Woningaanpassing voor veiligheid, toegankelijkheid & comfort

Nederlandse senioren blijven graag nog lang zelfstandig thuis wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. En dat kan ook.

Gepubliceerd: 27 november 2017

Wel is het belangrijk dat het wooncomfort gehandhaafd blijft, de verschillende ruimtes in huis toegankelijk zijn en dat een stukje veiligheid gewaarborgd wordt.

Woningaanpassing is op grote schaal mogelijk en is vaak niet alleen een toegevoegde waarde voor senioren, maar voor mensen van alle leeftijdscategorieën. Niet alleen het vergroten van de veiligheid staat centraal, ook het leefcomfort is zeer belangrijk. Zeker in geval van samenwonen, als voor beide personen andere specifieke aanpassingen gewenst zijn. Het best is een combinatie van bouwkundige aanpassingen die de veiligheid vergroten met voorzieningen die het leven vergemakkelijken.

Het gemak van de gebruiker

Bijna 90% van alle ongelukken met ouderen is het gevolg van een valpartij. Zodoende moet door het hele huis gekeken worden naar oplossingen voor het voorkomen van ongelukken. Kijk zoveel mogelijk naar gelijkvloerse mogelijkheden. Dus: zo min mogelijk drempels in huis. Prettig is het als alle radiatoren een afzonderlijke thermostaatknop hebben, zo is de temperatuur per vertrek te regelen. Contactdozen worden bij voorkeur hoog en in grote hoeveelheden geplaatst, zodat er zo min mogelijk gebukt hoeft te worden en er zo weinig mogelijk snoeren en kabels op de vloer liggen waarover men kan struikelen. Voor mensen met een verminderde handfunctie zijn er contactdozen met een speciaal uitwerpmechanisme. Ook naar de vensterbanken kan gekeken worden. Wanneer deze stevig zijn kunnen bewoners er zonder problemen met hun gewicht op leunen, bijvoorbeeld bij het ramen lappen. Rookmelders en koolmonoxidemelders waarschuwen voor brand of gas en automatische buitenlampen vergroten het gevoel van veiligheid.

Tips voor bewoners

Liefhebber van tapijt? Laagpolig tapijt is beter voor wieltjes van rollators of rolstoelen. Gebruik één afstandbediening voor diverse elektrische apparaten, dit is overzichtelijk en tevens makkelijk in gebruik. Bang voor situaties waarin u alleen bent en niet om hulp kunt vragen? Er zijn alarmkasten die signalen afgeven naar de telefoon een voorgeprogrammeerd nummer gebeld wordt in gevallen van nood.

We gaan wat dieper in op de badkamer, keuken en het balkon.

Veiligheid in de badkamer

De inloopdouches die we op dit moment veel zien zijn niet alleen erg in trek in de moderne badkamer, maar zijn ook zeer toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De breedte kan zelf bepaald worden, zodoende is er voor klapzitjes, wegneembare stoeltjes en (rol)stoelen genoeg plek. De inloopdouche is gelijkvloers, dus hinder van drempels is er niet.

Antislip

In Nederland gebeuren jaarlijks ongeveer 23.000 ongelukken door uitglijden. Grepen, steunen en beugels zijn onmisbare hulpmiddelen voor een veilig en comfortabel badkamergebruik. Wandbeugels zijn verkrijgbaar in leuke kleuren en dessins, met (optioneel) bijpassende planchetten en haken die de beugel multifunctioneel maken. Gladde en natte vloeren in de badkamer en het toilet kunnen voor veel ongemak zorgen. Zodoende zijn veel badbodems en douchevloeren verkrijgbaar in antislip uitvoering. Dit geldt overigens ook voor veel grepen, steunen en beugels. Door de nieuwste afvoertechnieken zijn comfortabele, volledig vlakke douchebakken mogelijk, die toepasbaar zijn bij stenen en houten ondergrond.

