door auto's maar ook over de zogenaamde thermische belasting. Dat kan scheuren en openstaande naden in de parkeervloer opleveren. Tegenwoordig wordt er veel gebruikgemaakt van geïsoleerde parkeervloeren. Hierbij is er veel aandacht voor een goede drukverdeling en een duurzame vloercoating. De vloer van een parkeerdak is namelijk meer dan alleen een oppervlak met wat strepen. Om problemen te voorkomen dient het vloersysteem afgestemd te zijn op de mate van belasting. Zo geldt voor druk bereden oppervlaktes een andere oplossing dan voor minder zwaar belaste parkeerdaken. De vloeren dienen in elk geval scheuroverbruggend en bestand te zijn tegen chemicaliën en vloeistoffen.

Parkeerkelders

Naast parkeerdaken zijn ondergrondse parkeergarages een welkome oplossing voor parkeerproblemen. Van groot belang bij parkeergarages is de markering, een goede markering komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. Zowel automobilisten als voetgangers moeten weten waar ze zich bevinden en wat de juiste rij- of looprichting is. Er is een grote keuze aan kleuren, zodat de markering altijd perfect aan te passen is aan de kleurindeling van de parkeergarage. Daarnaast vraagt ook een parkeergarage om een speciale vloer. Met name omdat een somber en donker interieur bezoekers een onaangenaam gevoel geeft en niet uitnodigt tot parkeren. Er zijn vloersystemen die de afwezigheid van natuurlijk licht op een effectieve manier opvangen. Bovendien komen de vele kleurvariaties in een ondergronds parkeerdek goed tot hun recht.

Hellingbaan

Als één onderdeel van een parkeergarage of parkeerdak het zwaar te verduren krijgt, dan is het wel de hellingbaan. Een hellingbaan wordt immers zowel bij op- als neergaand gebruik zwaar op de proef gesteld door de tractie van de auto’s die eroverheen rijden. Hier dient dan ook extra aandacht aan gegeven te worden. Ook hier zijn verschillende varianten in. Naast volledig gewapende, scheuroverbruggende systemen zijn er bijvoorbeeld ook beschermende gietvloersystemen met een optimale slijtvastheid en een divers kleurenaanbod. Behalve de standaardkleur voor de coating van hellingbanen kan men kiezen uit een breed scala aan kleuren, zodat de hellingbaan niet uit de toon valt bij de rest van de parkeergarage.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.