Daktuin: een tuin met uitzicht

'The sky is the limit', dat geldt zeker voor daktuinen. Het grote oppervlak van een dak biedt leent zich prima voor de aanleg van een fijne tuin.

Gepubliceerd: 04 september 2014

Foto: Universal Greenfield

Daktuinen dragen bij aan een prettige leefomgeving en een beter leefklimaat. Daarnaast vergroot een daktuin de meerwaarde van het appartement en ontstaat er een extra gemeenschappelijke ruimte en een fijne oase van groen en rust.

Midden in de stad is het groen soms ver te zoeken, extra fijn om dan je eigen minipark binnen handbereik te hebben. Bomen, vijvers, terrassen, borders met bloemen en planten, een jeu de boulles-baan, speeltoestellen, verlichting, het behoort allemaal tot de mogelijkheden bij de aanleg van een daktuin. En omdat de tuin uitsluitend toegankelijk is voor bewoners van de appartementen, is er een hoge mate van privacy.

De voordelen

- Behalve je eigen park binnen handbereik, bieden daktuinen nog veel meer voordelen. Allereerst verhoogt het de waarde van de woningen, wat weer gunstig is voor de verkoop. Door de aanleg van een daktuin ontstaat er een extra gemeenschappelijke ruimte.

- De levensduur van de dakbedekking verdubbelt, want het dak is door de beplanting beschermd voor de invloeden van regen, hagel, vorst en UV-stralen. De bestrating en beplanting zorgt voor een isolerende laag, hierdoor blijft het koeler in het gebouw en bespaart men ook op de energierekening.

- Ook het milieu heeft baat bij daktuinen, de verstedelijking verzacht, fijnstof wordt opgevangen en dieren krijgen een extra leefomgeving. Bovendien wordt het rioolstelsel ontlast doordat de opbouw van de diverse lagen op het dak regenwater opvangt.

- Het heeft een positieve invloed op de onderlinge sociale contacten, zeker als men gezamenlijk verantwoordelijk is voor het onderhoud van de tuin. En wat te denken van een veilige speelplek voor kinderen? De tuin is uitsluitend toegankelijk voor bewoners, er is geen verkeer en weglopen is geen optie!

Onderhoud

Een daktuin heeft uiteraard ook onderhoud nodig. Bij de aanleg kan er een drainagesysteem aangebracht worden, zodat het bewateren van de tuin automatisch geregeld wordt. Worteldoek beperkt de groei van onkruid. Toch blijft er nog genoeg te doen om de tuin gezond en netjes te houden. Het is zinvol van te voren te bedenken wie het onderhoud voor zijn rekening neemt. De eigenaren voor het lichte onderhoud, een hovenier voor het specialistische werk, of toch liever alles uitbesteden.

Professionele aanleg

Er komt wel het één en ander kijken bij de aanleg van een daktuin. Zo moet eerst duidelijk zijn of het dak wel geschikt is voor een dergelijke belasting. Daarnaast kan het zijn dat de gemeente toestemming moet verlenen en een vergunning noodzakelijk is. Tuinaanleg op daken vraagt om kennis van dakconstructies en slimme technische oplossingen om het dak minimaal te belasten en optimaal te beplanten. Laat een daktuin daarom altijd aanleggen door een professioneel bedrijf! Zij kunnen beoordelen wat de mogelijkheden zijn en weten of en welke vergunningen noodzakelijk zijn.

Intensief en extensief

Er zijn twee soorten daktuinen, de intensieve - waar we het in dit artikel over hebben en de extensieve. Intensieve daktuinen zijn vergelijkbaar met gewone tuinen voorzien van looppaden, borders enzovoorts. Bij de extensieve tuinen betreft het veelal een begroeiing van mossen, vetplanten en kruiden.

Uit eigen tuin

Nog meer voordeel van uw daktuin? Overweeg dan om een deel van de daktuin te reserveren voor het verbouwen van groenten, kruiden en fruit. Niets is zo gezond en goedkoop als groente, kruiden en fruit uit eigen tuin.

Tip

In veel gemeenten is het mogelijk subsidie aan te vragen voor de aanleg van een daktuin! Informeer hiervoor bij uw gemeente.
Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.