Praktische sensor

Handig voor mensen die lichamelijk/motorisch beperkt zijn, zijn de kranen, zeepdispensers en handendrogers met sensor. Even de hand ervoor bewegen en het apparaat reageert direct. Praktisch zijn de kranen met verlengde grepen voor bediening met elleboog of pols. Ook handig zijn de systemen waarbij de badkamerkastjes openen door met de knie of hand tegen het frontje te drukken.

Verhoogd toilet

Ook voor toiletten zijn tal van slimme innovaties. Voor wie een dagje ouder wordt of slecht ter been is, kan een standaard toilet problemen geven. Een verhoogd toilet van 4, 6 of 10 cm hoger maakt het zitten en weer opstaan een stukje makkelijker. Extra handig is het toilet dat ná installatie en ná betegeling nog in hoogte versteld kan worden. Een andere populaire hulp is de wc-lift. Ideaal voor mensen met een beperkte strekfunctie (bijvoorbeeld bij spierdystrofie). Sommige wc-liften maken alleen een rechte liftbeweging, andere modellen maken tevens een kantelbeweging en bieden zo dus een volledige ondersteuning bij het gaan zitten en weer opstaan. Hellingshoek en hoogte van toiletliften zijn vaak instelbaar, zodat iedereen voor zichzelf de meest comfortabele stand kan bepalen. Een andere mogelijkheid is een toiletbrilunit, die over de meeste gangbare toiletpotten heen past. Hierbij maakt alleen de bril een lift- en kantelbeweging. De bediening is meestal ge?ntegreerd in de armsteun of werkt met een afstandsbediening.

Badvariatie

Voor wie een standaard ligbad juist niet relaxed is, is er een breed aanbod van aangepaste baden en hulpmiddelen, variërend van geïntegreerde grepen tot slimme instapbaden met een lage (draai)deur aan de voorkant. Prettig zijn de body-supportsystemen, een soort badmatrassen, die het lichaam goed ondersteunen in zowel lig- als zitpositie. Ook zijn er baden met een verstelbare bodem.

Aanpassingen voor de keuken

Bij aanpassingen in de keuken wordt er vooral gelet op maatvoering, indeling, inrichting en veiligheid. Zo is in de keuken bijvoorbeeld het keukenblad vaak niet op de juiste hoogte ingesteld en is het blad te hoog voor de één of juist te laag voor de ander. Als een bewoner rugklachten heeft is het belangrijk op de juiste hoogte te kunnen koken, wassen en snijden. Als de hoofdgebruiker een rolstoel heeft betreffen aanpassingen voornamelijk het onderrijdbaar maken van het werkblad met het kook- en spoelgebied.

Ruimtelijk

Wat betreft de plek van de keuken is een directe verbinding aan te raden van de keuken naar de woonkamer, eventueel een open keuken. De loopafstand van de keuken naar de kamer is dan zo kort mogelijk. De ruimte moet groot genoeg zijn om te kunnen draaien met eventuele loophulpmiddelen.

Kookzone

Besteed vooral aandacht aan een logische opstelling van de verschillende (opberg)kasten en werkvlakken. Qua indeling is een in hoogte verstelbaar aanrechtblad aan te raden, ook handig voor volgende bewoners. Een inductiekookplaat of een keramische kookplaat is veiliger dan de bekende gaskookplaat, aangezien er tijdens het koken geen open vuur is. Bovendien zijn dergelijke kookplaten vlak zodat pannen niet op de kookplaat getild hoeven te worden.

Spoelzone

Een kraan met thermostaat is handig en veilig in gebruik. Het instellen van de gewenste watertemperatuur voorkomt verbranding door te heet water. Een eenhendelkraan heeft een hendel en is met één hand te bedienen. Zonder veel kracht is de kraan ook goed met natte handen of met de elleboog te bedienen. Een combinatie van beide in één product is ook mogelijk. Net als bij de badkamer is ook in de keuken een sensorkraan mogelijk. Zodra de pan voor de sensor gehouden wordt stroomt het water in de pan.

Traplift

Het grootste gevaar voor ouderen is een val van de trap. Gelukkig is verhuizen niet direct noodzakelijk; een traplift is een ideale oplossing. Langs de trap wordt een stang bevestigd waar een stoel overheen glijdt. De traplift zien we dan ook in steeds meer woningen verschijnen.

Balkon & galerij

Tot slot de directe ruimte rondom de woning: het balkon en de galerij. Belangrijk hierbij zijn vooral de toegankelijkheid en de veiligheid. Hoogteverschillen als drempels belemmeren veel mensen in hun mobiliteit. Een ruwe buitenvloer voorkomt dat bewoners bang zijn om uit te glijden en zo onzeker worden bij het lopen.

Verhoogde vloeren

Een balkon hoort nog echt bij de woonruimte en kan dan ook, net als de tuin, gezien worden als het verlengde van de woonkamer. Het is wel zo fijn als deze ook op die manier gebruikt kan worden. Als de balkonvloer verhoogd wordt ontstaat een eenheid met de woonkamer en belangrijker nog; een gelijkvloers geheel. Bijkomend voordeel: door het verdwijnen van schuine randen en dorpels kan het totale balkonoppervlakte met 10 tot 15% toenemen. Niet elk materiaal is hier geschikt voor. De verhoging moet stabiel en stevig zijn en voor rollator- en rolstoelgebruikers een goede rolweerstand hebben. Voor het ophogen van balkon- en galerijvloeren zijn speciale systemen ontwikkeld die zowel geschikt zijn voor individuele balkons als voor complete galerijen. Deze methoden kunnen vrij snel toegepast worden, waardoor er weinig hinder is van werkzaamheden voor de deur. Om een voorbeeld te noemen: een balkonvloer verhogen met kunststof steunen en kunststof tegels kan binnen 2 à 3 uur compleet afgewerkt zijn.

Meerwaarde

Andere systemen spelen in op de vraag vanuit de markt naar zeer lichte (40 kg/m2), demontabele ophogingsystemen waarbij niveauverschillen tot 350 mm eenvoudig zijn te overbruggen. De slechts 34 mm dikke tegel is samengesteld uit polyesterbeton en een kunststof onderplaat, hierdoor kan deze specifieke tegel heel dun blijven en is het gewicht van het totale systeem veel lager dan van vergelijkbare systemen. Een groot aantal RAL-kleuren is mogelijk. Zo wordt de nieuwe vloer echt een meerwaarde voor de uitstraling van de galerij of woning.

Verhogen reling

Een verhoogde vloer kan tot gevolg hebben dat een reling te laag is geworden. Een handige oplossing is een extra reling bovenop de oude plaatsen, waarbij de verbinding zowel de oude en de nieuwe relingbuis omklemt. Hierdoor kan de balustrade in vrijwel alle gevallen worden verhoogd zonder boren en dus zonder beschadiging van de conservering.

Veilige vloer

Upgrading van galerijen is sterk gestimuleerd door de toenemende vraag naar aangepaste woningen. Er zijn dan ook veel decoratieve, antislip en elastische vloercoatsystemen die bijzonder geschikt zijn op galerijvloeren. Een stroeve vloer in de galerij is zeker aan te raden. Wanneer de vloer nat is, is er niet direct de angst dat men uitglijdt. Is er geen stroeve vloer aanwezig, maar is daar wel behoefte naar, dan hoeft u niet bang te zijn voor sloop- en breekwerk. Tegenwoordig zijn er zeer effectieve oppervlaktebehandelingen die geen rommel en stof achterlaten. In sommige gevallen kan de vloer al direct weer in gebruik genomen worden. Zo is er een kleurloze vloeistof die een reactie aangaat met het te behandelen oppervlak. Zo krijgen vocht en vuil geen kans en zijn gladheids- en slipproblemen binnen no-time verleden tijd.

Met woningaanpassingen als deze is verhuizen nog niet nodig en kan men langer zelfstandig blijven wonen.

 

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.